Mérőeszközök kiválasztása: min múlik a gyors megtérülés?

Tartalomjegyzék

A mérőeszköz kiválasztásának metodikája – Egy jó mérőgép aranyat ér?

A minőségi beszállítói láncokban való részvételt ki kell érdemelni és meg is kell tartani! 

Ennek egyik leghatékonyabb módja (már-már követelménye) a korszerű méréstechnika használata. Az elsőrangú beszállítói láncokban szereplő cégek többsége saját elhatározásból, a tökéletes minőség iránti vágytól vezérelve vásárol korszerű mérőgépeket.  

Természetesen előfordulhatnak olyan esetek is, amikor kisebb-nagyobb vevői nyomás hatására szereznek be egy-egy népszerű mérőeszközt, akár annak ellenére, hogy nem az adott mérőgép lenne az optimális választás a cég- vagy feladat típushoz. 

A méréstechnika területe olyan gyorsan fejlődik, hogy még az évtizedes tapasztalattal rendelkező szakembereknek is rendszeresen fel kell zárkózniuk a legújabb technológiákat illetően. 

Mindennek megvan a maga előnye. Az egyszerűbb 3D mérőeszközök ugyan jóval olcsóbbak, mint például robotra szerelhető, sokoldalúbb társaik, ugyanakkor nem alkalmasak arra, hogy egy cég jelentős piaci előnyre tegyen szert a segítségükkel. 

Sok vállalkozás ott követ el hibát, hogy vásárol egy egyszerűbb mérőeszközt olyan alkatrészekhez, amelyeken csak néhány paramétert kell mérni, majd később ugyanezt szeretné használni komplex geometriájú, több száz jellemző mérését igénylő termékekhez. Egy ilyen alkatrész mérése azonban több órányi feladatot jelenthet egy egyszerűbb mérőgép számára. Ahogy egy cég fejlődik (a darabszám és minőség terén), úgy kell fejlesztenie a méréstechnikát is.

A megfelelő mérőgép vásárlása vagy lízingje kiemelkedően gyorsan megtérülhet. Ehhez azonban akár mikrométeres pontossággal kell meghatároznunk, hogy milyen területen, mekkora időintervallumban és mérési gyakoriság mellett, milyen feladat(ok)ra szeretnénk használni az adott mérőeszközt.

A mérőgép használatának pozitív hatásai a gyártásra és a cégfejlődésre 

A megfelelő mérőgépet alkalmazva gyorsítósávra tehetjük a termelési folyamatot, hiszen: 

  • Csökken a vizsgálati idő (rövidebb mérési ciklus)
  • Javul a gépbeállítások hatékonysága (és a termelőgépek kihasználtsága)
  • Növekszik a munkaerő produktivitása (a folyamatok felgyorsításával és automatizálásával)
  • A vállalat versenyelőnyre tehet szert a versenytársakkal szemben

De hogy is néz ki ez a gyakorlatban?

A bútoripari vasalatok gyártásával foglalkozó Hettich-nél például így:

Partnerünk leváltotta a gyártásközi vizsgálatokhoz használt kézi mérőeszközeit.  A  Werth multiszenzoros technológiával ellátott, 3D koordináta mérőgépe volt a cég egyik leggyorsabban megtérülő befektetése:

  • 17 percről 2,5 percre csökkent egy darab mérési ideje.
  • Az egy darabra jutó mérési költségek több mint 50%-kal csökkentek.
  • Még a legbonyolultabb darabok is egy lépésben mérhetővé váltak.

Amennyiben még többet szeretne tudni a sikeres együttműködés részleteiről, átfogó esettanulmányunkból minden kiderül.

Mondjon búcsút a selejtnek!

Mindenki tudja, hogy iparágtól függően más-más minőségbiztosítási szabályok és előírások vonatkoznak a különböző termékekre. Egy ideális mérőeszköz alkalmazásával kiküszöbölhető a selejtes gyártás, az idegőrlő visszavételezés, a hibás kiszállítás és az ezek miatt fellépő anyagi-, illetve presztízsveszteség. 

Talán egyetlen iparágra sem vonatkozik annyi szabályozás, mint az orvostechnológiára – érthető okokból. 

A német Gebr. Brasseler orvostechnikai vállalat nem vette félvállról a sebészeti eszközök és implantátumok gyártását. Ezeken a területeken a mikrométeres eltéréseknek is nagy ára van. Pontosabban csak lenne, ha nem anyacégünkkel, a Werth Messtechnik-kel kötött volna hosszú távú partneri megállapodást a világhírű cég. A Werth VideoCheck, ScopeCheck, illetve FlatScope mérőeszközeinek köszönhetően most már minden adott a vállalat termékeinek lehető leggyorsabb, „selejtmentes” piacra lépéséhez.

Egy szoftver mindenre?

A Werth Magyarország Kft. által képviselt, a világ élvonalába tartozó gyártók mindegyike (Aberlink, Creaform, Metrologic Group és Werth) olyan szoftvert biztosít a méréstechnikusok számára, amely a teljes workflow során – a méréstől és paraméterbeállításoktól a programozáson át, egészen a kiértékelésig – minden mérési részterületen megfelelő segítséget nyújt. Ráadásul a mérésekről néhány gombnyomással pontos és részletes mérési jegyzőkönyv is készíthető. 

A TE Connectivity sikerstory

A csatlakozástechnika úttörője is a Werth komputertomográfiás koordináta méréstechnikáját alkalmazza. Partnerünk CT-szakértője rendkívül elégedett, mert egy számukra kifejlesztett módszerrel például nagy csatlakozódugókat is kiváló felbontásban és roncsolásmentesen mérhetnek. 

Először egy átfogó felvétel készül a teljes munkadarabról, ezt követően a kívánt szegmenseket külön vizsgálják tomográfiával. A szoftver egyesíti a projekciós (kétdimenziós) képeket egy háromdimenziós térfogati képpé, amin nagy felbontásban vizsgálhatóak a vizsgálati darab részletei. Ráadásul a Werth további speciális szoftverfunkciókat is fejlesztett a cég számára (például többféle anyagból készülő darabokhoz), hogy még pontosabban lehessen mérni például a réz tüskékkel ellátott, műanyag dugós csatlakozókat.

A mérhető bizalom kulcsa

Amikor egy cég képessé válik a legmagasabb szintű termékminőség folyamatos biztosítására, az egyaránt pozitívan hat imidzsére és piaci megítélésére. Az adott mérési feladathoz optimális mérőeszközök által biztosított technológiai előnyök és egyre stabilabbá váló üzleti kapcsolatok végső soron új, értékes megbízásokban manifesztálódnak.

Kalkulátorunk segítségével azt is könnyedén kiszámíthatja, hogyan befolyásolja a nyerhető megbízások értéke a megtérülést.

Hogyan „takaríthat meg” akár több évet néhány nap alatt

A maximum néhány napos, átfogó képzéstől eltekintve (amíg szakértőink megtanítják munkatársainak a kiválasztott mérőeszköz és szoftver használatát), egy mérőgép használata akár éveket is nyerhet vállalkozásának.

Vegyünk egy fiktív példát:

Adott egy cég, amely egy koordináta mérőgépet megvásárolva optimalizálná a termelési folyamatot.

Ha ennek a cégnek 10 darab termelőgépe van és 2 műszakban, gépenként 2-2 órát fordítanak a beállításokra és bevizsgálásokra, akkor napi szinten akár 10 órányi munkát spórolnak meg, és a mérőgép fél évnél rövidebb idő alatt megtérül.

Mérőgép vásárlás vagy tartós bérlet? 

A döntéshozók többsége azon az állásponton van, hogy a termékek gyártása hozza a pénzt, ezért a termelőberendezések beszerzése nem képezheti vita tárgyát. Ezzel szemben sajnos a méréstechnikai fejlesztésekre gyakran igen nehezen szánnak pénzt a cégek, mert ezen a területen kevésbé vagy nehezebben kimutatható a hasznosság.  A megtérülés vizsgálatában is számíthat szakértelmünkre, hiszen a Werth tapasztalt csapata több mint 1700 elégedett céges partnernek nyújtott már segítséget. Megtérülési kalkulátorunkkal mindössze néhány percet vesz igénybe az egész folyamat.

Adja meg a vállalkozása gyártási adatait a kalkulátorban, és tudja meg, hogy az Önök problémáinak megoldására alkalmas 3D mérőgépek használatával mire számíthat hosszú távon. Ha pedig úgy találja, hogy az ideális mérőeszközök vásárlása túl nagy terhet róna egyszerre a vállalkozásra, a Werth Kft-nél rendkívül kedvező tartós bérleti konstrukciókban is gondolkodhat. Ezek egyik legnagyobb előnye, hogy a nettó bérleti díj teljes egészében leírható költségként és csökkenti az adóalapot.

Mérőgépet vásárolnék

A tartós bérlet érdekel

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!