Mindent a páciensért

Egyetlen más iparágra sem vonatkozik annyi szabályozás vagy magas elvárás, mint az orvostechnológiára. Hogy meg tudjon felelni az összes minőségi követelménynek, a Gebr. Brasseler a legújabb mérési technológiát alkalmazza., amely a szoftveres oldalon táplál be információkat a vállalat digitális feldolgozási láncába.

Tartalomjegyzék

Multiszenzoros méréstechnika a sebészeti eszközök és implantátumok gyártásában

Egyetlen más iparágra sem vonatkozik annyi szabályozás vagy magas elvárás, mint az orvostechnológiára. Hogy meg tudjon felelni az összes minőségi követelménynek, a Gebr. Brasseler a legújabb mérési technológiát alkalmazza., amely a szoftveres oldalon táplál be információkat a vállalat digitális feldolgozási láncába. CAD, CAM és CAQ rendszereket hálózatba kapcsolva az orvostechnológiai gyártó csúcsminőségben képes gyártani, mégis gyorsan tud a piacra lépni.

 class=

A Gebr. Brasseler egy több mint 1000 főt foglalkoztató nemzetközi orvostechnikai vállalat, amelynek székhelye és a fő gyártóüzeme a németországi Lemgoban található. A Komet márka több mint 90 éve egyet jelent a minőséggel a fogorvosi fúrók piacán. E fúrókkal és más fogorvosi eszközökkel a vállalat világszinten is vezető helyet foglal el az innováció és a minőség terén. Ebből az erős pozícióból alakította ki a Gebr. Brasseler az 1990-es években a Komet Medical részleget, amely fúrókat, fűrészlapokat, rögzítő és pozicionáló csapokat és más ortopédiai, ENT és idegsebészeti termékeket gyárt. A 2017-es év negyedik negyedévétől kezdve a gyártási technológia a gerincimplantátumok termékcsoportjával bővült. A Komet Medical azonban csak bérgyártó lesz ezen a területen.

Miközben a Komet Medical márkájú termékeket viszonteladók értékesítik katalógusokból a világ minden táján, a divízió, amely 2013 óta külön üzletágként működik, számos sajátmárkás gyártónak is partnere. Jens Haverkamp, a Komet Medical ügyvezetője így magyarázta: „Egyes sajátmárkás gyártóknak saját címkéjükkel ellátott, steril csomagolású termékeket szállítunk. Ez számunka annak a jele, hogy termékeink valóban kimagaslóak és ügyfeleink a teljes gyártási láncunkban megbíznak.”

Nem is csoda, mivel a Brasseler az EN ISO 9001 és EN ISO 13485 szabványok által tanúsított átfogó minőségirányítási rendszer szerint végzi a tevékenységét. A vonatkozó szabályozások azonban rendkívüli mértékben megszaporodtak az utóbbi években. Az összes specifikáció megbízható teljesítéséhez a fejlesztési folyamat gyakran egy évig is eltart, kezdve egy DIN EN ISO 14791 szerinti kockázatelemzéssel. „Ez hatalmas nyomást helyez a projektre és a projektvezetésre.” mondja el Jens Haverkamp. „A termékeknek a költségek miatt a lehető leghamarabb piacra kell kerülniük.”

Optimalizált folyamatok az Ipar 4.0 égisze alatt

Erre válaszul a Gebr. Brasseler néhány évvel ezelőtt optimalizálta a teljes folyamatát a termékfejlesztéstől egészen a készdarabok kiszállításáig. A maximális mértékben önszervező és -felügyelő gyártásra Németországban az Ipar 4.0 kifejezés használatos. Az új hardverek és szoftverek beszerzését az optimalizált tervezési módszerek és a digitális adatforgalom fejlesztésével kombinálták.

Az optimalizáció kiterjedt a minőségbiztosításra és a méréstechnikára is, amely Jens Haverkamp véleménye szerint nagy részt fog vállalni a gyártási folyamatból (1. ábra). „Az összes specifikáció teljesítéséhez visszakereshető és reprodukálható folyamatokra van szükségünk. Ez csakis olyan nagypontosságú mérési technológiával lehetséges, amely a teljes folyamatot lefedi és része a digitális hálózatunknak.”

 class=

Ebben a Brasseler partnere már régóta a Werth Messtechnik, aki piacvezető az optikai szenzoros, multiszenzoros és röntgentomográfiás koordináta méréstechnikában. A lemgoi gyárban több ScopeCheck és VideoCheck multiszenzoros koordináta mérőgépet is használnak. Jens Haverkamp azt is elmondja, miért: „A multiszenzoros rendszerek nélkülözhetetlenek, főleg a mi forgó és oszcilláló eszközeink gyártásában. Sok különböző jellemző meghatározásához optikai képfeldolgozó szenzorokra és lézerekre, illetve különféle mérőfejekre van szükségünk.”

A Komet Medical, ahol olyan kifinomult eszközök készülnek, mint a nagy sebességű idegsebészeti fúrók és az új gerincimplantátumok, a Werth vállalat nagy pontosságú, fix hidas és légcsapágyakkal ellátott multiszenzoros VideoCheck FB DZ koordináta mérőgépét használja. A szenzorok rugalmas használatáért a gép a három lineáris tengely mellett egy forgatható/billenthető tengellyel is el van látva. A fix nagyítású képfeldolgozó szenzor mellett megtalálható a szabadalmaztatott Werth Zoom is, integrált Werth Laser Probe (WLP) optikai távolságérzékelővel. A szintén szabadalmaztatott Werth Fiber Probe (WFP) segítségével rendkívül kis geometriák is nagy tapintási pontossággal mérhetők. A Komet Medical metrológiai szakemberei ezzel ellenőrzik a csigolyatestet stabilizáló csigolyaív-csavarokat. A fúró magátmérőjének ellenőrzéséhez a szabadalmaztatott Werth Contour Probe (WCP) egységet használják. A tapintós-optikai WCP profil- és érdességmérésre egyaránt alkalmas.

Axel Pieper, a minőségbiztosítás csoportvezetője így magyarázza: „A szükséges mérőrendszereket minden esetben az elvégzendő feladatokból határozzuk meg.

Ha nagy pontosságú mérésekre vagy multiszenzoros rendszerekre van szükség, általában a Werth VideoCheck vagy ScopeCheck gépet használjuk, a folyamatba integrált mérésekhez és a végső ellenőrzésekhez.” A fűrészlapok termékcsoportjánál (2. ábra), ami egy teljes más jellegű mérési feladat, a Komet Medical minőségbiztosítási csapata a Werth FlatScope sorozat legmodernebb gépeivel dolgozik. „A Werth FlatScope volt az egyetlen mérőberendezés, amely megfelelt a követelményeinknek.” jegyzi meg Axel Pieper.

 class=

A technológia mellett az átfogó koncepció is kritikusan fontos

A Brasseler vállalatnál a csoport mindig egyeztet a szükséges mérőberendezésről (3. ábra). Új beszerzések beszerzésénél a döntés elfogulatlanul, előre összeállított szempontok alapján történik, amelyek egyike az átfogó koncepció. Pieper minőségügyi szakértő szerint: „A mérőgépeket és szoftvereiket be kell tudnunk illeszteni a saját struktúráinkba, ideértve a digitális rendszerünket is. Szükségünk van például egy olyan fölérendelt szoftverrendszerre, amely lehetőséget ad az offline programozásra, emellett adatokat tud cserélni a különböző rendszereinkkel.”

 class=

Ennek oka, hogy a Gebr. Brasseler döntéshozói úgy tervezték meg a folyamatláncot, hogy az teljesen digitális legyen a minél gyorsabb piacra kerülés érdekében. A CAD-rendszerben létrehozásra kerül egy 3D-s volumetrikus modell, amelyből meghatározható a megmunkáláshoz szükséges NC-programok a CAM-rendszerben. Ezzel párhuzamosan a volumetrikus modell alapján offline programozzák a mérési műveletsort a WinWerth szoftverben. A Komet Medicalnál dolgozó mérési technikusok így még azelőtt elkészíthetik egy új termék mérőprogramját, mielőtt egyetlen munkadarab kijött volna a gépből. Az offline programozás emiatt nagyban felgyorsítja a gyártás elindítását és tehermentesíti a mérőgépet a más jellegű feladatoktól.

A WinWerth mérőszoftver része egy CAD- és egy CAQ-interfész. A Werth Messtechniknél egy külön projektrészleg foglalkozik azzal, hogy a felületet az ügyfél igényeire alakítsa. „A CAQ-szoftverrel folytatott adatcsere révén a mérőprogram egy részét fel tudjuk használni a vizsgálati terv kidolgozására. Ez a terv határozza meg, hogy mi a vizsgálatok sorrendje, hogy mikor mérendők az egyes jellemzők és hogy milyen gyakran kell elvégezni a vizsgálatot. A méreteket és a tűréseket a mérőprogramból vesszük” osztja meg velünk Pieper.

Ha a program támogatja a folyamatba integrált mérést, a mérési eredmények közvetlenül átkerülnek a modern CAQ /SPC szoftverrendszerbe, ami statisztikai elemzést végez és megfelelő visszajelzést ad. Az eredmény egy olyan adatállomány, amely a folyamat minden lépésénél tovább bővül. Axel Pieper így foglalja össze: „Ezzel a megoldással a folyamatok felgyorsulnak, a megbízhatóság nő. A manuális adatbevitel, ami egy potenciális hibaforrás, teljesen megszűnik.”

Az adatforgalom határozza meg a jövőt

A Komet Medical ügyvezetője, Jens Haverkamp úgy gondolja, hogy a Werth Messtechnik vállalattal folytatott együttműködés a jövőbe vezet. „Olyan megbízható és hosszú távú partnerekre van szükségünk, mint a Werth, aki a digitális hálózatunkba integrálható termékeket tud szállítani.” Különösen nagyra értékeli, hogy méréstechnológiai partnerük a Brasselerrel, mint végfelhasználóval, köszörűgépek gyártóival és CAQ-szoftvert fejlesztő cégekkel egyaránt szoros együttműködésben dolgozik.

Meggyőződése, hogy a vállalatok között létrejövő partnerségek a jövőbe vezetnek. Ennek oka Haverkamp véleménye szerint az, hogy a projektek megvalósítása a szabályozások követelményei miatti sokkal hosszabb ideig tartanak, különösen az orvostechnikában érdekelt nagyobb vállalatoknál. Emiatt olyan sokéves szoros együttműködések alakulnak ki, amelyekben a felek ugyanazokat a mérési technológiákat vásárolják és használják. „Az adatforgalom a korábbinál sokkal nyitottabbá vált, ami minden partner számára előnyös.” állítja Haverkamp. Neki és a Komet számára ez a következőt jelenti: „Ügyfeleink tudják, milyen gépekkel dolgozunk és mit mérünk. A mérőprogramjainkat megosztjuk a partnereinkkel, hogy csökkentsük a költségeket és stabil alapot garantáljunk a mérésekhez.” Ezzel kiküszöbölhetők a nem megfelelő mérési stratégiák, így a mért értékek és eredmények azonnal megvitathatók.

FOGORVOSI ÉS SEBÉSZETI ESZKÖZÖK

A németországi lemgóban található Gebr. Brasseler orvostechnikai vállalat 1923-ban alapult és a mai napig családi tulajdonban van. A Komet márkanevű termékek közel ilyen régóta léteznek. Ma a Gebr. Brasseler egy nemzetközi vállalat 1200 munkatárssal a világ minden táján. A fogorvosi részleg mellett a vállalat az idők során olyan további üzletágakkal bővült, mint az orvosi eszközök, az egyedi gyártás (fogászati implantátumok bérgyártása) és ékszerészeti eszközök, amelyek szintén globális sikerekkel működnek.
A szájban, az állkapocsnál és arcon végzendő csontvágás, valamint az ENT, az idegsebészet és az ortopéd orvosi eszközeivel a Komet Medical üzletága a Brasseler csoport stabil pillérévé vált. A Komet Medical termékskáláján fűrészlapokat, fúrókat, nagy fordulatszámú idegsebészeti fúrókat, rögzítő és pozicionáló csapokat találunk, amiket a jövőben gerincimplantátumok fognak kiegészíteni.

Forrás: Werth Messtechnik GmbH.

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!