Gyorsabb piacra kerülés

Tartalomjegyzék

Minőség és rövid fejlesztési idő – az autóipar alapkövetelményei

A CT-vel ötvözött koordináta méréstechnika lendületet ad a fejlesztésnek

A TE Connectivity vállalat autóipari kompetenciaközpontja két éve a Werth komputertomográfiás koordináta méréstechnikáját alkalmazza, amivel jelentősen csökkenteni tudta a fejlesztéshez szükséges időt.

80 000 munkatársával és évi 14 milliárd dolláros bevételével a TE Connectivity világszinten piacvezető a csatlakoztatástechnikában. A vállalat globális járműipari kompetenciaközpontja a németországi Bensheimben található. Itt folyik azoknak a dugós csatlakozóknak a fejlesztése, amelyet az összes főbb gyártó használ. A teszt kompetenciaközpont (TCC) az, amely validálja a termékeket az autóipari vizsgálati specifikációknak megfelelően. A TCC nem csupán a termékek minőségbiztosításáért felel, de a korai fázistól kezdve részt vesz a folyamatfejlesztésben, ami alaposabb vizsgálatot igényel. Stefan Weber a TCC menedzsere hagyományos mérő- és vizsgálóberendezéseket és innovatív technológiákat, pl. komputer-tomográfiát (CT) egyaránt használ. 2008-ban a TE Connectivity volt az első vállalatok egyike, aki beruházott egy CT-gépre.

Thilo Schnell komputertomográfiáért felelős szakember nagyszerű lehetőségeket lát az eljárásban. „Ezzel roncsolás nélkül nézhetünk az alkatrész belsejébe, ami ideális például szerkezetek funkcionális elemeinek vizsgálatához.” A CT-gép anyagvizsgálatokra, például anyaghiányok ellenőrzésére is használható. Schnell így vélekedik: „A csatlakozókban elsősorban műanyag komponenseket használunk, ebbe vannak beágyazva az érintkezők. Fröccsöntés során gázzárványok jelentkezhetnek, amik mechanikai és működésbeli problémákat okozhatnak.” A végtermék minőségét rontó idegen anyagok zárványai szintén azonosíthatók CT-vel.

 

Gyors CT elemzés érintkezési problémák megjelenítéséhez

A TCC feladatai szerteágazók. Közülük az egyik a dugós csatlakozó érintkezési problémáinak megjelenítése csatlakoztatott állapotban. Ilyen vizsgálatokhoz korábban műgyantába kellett ágyazni a darabot és metszetet kellett készíteni belőle. Ez a módszer már kevésbé használatos, mivel az ilyen vizsgálatok CT-vel sokkal egyszerűbben és gyorsabban elvégezhetők. „Korábban műgyantába kellett ágyazni a darabot, metszetet kellett belőle vágnunk, majd azt fel kellett csiszolnunk.” magyarázza Schnell „CT-s elemzéssel nincs szükség beágyazásra, így megtakarítható a keményedési idő is. A metszet tetszőleges helyen létrehozható, és ha egy metszés nem ad tiszta és használható eredményt, minimális munkával, a darab elhasználódása nélkül újat készíthetünk.”

E pozitív példák alapján fogalmazódott meg Weber és Schnell azon ötlete és igénye, hogy a komputertomográfiát más területen is használják. Weber szerint: „A CT-gépet, amelyet 2008-ban vásároltunk, kizárólag analitikai vizsgálatokra tervezték, emiatt a képességei korlátozottak. A CT optimális feltételeket teremt számos metrológiai vizsgálat elvégzésére. Emiatt elkezdtünk keresni CT-s koordináta mérőgépet olyan metrológiai vállalatoknál, amelyek képesek megfelelni a specifikációinknak. Ezt a folyamatot mi mérési rendszer analízisnek hívjuk (MSA).” A bensheimi csapat a multiszenzoros koordináta mérőgépeket gyártó Werth Messtechnik vállalatnál találta meg azt, amit keresett. Dr. Ralf Christoph, a Werth ügyvezető igazgatója külön hangsúlyozza: „A Werth volt az első és bizonyos ideig az egyetlen gyártó, aki a VDI/VDE 2617 szerint koordináta mérőgépként specifikált röntgentomográfiás gépet gyártott. Emellett mi rendelkezünk az egyetlen olyan gyártói laboratóriummal a világon, amely DAkkS akkreditációval kalibrálhat CT-gépet.”

A TE Connectivity 2013 szeptemberében egy Werth TomoScope 200 gépet vásárolt, amely kiválóan alkalmas minőségi vizsgálatok végzésére és méretek meghatározására. „A TCC főleg a fejlesztési folyamatba és a végső ellenőrzésbe történő integrációért felel, a fejlesztési folyamatok rövidebbé tételéhez.” magyarázza Weber. „A megfelelő mérési technológiával, amilyen a TomoScope is, sokkal könnyebbé válik a fejlesztési munka.” A TomoScope egy olyan koordináta mérőgép, amely néhány század milliméter és néhány mikron közötti tűréssel tudja mérni a csatlakozók alkatrészeit. A mérőrendszer vizsgálata azt mutatja, hogy a munkadarabon végzett mérés bizonytalansága arányban áll az darab tűréseivel. „Mi ezt az arányt általában 10-szeresnek feltételezzük.” osztja meg velünk Weber. „Ezt a TomoScope esetében is meg tudjuk erősíteni. Az MSA nagyon fontos a vállalatunk számára ahhoz, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek az általunk kínált mérési technológiával. A Werth vezető szerepet vállalat ebben a tesztben, és mi igazán hálásak vagyunk a kapott támogatásért.”

 

 width=

 

A Werth egy olyan ügyfélspecifikus megoldást is kínál, amely figyelembe veszi, hogy a rendelkezésre álló hely korlátozott és a hozzáférhetőség nem optimális a metrológiai laborban. A kompakt TomoScope 200 gépet 225 kV teljesítményű röntgencsővel látták el, ami jelenleg csak a nagyobb CT-gépeken elérhető 25 W céltárgy-teljesítményt garantál (ami a mai technikával már 50 W-ra növelhető). A gépen emellett egy kiváló, 4000 x 3000 pixeles felbontású detektor kapott helyett. Háttérinformáció: a röntgenfeszültség határozza meg a sugárzási teljesítményt, ami viszont azt adja meg, mennyire tud áthatolni a sugárzás a vizsgálandó darabon. Mivel a TE Connectivity gyakran használt üvegszál-erősítésű kemény műanyagot, a nagyobb, 225 kV-os feszültségre van szükség. Nagy teljesítménye mellett a röntgencső rendkívül kis fókuszfoltot hoz létre, ami éles képet eredményez.

A TomoScope 200 felhasználóspecifikus konfigurációjához tartozik a raszter és a ROI (kitüntetett terület) tomográfia funkció is, valamint egy lézeres szálkereszt, amely segít a felhasználónak a darabot a forgóasztal közepére helyezni. A rasztertomográfia lehetővé teszi a munkadarab néhány lépésben történő bemérését és a mérési eredmények pontos egyesítését a szoftverrel. Ezt a funkciót a Werth fejlesztette ki és csakis koordináta mérőgépként épített egységen használható. Schnell nagyra értékeli ezt. „Ezzel a módszerrel például nagy csatlakozódugókat mérhetünk kiváló felbontásban.” Bizonyos szegmensek különlegesen nagy felbontású méréséhez ő a Werth által kifejlesztett és szabadalmaztatott ROI (kitüntetett terület) tomográfiát használja. Ilyenkor először egy átfogó felvétel készül a teljes munkadarabról, azután a kívánt szegmenseket külön vizsgáljuk tomográfiával. A szoftver egyesíti a felvételeket, hogy a felhasználó nagyobb felbontásban vizsgálhassa a részleteket.

A TE Connectivity a TomoScope használatával jelentősen gyorsítani tudott számos mérési eljáráson. Schnell egy 200 pólusú csatlakozódugó mérési példáját említi: „Hagyományos koordináta mérőgéppel maga a programozás sokkal tovább tart, mint a komplett mérés a TomoScope géppel. CT-vel az ilyen darabok programozását és mérését néhány óra alatt el tudom végezni.” Amikor tíznél több jellemzőt kell mérni, a tomográfia gyorsabb, osztja meg velünk a tapasztalatát a mérési technikus. Általában 20-30 perc alatt elkészül a 3D-s digitális adatállomány, ami azután elemezhető a szoftverrel. Minél több méretet kell meghatározni egy darabon, annál nagyobb az időbeli előny. „A legkisebb dugós csatlakozó sem egyszerű kialakítású és nagyon sok méretet tartalmaz.” jegyzi meg Schnell.

 

 width=

Dugós csatlakozóknál az érintkezőknek és a tüskéknek helyet adó kamra geometriája szintén rendkívül fontos. Hagyományos tapintós mérési technológiával több megadott pontot be kellene mérni vagy pásztázási pályát bejárni a kamrában, majd azután csak ezekről a bemért elemekről állnának rendelkezésre információk. CT-vel a mérési technikus a munkadarab teljes felületét bemérheti metrológiai módon, majd megjelenítheti és elemezheti azt a szoftverben.

Schnell számára a CT egyik hatalmas előnye a munkadarab teljes meghatározása és az ehhez kapcsolódó megjelenítés. „Gyakran végzünk névleges-tényleges vizsgálatot. Ilyenkor a CT-mérésből származó 3D mérési pontfelhőt a CAD-modellre illesztjük. Az eredmény egy színkódolt kép, ahol a színek alapján egy pillantás alatt áttekinthető a darab állapota a tűréseknek megfelelően. Ahelyett, hogy mérési adatoktól hemzsegő táblázatokat elemezgetnénk és összehasonlítanánk őket a rajzi előírásokkal, azonnal láthatjuk, hol lehetnek problémák.”

 

A mérés adatok megjelenítése és elemzése a Werth 3D Viewer-ben

A mérésekkel kapcsolatos közvetlen időmegtakarítás mellett az együttműködő osztályok is érezhetik a megoldás előnyét. Weber erről így nyilatkozik: „A vizsgálat végén létrehozunk egy digitális jegyzőkönyvet. Ez magát az elemzést, illetve a színkódolt képekből származó adatokat tartalmazza. A TE Connectivity vállalat valamennyi erre jogosult mérnöke behívhatja, megjelenítheti és megvizsgálhatja ezt az adatállományt a saját számítógépén.” A Werth egy ingyenesen letölthető 3D megjelenítőt biztosít e célra. Ez azt jelenti, hogy a TomoScope nem csupán a CT-labornak és a mérnökségnek nyújt előnyöket. A begyűjtött adatok könnyedén megoszthatók és megbeszélhetők a fröccsöntő szerszám gyártójával vagy az ügyfelekkel, legyenek a világ bármely pontján.

Weber és Schnell rendkívül elégedett az együttműködéssel, a Werth pedig már további speciális szoftverfunkciókat fejleszt pl. többféle anyagból készülő darabokhoz, hogy még pontosabban lehessen mérni a réz tüskékkel ellátott műanyag dugós csatlakozókat.

Forrás: Werth Messtechnik GmbH.

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!