3D szkennelés, 3D mérés optikával, tapintóval és multiszenzorral – Mikor éri meg mérőgépet venni?

Tartalomjegyzék

A valós tárgyak 3D-s méréséhez több út is vezet. Az érintésmentes, villámgyors út a 3D szkennelés, amely során a 3D szkenner fény vagy lézer impulzusokat küld a bemérésre váró tárgy felületére, majd a visszaverődő fény alapján meghatározza a tárgy alakját és méretét.

Egy másik út pedig a 3D letapogatás, amely során például egy koordináta mérőgép (CMM) fizikailag is érintve méri fel a tárgy felületét (precíz szenzorainak köszönhetően), és a letapogatott pontok alapján határozza meg az adott tárgy alakját, méreteit.

Végeredményben mindkét út ugyanoda vezet: egy bemérésre váró tárgy geometriai jellemzőinek pontos meghatározásához.

Azonban az ideális mérőeszköz kiválasztása függ az alkalmazás típusától, a mérési pontosság igényétől, a rendelkezésre álló időtől és természetesen a büdzsétől.

Átfogó útmutatónkban nem csupán a 3D szkennelés témáját járjuk körbe, hanem bemutatunk számtalan, kapcsolódó lehetőséget is, amiről mindenképp tudnia kell annak, aki valós tárgyak pontos, háromdimenziós mérésére törekszik.

Nem minden mérőgép 3D szkenner, de minden 3D szkenner mérőgép

A mérőgépek olyan eszközök, amelyek valamilyen módon képesek mérni egy tárgy geometriai jellemzőit.

A 3D szkenner egy speciális mérőgép, amely a tárgyak felületének digitális “másolatát” hozza létre a valós térben, pontfelhő formájában. Tehát minden 3D szkenner mérőgép, mivel geometriai méréseket végez a szkennelt objektumokon.Ugyanakkor nem minden mérőgép 3D szkenner, hiszen a mérőgépek különféle szenzorai más működési mechanizmusok segítségével veszik fel a munkadarabok felületi pontjait.

A mérőgépek családjának rengeteg tagja van, még részletes írásunkban sem mernénk bemutatni az összes „családtagot”, hiszen akkor egy több száz oldalas dokumentumon kellene átrágnia magát. Inkább összegyűjtöttük azokat a szempontokat, megoldásokat, érdekességeket, amelyek ismeretében meghozhatja a tökéletes döntést cége számára.

Bevezetés a 3D mérés univerzumába

A 3D szkennelés a digitális technológiai fejlődés talán legizgalmasabb területe. Már régóta nemcsak azt teszi lehetővé, hogy valós tárgyakat vagy épületeket digitalizáljanak (és tároljanak szoftveresen), hanem megalapozza a tökéletes tervezési és gyártási folyamatokat, még az olyan szó szerint megfoghatatlan területeken is, mint amilyenek például a képzések vagy a számítógépes játékok.

Nem csoda, hogy a 3D mérőgépekre egyre nagyobb a kereslet. Ezek széles körű alkalmazása ugyanis lehetővé teszi a precíz tervezési folyamatokat, a fejlesztési projektek áttekintését, vagy a végtermékek minőségének és méreteinek kényelmes, pontos és villámgyors ellenőrzését.

A különböző mérőgépek növekvő népszerűségének titka, hogy a cégtulajdonosok, a minőségügyi vezetők és felhasználók, vagy például a műszaki vezetők más-más „oldalukat kamatoztathatják”. Míg a cégvezetői igényeket tekintve a kiadáscsökkentés és bevételnövelés zászlóshajóivá válhatnak, addig minőségügyi vonalon a selejtes termékek minimalizálása, méréstechnikai oldalon pedig a gyorsabb és könnyebb munkavégzés lehet a döntő szempont.De adódik a kérdés: mikor éri meg mérőgépet venni, mikor jöhet szóba az operatív lízing, illetve mikor érdemes inkább a bérmérés mellett dönteni? Részletes útmutatónkban többek között ezekre a kérdésekre is válaszolunk.

A 3D szkennelés alkalmazási területei

A 3D szkennelés a minőségellenőrzési, mérnöki, régészeti, orvostudományi, kutatásfejlesztési és kulturális területeken is népszerű. Lássuk, miért!

Mivel a 3D szkenner képes rögzíteni a valóságos tárgyak geometriáját, ami alapján azok 3D CAD tervező szoftverekbe importálhatók és módosíthatók, segítséget nyújt a tervezőmérnököknek és ipari tervezőknek terveik pontosabb kivitelezésében. A technológiának köszönhetően még olyan apró tökéletlenségeket és hibákat is felfedezhetnek egy termékben, amelyek szabad szemmel nem is láthatók. Egy optimális mérés lehet a garancia arra, hogy az alkatrészek megfeleljenek a szabványoknak, és felhasználhatók legyenek a gyártási folyamatban. Az a cég, amely a gyártási folyamatok során szeretne az előírt specifikációknak 100%-ig megfelelni, szinte biztos, hogy valamilyen 3D mérőgépet használ.

Ki hitte volna, hogy még a dinoszauruszokat is a 3D szkennelésnek köszönhetjük? Pedig így van. Egy kiváló 3D szkenner áldás az archeológusok számára, hiszen a régészeti leletek geometriájának pontos meghatározása és rögzítése a későbbi elemzések és megnyerő vizualizációk alapja.

Ugyanígy fontos szerepet játszik a klinikai orvostudomány területén, ahol a szervek geometriájának feltérképezésében nyújt hathatós segítséget. A csontok és más testrészek 3D-s modelljeinek beolvasására és létrehozására is használható a 3D szkennelés. Nem csoda, hogy orvosi kutatásokhoz, valamint a betegek pontos diagnosztizálásához és kezeléséhez is egyre gyakrabban hívnak segítségül sokoldalú szkennereket.

A 3D szkennelés nagyszerű lehetőség akkor is, ha fordított mérnöki tevékenységre, visszamodellezésre van szükség. A reverse engineering során a mérnökök egy fizikai tárgy pontos részleteit digitális formátumban rögzítik, ami jóval hatékonyabbá teszi a visszafejtést. Így egy cég elhasználódott vagy meghibásodott termékei, gépei, szerszámai vagy akár kis méretű alkatrészei is újra gyártásba kerülhetnek. Nem egy partnerünk rebegett hálát a tőlünk vásárolt mérőgépnek (vagy igénybe vett szolgáltatásnak), amikor utólag kellett gyártási dokumentációt készíteni egy-egy termékhez.

A 3D szkennelés természetesen felhasználható különböző termékek prototípusainak elkészítéséhez is. Lehetővé teszi a tervezők és mérnökök számára, hogy gyorsan és pontosan elkészítsék egy termék modelljét, mielőtt megkezdődik a sorozatgyártás.

Ha egyedi művészeti alkotások, épületek vagy kulturális örökségünk más „tagjainak” részletes rögzítéséről van szó, szintén 3D szkennelésre lehet szükség. Állapotfenntartás, helyreállítás vagy virtuális túrák? A megfelelő mérőeszköz beszerzésével korlátok nélkül dolgozhatnak a cég alkalmazottai. Vagy épp „ellenkezőleg”: nagy pontossággal bemért korlátokkal

A 3D szkennelés fajtái

Technológiai oldalról vizsgálva a 3D szkennelési technológia egyik altípusa a strukturált fényszkennelés. Ez a fajta 3D szkennelés egy projektor segítségével egy fénymintát vetít a tárgyakra. Egy tárgy beolvasásakor a mintát egy kamera rögzíti. Ezt az adatot ezután a tárgy 3D pontfelhőjének létrehozására használják fel. A strukturált fényszkennelést gyakran használják bonyolult formák és felületek részletes 3D modelljeinek létrehozására. 

A 3D szkennelési technológia egy másik típusa a lézerszkennelés. A folyamat során egy lézerszkenner és egy kamera összekapcsolásával a lézersugár a 3D szkennelésre váró objektumra irányul. A 3D szkenner a háromszögelési módszer segítségével gyorsan és pontosan határozza meg a pontok térbeli helyzetét. A kamera figyeli a lézersugár visszaverődését az objektum felületéről, és ezekből az adatokból a rendszer képes létrehozni a szkennelendő tárgy háromdimenziós pontfelhőjét.

A fotogrammetria nagyméretű darabok és összetett geometriájú tárgyak mérésének hasznos kiegészítője.

Ha pedig kíváncsiak vagyunk a munkadarabok belső geometriáira is, akkor arra ott a CT szkennelési lehetőség. A CT mérőgépek röntgensugárzással átvilágítják a munkadarabot, melyről egy digitális detektor segítségével teljes 3D pontfelhőt kapunk, illetve különböző metszeti képeket elemezhetünk, ugyanúgy, ahogyan azt az orvosok is teszik.

Előnyök, hátrányok és tévhitek, avagy mire (nem) jó a 3D szkennelés és letapogatás?

3D szkennelés

A 3D szkennelés segítségével könnyedén létrehozhatók a tárgyak digitális modelljei, amelyek később szabadon szerkeszthetők, javíthatók, vagy más célokra is használhatók, anélkül, hogy egy vonalat is kézzel kellene megrajzolni.

A 3D szkennelés egy olyan „svájci bicska” a technológiai lehetőségek terén, amely megoldhatóvá teszi a termékek pontos méréseit, nagymértékben javítja a minőséget, és jelentősen csökkenti a selejtes termékek arányát.

Ugyanakkor nem mehetünk el a technológia hátrányai mellett. 

Ne kerülgessük a forró kását: akár bérmérésről, akár 3D szkenner vásárlásáról van szó, a 3D szkennelés nem tartozik a legolcsóbb lehetőségek közé. Éppen ezért rengetegen gondolják úgy, hogy csak nagyon nagy cégek engedhetik meg maguknak, hogy rendszeresen használják ezt a technológiát. De ez csak részben igaz.

A Werth Magyarország Kft. a 3D mérés és szkennelés terén is kedvező lízinglehetőséget biztosít ügyfelei számára. Mivel a piac ütőerén tartjuk az ujjunkat, cégmérettől függetlenül tudunk segíteni partnereinknek, hogy megtalálják a legköltséghatékonyabb megoldást kihívásaikra.

Egy másik hátrány, hogy egy 3D szkenner csak olyan tárgyakat tud megmérni, amelyek rendelkeznek fizikai példánnyal, így nem alkalmazható olyan eszközök, javak esetén, amelyek csak virtuálisan léteznek (például digitális szobrok/képzőművészeti alkotások). 

A 3D felvételek megalkotásához és rögzítéséhez szükséges hardver és szoftver is költséges lehet, és a folyamat a szkennelt tárgy méretétől, összetettségétől és a használt eszköz képességeitől függően sok ideig is eltarthat. Persze nem ezekkel az innovatív, hordozható 3D szkennerekkel és szoftverekkel.

Emellett a 3D szkenneléshez bizonyos szintű szakértelemre is szükség van, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő edukáció. A legtöbb mérőgépről ugyan lehet találni videós vagy írásos oktatóanyagokat az interneten, de azok minősége nem minden esetben megfelelő. Nem is beszélve a nyelvről… Egy ilyen fontos, a cég sikerességét befolyásoló témában érdemes magyar nyelvű, minőségi képzési lehetőséget igénybe venni. (Jó hír, hogy ez könnyebb, mint hinné.) 

Az előnyök és hátrányok mellett sok tévhittel is találkozhatunk a 3D mérések kapcsán. Talán a „legnépszerűbb” ezek közül a koordináta mérőgépekhez (CMM gépek) kapcsolódik. Így hangzik: „a mérőgép olyan drága berendezés, hogy egész biztosan nem éri meg az árát”. Egy folyamatosan fejlődő cégnél ez igaz lehet, de kizárólag az első időkben: hamar elérkezik ugyanis az a pont, amikor már hasznot hajt egy mérőgép a vállalkozás számára.

A kihívás: megtalálni ezt a pontot. 

Ehhez készítettünk egy hasznos segédeszközt, hogy Önnek ne kelljen a megérzései alapján meghoznia ezt a nehéz döntést:

Kalkuláljunk együtt!

A Werth Megtérüléskalkulátorával könnyedén kiszámolhatja, hogy mennyi idő alatt térül meg, ha a hagyományos mérési módszerek helyett a 3D szkennelés mellett dönt, és ehhez egy olyan innovatív és sokoldalú koordináta mérőgépet választ társnak, mint amilyen például a Werth TomoScope XS CT mérőgép. 

Kipróbálom a Kalkulátort

Miután kiderült, hogy az Önök cégének mennyi munkaórát és eurót spórolhat meg egy 3D mérőgép, illetve azt is kiszámolta, hogy használatával nagyságrendileg mennyi plusz profitot realizálhatnak, ha csak az első 3 évet vesszük figyelembe, itt az ideje, hogy továbblépjünk!

Kérdések mérőgép vásárlás vagy bérlés előtt

Mielőtt elköteleződne a mérőgépvásárlás mellett, érdemes feltennie az alábbi 11 kérdést:

 1. Milyen problémákra nyújt megoldást a mérőgép?
 2. Milyen típusú mérésekre van szükségünk?
 3. Milyen pontosság szükséges/elégséges a számunkra?
 4. Szükség van-e fényes, csillogó vagy fekete felületek előkezelés nélküli szkennelésére?
 5. Milyen anyagokat/tárgyakat mérnénk? (Forma, méret, állag, felület)
 6. Milyen gyakran fogjuk használni a mérőgépet?
 7. Milyen környezetben fogjuk használni az innovatív eszközt?
 8. Mennyiben tudja gyorsítani az eszköz a termelést?
 9. Mekkora költség takarítható meg kevesebb selejt segítségével?
 10. Mekkora extra bevétel érhető el a mérőgép segítségével realizálható új megbízásokkal?
 11. Mennyi idő alatt térül meg a számunkra tökéletes mérőgép?

Mérőgépet vennénk. De mire figyeljünk az ajánlatoknál?

Amikor egy cég 3D mérőgépet vásárol, hosszú évekre szeretne gondoskodni a minőségről. De ha rosszul döntenek, mire kiderül a pontossági eltérés a 3D szkennelés vagy 3D letapogatás terén, már több ezer hibás/pontatlan terméket szállítottak le a partnereiknek… Sajnos nincs az a pénz és energia, ami helyrehozza a renomén esett (mérőgép nélkül is szemmel látható) csorbát.

Ezért érdemes alaposan körbenézni a piacon és számokkal igazolt döntést hozni. 

Egy beszerzési ajánlatnál érdemes a legfontosabb pontossági paramétereket levezetni, és feltüntetni, hogy azok miből származtathatóak. Amennyiben bizonytalanok lennének a kapott eredményt illetően, szakember bevonása javasolt.

Fontos

Az összevethető ajánlatok és adatok begyűjtését követően se vegyék készpénznek a mérőgép legfontosabb pontossági paramétereit! Ez ugyanis eltérő lehet annak függvényében, hogy az adott 3D mérőgépbe milyen minőségű alkatrészek lettek beépítve, illetve a felépítmény milyen pontosan van megmunkálva és összeszerelve, milyen a szoftveres háttér, milyen módszerekkel lett bemérve, illetve milyen mélységben lehet kompenzálni az adott gép felderített hibáit. 

Egy példa: szakértőink a szabványokon túlmenően is specifikálnak pontossági adatokat a mérőgépekről, ez pedig különlegességnek számít a piacon. A Werthnél a pontossági paraméterek garantáltan azok, amiket megadunk – és mindezt igazolhatóan le is vezetjük Önnek, amennyiben szeretné.

Kiemelt fontosságú a mérőgép szoftvere, hiszen ez fogja meghatározni a mérőgép jövőbeni mérési képességeit. Ki kell elemezni azt, hogy milyen matematikai algoritmusok szükségesek a kiértékeléshez, milyen alak- és helyzettűréseket akarunk mérni, illetve milyen formátumú fájlokat (2D és 3D CAD, jegyzőkönyvek, SPC) szeretnénk beimportálni, illetve kiexportálni.

Egy rosszul megválasztott szoftver miatt a legtöbb esetben a sarokban fog porosodni a megvásárolt mérőgép, ezért szakértőink a szoftver kiválasztása során a legtöbb segítséget igyekeznek megadni annak érdekében, hogy ügyfeleink tisztán lássák az alkalmazott szoftverek előnyeit és esetleges limitációit.

3D mérőgéptípusok A-Z-ig A-W-ig – A milliméteres pontosságon túl!

Az optimális mérőgép kiválasztásakor számos tényezőt figyelembe kell vennie. Az első az, hogy milyen típusú mérésre van szükség. A következő tényező: a mérés pontossága. A különböző 3D mérőgépek különböző pontossági szintekkel rendelkeznek, ezért fontos, hogy az Önök igényeihez illeszkedőt válasszanak. Fontos figyelembe venni a bemérésre váró tárgyak méretét is, mivel egyes berendezések ideálisabbak nagyobb tárgyakhoz. 

A 3D CT (röntgenes) mérőgépek legfőbb előnyei közé tartozik például a belső szerkezetek vizsgálatának képessége. Ezek a gépek lehetővé teszik a szkennelendő objektumok nem destruktív vizsgálatát, így a bonyolult belső szerkezetek is láthatóvá válnak anélkül, hogy azokat szét kellene szedni vagy megrongálni.

A 3D koordináta mérőgépek általi eredményeket kevésbé befolyásolják az olyan külső környezeti tényezők mint például a változó fényviszonyok vagy a rendhagyó felületi tulajdonságok, amelyek a 3D szkennelés során akár gondot is okozhatnak.

Természetesen a 3D szkennelés terén is számos megoldás áll rendelkezésre, a kézi szkennerektől a csúcskategóriás lézerszkennerekig. Minden szkennertípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, és egy szkenner ára annak típusától, az általa kínált funkcióktól és az elérhető pontosságtól függ.

A fehér fényű szkennerek kedvezőbb áruk miatt ideálisak lehetnek például oktatási intézmények számára. Ugyanakkor a kézi 3D lézerszkennerek részletgazdagabb 3D modelleket képesek megalkotni. Igaz, a költségeket illetően jelentős különbségek vannak a két mérőeszköz-típus között.

A hordozható lézerszkennerek, illetve mobil optikai mérőgépek egyik fő előnye, hogy nem szükséges fix helyiséget kialakítani használatukhoz. Mérés előtt az eszközök – kialakításuknak köszönhetően – néhány perc alatt telepíthetőek és beüzemelhetőek, akár minden mérési feladatnál különböző helyszínen. Bárhol, akár a termelő gépek környezetében is tökéletesen hozzák a specifikációjukban foglalt pontosságot. 

A Creaform csúcstechnológiás mérőeszközei például a mozgó alkatrészek hiánya miatt a termelési környezetben jelen lévő szennyeződésekkel és vibrációkkal szemben is rendkívül ellenállóak. Ez egyedülálló versenyelőny a piacon.

A megfelelő 3D mérőgép kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy milyen a mért adatok feldolgozására használt szoftver. A legtöbb eszköz saját szoftverrel érkezik, de természetesen léteznek harmadik féltől származó szoftvercsomagok is. Ezek a csomagok drágábbak lehetnek, de adott esetben szükség lehet rájuk (pl. olyan összetettebb feladatok esetén, mint amilyen egy 3D animáció létrehozása). 

És most itt az ideje, hogy megismerkedjen a világ legnépszerűbb és legmegbízhatóbb mérőgépeivel!

ABERLINK – Megbízható mérőrendszerek akár 1,75 mikrométeres pontosságtól

A brit Aberlink világszerte nagy népszerűségnek örvend megfizethető CMM-einek és optikai mérőrendszereinek köszönhetően. A minőségi, pontos, robusztus, gyors és egyszerűen kezelhető metrológiai termékek közül mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő ár-érték arányú megoldást.

Mindemellett a gyártó a mérőrendszereinek teljes élettartalma alatt ingyenes szoftverkövetést biztosít!

A teljesség igénye nélkül kiemelnénk két megoldást a díjnyertes brit innovátortól:

EXTOL 370/520 3D CNC tapintós koordináta mérőgép

Az öt hőmérséklet-érzékelővel rendelkező 3D koordináta mérőgép biztosítja az ellenőrizhetetlen környezetben való biztonságos és pontos működést, így ideális gyártásközbe kihelyezni. Olyan riportot készít, mintha a mérések 20°C-on történtek volna. Ráadásul a mérőszoftver figyelmeztetést is ad, ha a hőmérséklet olyan sebességgel változna, amely nem kedvez az optimális metrológiai gyakorlatnak.

De szavak helyett beszéljenek inkább a mozgóképek:

Horizon 3D CNC tapintós koordináta mérőgép

A gyors, sima és csendes mozgással operáló készülékhez tartozó kinematikusan elkülönített, lineáris meghajtó szerkezet teljesen független a koordináta mérőgép struktúrájától. Így biztosítja, hogy a motor tolóereje a mozgó részek súlypontján keresztül irányuljon. Ez nemcsak a gyorsulás okozta metrológiai hibák elkerülésében nyújt segítséget, hanem a motorok hőszigetelésében is. A lineáris motorok érintésmentesek, így tökéletes megoldást nyújtanak a meghajtásokhoz (mivel nincsenek kopó alkatrészeik). A Horizon ideális érintéses 3D szkenneléshez is, akár két mikron alatti (1,75 µm) specifikációval.

CREAFORM – A hordozható és automatizált 3D szkennelési megoldások királya

A 2002-ben Kanadában alapított Creaform a 3D mérési technológia és a 3D mérnöki szolgáltatások éllovasa. Több mint 85 országban több ezer elégedett ügyfél számára fejlesztenek és gyártanak hordozható, 3D szkenneléshez kapcsolódó megoldásokat (például az autóipar, az űr- és repülőgépipar, az olaj- és gázipar, az acélszerkezet-gyártás, a nehézgépgyártás, az építőipar, az elektronikai ipar, a művészet, az oktatás, az orvostudomány, továbbá a fémipar, a szórakoztatóipar, az erőművek, a közlekedési eszközök, a fogyasztási cikkek, illetve a VR/AR területén).

3D szkenneléskor problémát okozhat a fényes felület (de nem a Creaform HandySCAN 3D-nek), vagy a hatalmas (több tonnás) darabok körbemérése. Most egy olyan eszközt ismerhet meg, amely 2 ember egész napos munkáját végzi el akár 1 órán belül.

MetraSCAN 3D

A MetraSCAN 3D a legsokoldalúbb 3D szkennelési megoldás a minőségi mérési feladatok elvégzéséhez. Valóban hordozható rendszer, melyet nem befolyásolnak a termelési környezet változásai (pl. rezgés, a szkennelt alkatrész elmozdulása, a beállítás vagy a CMM instabilitása), így jelentősen növeli a mérési folyamatok megbízhatóságát, sebességét és rugalmasságát. A legjobb megoldást kínálja a 0,2–10 m méretű mértani és szabad formájú felületek ellenőrzésére (a felület típusától, színétől vagy fényvisszaverődésétől függetlenül).

A C-Track optikai követőrendszerével párosítva képes dinamikus pozicionálásra, automatikus igazításokra és a paraméterek folyamatos követésére, ezzel biztosítva a legpontosabb méréseket. Laboratóriumi feltételek között és termelési környezetben egyaránt. Opcionális tapintási lehetőségeket kínál, a HandyPROBE Next segítségével a felhasználók kihasználhatják a 3D szkennelés és a hordozható optikai CMM előnyeinek ötvözetét egy korszerűsített mérési folyamathoz.

METROLOGIC GROUP – Univerzális megoldások 3D szkenneléshez/méréshez

Az 1980-ban Franciaországban alapított Metrologic Group 3D mérési szoftvermegoldásokat, elektronikus eszközöket és kapcsolódó szolgáltatásokat tervez és értékesít. Innovatív megoldásait elsősorban az autóipar, a repülőgépipar, az ipari gyártás, az energiatermelés és az orvosi ipar használja előszeretettel. 

Metrolog X4

A Metrolog X4 mérőszoftver egyedülálló megoldás a piacon, mert platformfüggetlenül alkalmazható. Legyen szó hordozható mérőkarról, lézertrackerről, 3D szkennerről vagy koordináta mérőgépről, a Metrolog X4 a mérőrendszerek széles spektrumát lefedi, természetesen márka- és modellfüggetlenül. Ha a lehető legjobb jegyzőkönyvszerkesztőre van szüksége, ez a videó Önnek szól:

WERTH – Ügyfélközpontúság a maximumon

1951 óta a Werth Messtechnik név egyet jelent a legmagasabb minőséggel és pontossággal a méréstechnika területén. A vállalat központja Giessenben található, egy olyan régióban, ahol a finommechanika és az optika területén nagy ipari hagyományokkal rendelkeznek. 

A Werth Magyarország Kft. pedig kiemelt partneri kapcsolatokkal és évtizedes tapasztalattal rendelkezik. Folyamatosan a piac ütőerén tartjuk az ujjunkat, hogy utat mutassunk ügyfeleinknek, és segítsünk kihozni a lehető legtöbbet gyártási folyamataikból.

ScopeCheck FB DZ

A Werth multiszenzoros koordináta mérőgépe a gazdaságos gyártásellenőrzés motorja. Ha műanyag csatlakozók/csatlakozóházak, stancolt vagy hajlított alkatrészek, elektronikus kapcsolások, óraalkatrészek, esetleg forgácsolt alkatrészek gyártásközeli vagy mérőszobai bemérésére van szükség, ezt a videót látnia kell:

TomoScope XS

Van, amikor igazán kompakt megoldásra van szükség.

Ez az innovatív, könnyű és alacsony helyigényű koordináta mérőgép hihetetlenül pontos légcsapágyazott forgatótengellyel rendelkezik, a mérési bizonytalanság minimalizálására törekedve. Műanyag, fém és többelemes, vagy több anyagból álló alkatrészek egyaránt villámgyorsan és költséghatékonyan mérhetőek a számítógépes tomográfia (CT) felhasználásával működő, népszerű mérőgép segítségével.

A demo mérés nyomában

Ha a kalkuláció során az derül ki, hogy a vásárlás nem – vagy csak nagyon hosszú távon – térülhet meg, akkor a bérmérés a kockázatmentes megoldás. Költséghatékony, mégis azonnal megmutatja, mekkora hozzáadott értékkel bír egy első osztályú mérőgép a gyártás és minőségbiztosítás területén.

Amennyiben kétséget kizáróan a vásárlás felé billen a mérleg nyelve, és például akad egy kiszemelt, hordozható 3D szkenner, érdemes demo mérést kérni, egy próbadarabbal a helyszínen. (Fényes felület esetén különösen.) Ebből ugyanis minden kétséget kizáróan kiderül, hogy a kiválasztott eszköz alkalmas-e arra a feladatra, amelyre Ön használná.

A demo mérést érdemes azon a helyszínen végrehajtani, ahol a mérőeszközt a későbbiekben használni szeretnék. Már csak azért is, mert például egy lemérendő, 10 méteres munkadarab szállítása sokkal nehezebb és költségesebb, mint bármely mérőeszközé.

Egy megbízható partner a mérésről videós, illetve írásos applikációs riportot készít, hogy Ön és csapata később is fel tudják idézni a látottakat, illetve adott esetben könnyebben prezentálják a mérési metódus, illetve a kiválasztott eszköz hatékonyságát a döntéshozók felé.

A demo mérés nemcsak azt bizonyítja mindenki számára, hogy a konfiguráció maradéktalanul teljesíti a céges igényeket, hanem meggyorsítja a részletes – a beüzemelést és oktatást is tartalmazó – műszaki árajánlat készítését. Arról az előnyről nem is beszélve, hogy a valós (munkadarabon élesben végzett) mérés könnyen reprodukálható.

Hogyan zajlik a demo mérés a Werthnél?

A beszerzési folyamat elején a partnerrel közösen áttekintjük azokat az igényeket, amelyeket a 3D mérőgépnek ki kell elégítenie. Ezt követően szakértőink összeállítják a megfelelő gépet és konfigurációt. Természetesen Önökkel egyeztetve, hogy mind műszaki, mind költséghatékonysági szempontból a legjobb megoldást kapják. Ezt követően a felkonfigurált géppel az Önök által biztosított munkadarabon közösen elvégezzük a próbamérést. Erről videós és írásos riport készül, így a döntéshozók és a géppel a jövőben dolgozó szakemberek is pontosan láthatják, mire képes a konfiguráció.

Szakembereink érkezését követően, néhány perces beállítás után megkezdődik a mérés. A képernyőn másodpercek alatt formát ölt az Önök által biztosított próbadarab. Meglepő gyorsaságunk a megfelelő mérési stratégiának és az ideális mérőgéptípus kiválasztásának köszönhető. 

Próbamérést szeretnék!

Néhány tipp, ha mérésre kerül sor:

 • Egy hosszabb, szimmetrikus darabnál ne párosával mérjük ugyanazokat a paramétereket az egyik, majd a másik oldalon, és a következő paraméternél újra, hiszen így a mérőfej sokat mozog feleslegesen a munkadarab egyik végétől a másikig újra és újra. Az optimális megoldás az, ha a mérőfej minden szükséges paramétert lemér az egyik oldalon és utána mozog csak át a túloldalra, jelentős időt megtakarítva ezzel.
 • Amennyiben sok alak- és helyzettűrést kell mérni, célszerű szkennelő tapintót használni, amellyel sokkal több pont, jelentősen rövidebb idő alatt detektálható.
 • Egy kisméretű 3D-s alakzat profiltűrésének a méréséhez ne szeletelő szkennelő módszert válasszunk, hanem 3 dimenziós pontfelhőmérést, egy lépésben.
 • Egy koordináta mérőgép optimális kihasználásának érdekében offline módban írjuk meg a mérőprogramot, ha rendelkezésre áll a munkadarab CAD modellje! Ez nagyban csökkenti a programozás idejét, és közben a géppel méréseket hajthatunk végre.
 • A befogók kulcsfontosságúak a pontos 3D mérés szempontjából, hiszen ezek szolgálnak a munkadarabok rögzítésére. Egy nem megfelelő vagy rosszul használt befogó nemcsak a pontos mérést hiúsítja meg, de a mérőgép működését is veszélyeztetheti. Léteznek egyedi tervezésű és elemekből összeépíthető befogók. Egyedi tervezésűekre akkor van szükség, ha a készen kapható befogókomponensek nem alkalmasak az adott munkadarab rögzítésére.
 • Alapesetben a mérést programozó mérnök megtervezi és elkészítteti a befogót, elvégzi a próbadarab befogását, aztán elindítja, majd kiértékeli a mérést. Ismétlődő méréseknél azonban a mérési folyamatot rábízhatjuk egy erre betanított alkalmazottra.

„Wow, a mérőgép tökéletes! Megvásárolnánk.”

Amennyiben a partnerjelölt – a sikeres demo mérést követően – az adott megoldást választja, akkor elkészül a szállítást, beüzemelést és néhány napos oktatást is tartalmazó, részletes műszaki ajánlat. Az ügyfelek igényeire szabott elméleti és gyakorlati oktatás során a felhasználók a Werth legjobb szakembereitől sajátíthatják el a mérőgép és a hozzá tartozó szoftver kezeléséhez szükséges ismereteket.

Ajánlatot kérek

7 fontos lépcső, avagy út a hibátlan 3D szkennelésig

Egy új mérőgép beszerzését követően gyakran előfordulhatnak olyan összetett feladatok, amivel egy cég szakemberei nehezen birkóznak meg. Ilyenkor a villámgyors megoldás a bérprogramozás lehet. Hosszú távon pedig a mérnök kollégák fejlesztése, oktatása.  

De lássuk, hogyan jutunk el addig, hogy álmaink mérőgépével a céget egy gyorsabb, hatékonyabb és sikeresebb pályára állíthassuk:

1. Az optimális partnerrel való találkozás

Az igények pontos felméréséhez a legtöbb esetben személyes találkozók szükségesek. Miután megtalálta az Ön(ök) számára szimpatikus partnert, közösen kiválasztják a műszakilag és anyagilag egyaránt optimális megoldást.

2. Demo mérés riporttal

A megálmodott konfigurációval egy demo mérést végeznek a leendő partnerükkel közösen, egy Önök által biztosított munkadarabon. Így mindkét fél megbizonyosodhat arról, hogy a kiválasztott feladatra alkalmas az adott mérőrendszer.

3. Műszaki árajánlat elfogadása

Elkészül a részletes (beüzemelést és szükséges oktatást is tartalmazó) műszaki árajánlat, amely megfelelő a cég számára.

4. Supervisor kijelölése

Házon belül, műszakonként legalább 1 főt érdemes kijelölni supervisornak. Az ő feladatuk, hogy az oktatáson részt vegyenek, amelyet a méréstechnika élvonalából kikerülő partner biztosít. A partnerrel való kapcsolattartás, illetve a kollégák hatékony és biztonságos mérőgépkezelésének segítése a későbbiekben a supervisorok feladata lesz. 

5. Helyszínválasztás (telepített koordináta mérőgép esetén)

Amennyiben hordozható, előkészületet nem különösebben igénylő mérőrendszerről van szó, ez a lépés elhagyható. Telepített koordináta mérőgép esetén (például Aberlink mérőgépek) viszont még a szállítás előtt kapniuk kell egy úgynevezett „layout rajzot”, amely jelentősen segíti az elhelyezés megtervezését. 

Ezt követően a partnerrel közösen kiválasztják, hogy az eszközt hova helyezzék el. (A külső tényezőkből fakadó mérési bizonytalanságot minimálisra csökkentve.) A gép elhelyezéséhez (és a pontos méréshez) szükséges információkat a megbízható partner biztosítja.

6. Szállítás, beüzemelés és oktatás

A felelősök meghatározását, illetve szükség esetén a helyszín kialakítását követően időpontot egyeztetnek a szállítással, beüzemeléssel, illetve oktatással kapcsolatban.

A méréstechnikai piacon nem minden cég nyújt magyar nyelvű oktatást. A Werth Magyarország Kft-nél a készülékekhez járó néhány napos oktatás, illetve a kiválasztott termék élettartama alatti terméktámogatás egyaránt magyarul történik. Legyen szó a német Werth Messtechnik, a brit Aberlink, a kanadai Creaform, vagy akár a francia Metrologic termékeiről. Természetesen ha partnerünk másképp szeretné (például külföldi munkaerő esetén), arra is van megoldásunk.

A partnerválasztásnál érdemes azt is figyelembe venni, hogy a beüzemelést és oktatást követően mekkora rendelkezésre állási idővel és garanciával számolhatnak a mindennapi használathoz kapcsolódóan.

7. Garancia és utógondozás

Egy megbízható partner az átadott rendszerekhez teljes körű alkatrész-garanciát is biztosít, amely a telepítési munkára is kiterjed. De ez még nem minden!

Ugyanis a Werth a 12 hónapos garancia ideje alatt 48 órás rendelkezésre állási időt biztosít az esetleges hibák mihamarabbi kezelésére. Erre ráadásul a lehető legkényelmesebb módon kerülhet sor: interneten (pl. TeamViewer segítségével), telefonon vagy szükség esetén a helyszínen.

És mi történik a garancia lejárta után?

Ahány ház (partner), annyi szokás. 

A Werthnél például a szervizlehetőségek mellett a többi szolgáltatást (pl. bérprogramozás, oktatás stb.) is folyamatosan biztosítjuk a mérőgéphez. Magyar nyelven, a teljes életciklus alatt! Cégünk szigorú minőségpolitikájának része, hogy ügyfeleink számára magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtsunk a garancia lejártát követően is.

Amennyiben a cég döntéshozói szeretnék, a mérőrendszer(ek) élettartamát növelő rendszeres karbantartások és újrakalibrálások előre leköthetők (határozott vagy határozatlan időre). Mivel ügyfeleinkre partnerként tekintünk, kiemelten fontos számunkra, hogy a minket választó vállalkozások igényeire szabott lehetőségekkel alapozzuk meg a hosszú távú versenyképességet. 

Tudjuk, hogy egy olyan új technológia, mint a 3D szkennelés, csak üzleti tervezéssel jelent tényleges versenyelőnyt, ezért a mérőgépek kiválasztására vonatkozó döntéstámogatástól, a mérési stratégia kialakításán át, egészen a minőségügyi és méréstechnikai oktatásig, illetve a preventív karbantartásig, felújításig számíthat szakértelmünkre. Akár mérőgépvásárlás, akár -lízing mellett dönt.

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Ismét Werth-siker az Ipar Napjai szakkiállításon

2024-ben az Ipar Napjai elismerő oklevelében részesült WRT szenzortartó fejünk, ami egyedi technológiájával lehetővé teszi az optikai mérést, minden pozícióban. Ismét kiemelten büszkék vagyunk, hogy ilyen kiemelkedő termékekkel és termékcsaládokkal dolgozhatunk együtt!

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!