Renishaw tapintók

A világ első számú, koordináta mérőgépeken (KMG) használható mérőrendszereit magában foglaló termékkínálat

A Renishaw termékei széles körben ismertek és használatosak mind a gyártásban mind a méréstechnikában. Útmérő rendszerei, olvasó fejei, tapintó rendszerei számos mérőgépben megtalálhatók.

A világ első számú, koordináta mérőgépeken (KMG) használható mérőrendszereit magában foglaló termékkínálata:

 • Renishaw mérőfejek
 • Fizikai mérőeszközök
 • 5 tengelyes rendszerek
 • 3 tengelyes rendszerek
 • Tapintószárak teljes körű választéka minden alkalmazáshoz
 • Moduláris és egyedi befogóeszközök

A Renishaw termékei széles körben ismertek és használatosak mind a gyártásban mind a méréstechnikában. Útmérő rendszerei, olvasó fejei, tapintó rendszerei számos mérőgépben megtalálhatók.

A világ első számú, koordináta mérőgépeken (KMG) használható mérőrendszereit magában foglaló termékkínálat

Renishaw mérőfejek

A Renishaw több mint 40 éves fennállása alatt számos, mérföldkőnek számító újítást mutatott be az ipari méréstechnikában. Az eredeti kapcsoló típusú tapintó mérőfejtől és indexálható motoros fejtől kezdve egészen az ismétlőképes tapintószár cserélő és moduláris szkennelő rendszerekig, a koordináta mérőgépekhez használható érzékelői szabványnak számítanak az iparban.

Az 5 tengelyes mérési termékcsalád eddig nem látott mértékben javítja a mérési teljesítményt, továbbá korábban soha nem tapasztalt mérési sebességet és mérési rugalmasságot nyújt anélkül, hogy kényszerű kompromisszumot kellene kötni a mérés sebessége és pontossága között, mint a hagyományos mérési módszerek használata esetén. Legyen szó REVO szkennelésről vagy a PH20 kapcsoló típusú tapintó mérőfejről, a Renishaw 5 tengelyes rendszerei jelentősen megnövelik a mérési teljesítményt, minimalizálják a ciklusidőt, és még átfogóbb képet adnak a gyártók számára termékeik minőségéről.

A mérőfejek széles spektrumából – mely a manuális egységektől a teljesen automatizált 5 tengelyes mérőfejig terjed – mindenki megtalálja a feladatnak megfelelő megoldást. A számos variáció közül az ideális kiválasztásában kérje kollégáink segítségét.

Fizikai mérőeszközök

A világ első számú, koordináta mérőgépeken használható kapcsoló típusú tapintó és szkennelő mérőrendszereinek széles választéka.

5 tengelyes rendszerek

A hagyományos koordináta mérőgépes mérési módszerektől eltérően a Renishaw 5 tengelyes technológiája szinkronizálja a koordináta-mérőgép és a fej tengelyeinek mozgását, hogy csökkentse a gép különlegesen nagy sebességű méréseknél fellépő dinamikai hibáit.

3 tengelyes rendszerek

A Renishaw mérőfejes rendszerei széles típusválasztékban kaphatók, tökéletesen illeszkedve a különféle alkalmazásokhoz.

Kapcsoló típusú tapintó mérőfejek

A Renishaw átfogó kínálatában valamennyi felhasználó megtalálhatja az alkalmazásához és költségvetéséhez leginkább megfelelő rendszert, a manuális koordináta-mérőgépeken végzett egyszerű alakzat-ellenőrzésektől a nagy sebességű, számítógéppel vezérelt gépeken végzett bonyolult munkadarab-mérésekig.

A kapcsoló típusú tapintó mérőfejek különálló pontokat mérnek, ezért ideálisak a 3-dimenziós geometriájú munkadarabok ellenőrzéséhez.

A Renishaw átfogó kínálatában valamennyi felhasználó megtalálhatja az alkalmazásához és költségvetéséhez leginkább megfelelő rendszert, a manuális koordináta-mérőgépeken végzett egyszerű alakzat-ellenőrzésektől a nagy sebességű, számítógéppel vezérelt gépeken végzett bonyolult munkadarab-mérésekig.

TP20

Kompakt mozgó mérőfej modulcserélővel

TP200

Kompakt, nyúlásmérő-bélyeggel szerelt mérőfej modulcserélővel

TP6(A)

Robusztus, mozgó mérőfejek M8-as és ún. Autojoint rögzítési opciókkal

TP7M

Nyúlásmérő bélyeges mérőfej Autojoint rögzítéssel

Tapintószármodulok cseréje

A TP20 és TP200 mérőfejek esetében elérhető tapintószármodul-csere lehetősége nagyobb termelékenységet biztosít, valamint lehetővé teszi, hogy az adott alkalmazáshoz mindig a legmegfelelőbb mérőrendszert válasszuk.

 • Rövidebb ciklusidők – a modulcsere körülbelül 6 másodpercet vesz igénybe, szemben a kézi csere esetében szükséges 1 perccel (amibe az újrakalibrálás időigényét nem is számítottuk bele)
 • XY irányú ütközésvédelem – a tapintószármodulok ütközés esetén leválnak
 • A modulok a cserélőállványokon biztonságosan tárolhatók

Szkennelő mérőfejek

A szkennelő mérőfejek másodpercenként több száz felületi pontot képesek rögzíteni, ami által a forma, a méret és pozíció egyaránt ellenőrizhető mérések segítségével.

A szkennelő mérőfejek, hasonlóan a kapcsoló típusú tapintó mérőfejekhez, különálló pontok mérésére is használhatók.

Kínálatunkban egy sor különféle megoldás szerepel a legkülönbözőbb méretű és felépítésű koordináta-mérőgépekhez.

SP25M

25 mm átmérőjű szkennelő mérőfej szkennelő és kapcsoló típusú tapintó modulokkal

SP600

Nagy ellenőrzési, digitalizálási és profilszkennelési teljesítmény

SP80

Hosszú tapintószárak használatával első osztályú teljesítményt nyújtó, főoszlophoz rögzített szkennelő mérőfej

A szkennelés magyarázata

Prizma alakú vagy összetett munkadarabok esetében a szkennelés gyors adatrögzítést tesz lehetővé az alkatrész alakjával és profiljával kapcsolatosan.

Míg a kapcsoló típusú tapintó mérőfejek különálló pontokat vesznek fel a munkadarab felületén, addig a szkennelő rendszerek óriási mennyiségű felületi adat begyűjtésére képesek, így világosabb képet adnak a munkadarab formájáról és alakjáról. A szkennelés ezért olyan mérési alkalmazásokhoz ideális, amelyekben egy felületelem formája jelentős hibakockázatot hordoz magában a teljes folyamat szempontjából, vagy amikor komplex felületeket kell ellenőrizni.

A szkennelés esetében alapvetően eltérő megközelítésre van szükség a szenzor felépítése, a gépvezérlés és az adatelemzés vonatkozásában.

A Renishaw szkennelő mérőfejeiben innovatív, kis tömegű passzív szerkezeti egységeket alkalmaznak (motorok és reteszelő mechanizmusok nélkül), amelyek természetüknél fogva nagy frekvenciát biztosítanak, ily módon alkalmasak a nagy sebességű szkennelésre. Az egységekben felhasznált izolált optikai mérőrendszerek közvetlenül (és nem a mérőfej szerkezetén belül elhelyezett komplex tengelyrendszerek révén) mérik a tapintószár elhajlását a nagyobb pontosság és gyorsabb dinamikus válasz érdekében.

Hogyan rögzíti és elemzi a szkennelőrendszer a felületi adatokat?

A szkennelő mérőfejek folyamatosan továbbítják a tapintószár elhajlásával kapcsolatos kimeneti adatokat, amelyeket a gép helyzetadataival kombinálva meghatározható a felszín helyzete. A szkennelés folyamán a mérőfejre erősített tapintószár csúcs érintkezik a mérendő felületrésszel, majd végigsimítja a felszínt, és mozgás közben rögzíti az adatokat. A mérés alatt a tapintószár elhajlását mindvégig a mérőfej mérési tartományán belül kell tartani.

A lehető legjobb eredmények elérése érdekében az érzékelő és a gépvezérlő szoros integrációjára, valamint olyan kifinomult szűrési algoritmusokra van szükség, amelyek a kapott adatokat a felülettel kapcsolatos, használható információkká alakítják át. A szkennelést vezérlő algoritmusok illeszkednek a munkadarabok kontúrjához: a görbületek intenzitásához igazítják a szkennelési sebességet (gyorsabban mozogva a síkabb felszínek felett), és az adatgyűjtés sebességét is ennek megfelelően módosítják (a felületi jellemzők gyors változásakor a rendszer több adatot gyűjt).

Motoros és automatikus mérőfejtartók

A motoros fejekkel a mérőfej tájolása automatikus, ismétlőképes módon állítható be, így a munkadarab valamennyi oldalán lévő alakzatok hozzáférhetők lesznek, ami tovább bővíti a koordináta-mérőgép által kínált lehetőségeket, és maximalizálja a termelékenységet.

Motoros, indexálható PH10 PLUS fejek

Indexálható, a főoszlopba vagy a mérőfejre szerelhető fejcsalád

PH10M-iQ PLUS közvetett minősítéssel

A hagyományos PH10M PLUS típus valamennyi előnyén túl a közvetett minősítés (kalibráció) lehetőségét is kínálja.

PHS-2 szervofej

Pozicionálható szervofej végtelen számú szöghelyzet-állítási lehetőséggel

RTP20 automatizált mérőfejtartó

Kedvező árú motoros fej funkció beépített TP20 kapcsoló típusú tapintó mérőfejjel

Fej- és állványvezérlők

Fejek, állványok és a koordináta-mérőgép közötti interfészek

Indexálható fejek

A motoros, indexálható fejek segítségével a mérőfej a 720 lehetséges pozíció bármelyikében rögzíthető, így a mérést számos szögben el lehet végezni. A fej ismétlőképessége révén újrakalibrálás nélkül lehet visszaállni ezekbe a pozíciókba, ami csökkenti a kezelői műveletek időigényét. Azáltal pedig, hogy a mérőfejjel az optimális szögben közelíthetjük meg a mérendő felületet, a lehető legpontosabb eredményeket érhetjük el.

Tapintószárak teljes körű választéka minden alkalmazáshoz

Mit kell tudni a tapintószárakról?

A tapintószár a mérőrendszernek az a része, amely a mérendő munkadarabbal érintkezve mozgásba hozza a mérőfej szerkezetét. Az így létrehozott jel teszi lehetővé a mérés elvégzését. A mérendő jellemző határozza meg, hogy a méréshez milyen típusú és méretű tapintószárra van szükség. Minden esetben alapkövetelmény azonban a tapintószár maximális merevsége és a csúcs tökéletes gömbhűsége.

A tapintószárak fontossága a pontosság szempontjából

A mérés sikere jórészt azon múlik, hogy a mérőfej tapintószára el tudja-e érni a mérendő jellemzőt, és meg tudja-e őrizni mérési pontosságát az érintkezési helyen. A Renishaw-nál a mérőfejek és tapintószárak tervezése terén megszerzett szakértelmünket kamatoztatva fejlesztettük ki koordináta-mérőgépeken és szerszámgépeken használható tapintószáraink széles választékát, hogy ügyfeleink a lehető legnagyobb pontosságot érhessék el.

Moduláris és egyedi befogóeszközök

A Renishaw moduláris és egyedi befogóeszközök és szoftverek széles választékát kínálja koordináta mérőgépekhez és optikai mérőrendszerekhez.

Loading...

A Renishaw termékei széles körben ismertek és használatosak mind a gyártásban mind a méréstechnikában. Útmérő rendszerei, olvasó fejei, tapintó rendszerei számos mérőgépben megtalálhatók.

A világ első számú, koordináta mérőgépeken (KMG) használható mérőrendszereit magában foglaló termékkínálat

Renishaw mérőfejek

A Renishaw több mint 40 éves fennállása alatt számos, mérföldkőnek számító újítást mutatott be az ipari méréstechnikában. Az eredeti kapcsoló típusú tapintó mérőfejtől és indexálható motoros fejtől kezdve egészen az ismétlőképes tapintószár cserélő és moduláris szkennelő rendszerekig, a koordináta mérőgépekhez használható érzékelői szabványnak számítanak az iparban.

Az 5 tengelyes mérési termékcsalád eddig nem látott mértékben javítja a mérési teljesítményt, továbbá korábban soha nem tapasztalt mérési sebességet és mérési rugalmasságot nyújt anélkül, hogy kényszerű kompromisszumot kellene kötni a mérés sebessége és pontossága között, mint a hagyományos mérési módszerek használata esetén. Legyen szó REVO szkennelésről vagy a PH20 kapcsoló típusú tapintó mérőfejről, a Renishaw 5 tengelyes rendszerei jelentősen megnövelik a mérési teljesítményt, minimalizálják a ciklusidőt, és még átfogóbb képet adnak a gyártók számára termékeik minőségéről.

A mérőfejek széles spektrumából – mely a manuális egységektől a teljesen automatizált 5 tengelyes mérőfejig terjed – mindenki megtalálja a feladatnak megfelelő megoldást. A számos variáció közül az ideális kiválasztásában kérje kollégáink segítségét.

Fizikai mérőeszközök

A világ első számú, koordináta mérőgépeken használható kapcsoló típusú tapintó és szkennelő mérőrendszereinek széles választéka.

5 tengelyes rendszerek

A hagyományos koordináta mérőgépes mérési módszerektől eltérően a Renishaw 5 tengelyes technológiája szinkronizálja a koordináta-mérőgép és a fej tengelyeinek mozgását, hogy csökkentse a gép különlegesen nagy sebességű méréseknél fellépő dinamikai hibáit.

3 tengelyes rendszerek

A Renishaw mérőfejes rendszerei széles típusválasztékban kaphatók, tökéletesen illeszkedve a különféle alkalmazásokhoz.

Kapcsoló típusú tapintó mérőfejek

A Renishaw átfogó kínálatában valamennyi felhasználó megtalálhatja az alkalmazásához és költségvetéséhez leginkább megfelelő rendszert, a manuális koordináta-mérőgépeken végzett egyszerű alakzat-ellenőrzésektől a nagy sebességű, számítógéppel vezérelt gépeken végzett bonyolult munkadarab-mérésekig.

A kapcsoló típusú tapintó mérőfejek különálló pontokat mérnek, ezért ideálisak a 3-dimenziós geometriájú munkadarabok ellenőrzéséhez.

A Renishaw átfogó kínálatában valamennyi felhasználó megtalálhatja az alkalmazásához és költségvetéséhez leginkább megfelelő rendszert, a manuális koordináta-mérőgépeken végzett egyszerű alakzat-ellenőrzésektől a nagy sebességű, számítógéppel vezérelt gépeken végzett bonyolult munkadarab-mérésekig.

TP20

Kompakt mozgó mérőfej modulcserélővel

TP200

Kompakt, nyúlásmérő-bélyeggel szerelt mérőfej modulcserélővel

TP6(A)

Robusztus, mozgó mérőfejek M8-as és ún. Autojoint rögzítési opciókkal

TP7M

Nyúlásmérő bélyeges mérőfej Autojoint rögzítéssel

Tapintószármodulok cseréje

A TP20 és TP200 mérőfejek esetében elérhető tapintószármodul-csere lehetősége nagyobb termelékenységet biztosít, valamint lehetővé teszi, hogy az adott alkalmazáshoz mindig a legmegfelelőbb mérőrendszert válasszuk.

 • Rövidebb ciklusidők – a modulcsere körülbelül 6 másodpercet vesz igénybe, szemben a kézi csere esetében szükséges 1 perccel (amibe az újrakalibrálás időigényét nem is számítottuk bele)
 • XY irányú ütközésvédelem – a tapintószármodulok ütközés esetén leválnak
 • A modulok a cserélőállványokon biztonságosan tárolhatók

Szkennelő mérőfejek

A szkennelő mérőfejek másodpercenként több száz felületi pontot képesek rögzíteni, ami által a forma, a méret és pozíció egyaránt ellenőrizhető mérések segítségével.

A szkennelő mérőfejek, hasonlóan a kapcsoló típusú tapintó mérőfejekhez, különálló pontok mérésére is használhatók.

Kínálatunkban egy sor különféle megoldás szerepel a legkülönbözőbb méretű és felépítésű koordináta-mérőgépekhez.

SP25M

25 mm átmérőjű szkennelő mérőfej szkennelő és kapcsoló típusú tapintó modulokkal

SP600

Nagy ellenőrzési, digitalizálási és profilszkennelési teljesítmény

SP80

Hosszú tapintószárak használatával első osztályú teljesítményt nyújtó, főoszlophoz rögzített szkennelő mérőfej

A szkennelés magyarázata

Prizma alakú vagy összetett munkadarabok esetében a szkennelés gyors adatrögzítést tesz lehetővé az alkatrész alakjával és profiljával kapcsolatosan.

Míg a kapcsoló típusú tapintó mérőfejek különálló pontokat vesznek fel a munkadarab felületén, addig a szkennelő rendszerek óriási mennyiségű felületi adat begyűjtésére képesek, így világosabb képet adnak a munkadarab formájáról és alakjáról. A szkennelés ezért olyan mérési alkalmazásokhoz ideális, amelyekben egy felületelem formája jelentős hibakockázatot hordoz magában a teljes folyamat szempontjából, vagy amikor komplex felületeket kell ellenőrizni.

A szkennelés esetében alapvetően eltérő megközelítésre van szükség a szenzor felépítése, a gépvezérlés és az adatelemzés vonatkozásában.

A Renishaw szkennelő mérőfejeiben innovatív, kis tömegű passzív szerkezeti egységeket alkalmaznak (motorok és reteszelő mechanizmusok nélkül), amelyek természetüknél fogva nagy frekvenciát biztosítanak, ily módon alkalmasak a nagy sebességű szkennelésre. Az egységekben felhasznált izolált optikai mérőrendszerek közvetlenül (és nem a mérőfej szerkezetén belül elhelyezett komplex tengelyrendszerek révén) mérik a tapintószár elhajlását a nagyobb pontosság és gyorsabb dinamikus válasz érdekében.

Hogyan rögzíti és elemzi a szkennelőrendszer a felületi adatokat?

A szkennelő mérőfejek folyamatosan továbbítják a tapintószár elhajlásával kapcsolatos kimeneti adatokat, amelyeket a gép helyzetadataival kombinálva meghatározható a felszín helyzete. A szkennelés folyamán a mérőfejre erősített tapintószár csúcs érintkezik a mérendő felületrésszel, majd végigsimítja a felszínt, és mozgás közben rögzíti az adatokat. A mérés alatt a tapintószár elhajlását mindvégig a mérőfej mérési tartományán belül kell tartani.

A lehető legjobb eredmények elérése érdekében az érzékelő és a gépvezérlő szoros integrációjára, valamint olyan kifinomult szűrési algoritmusokra van szükség, amelyek a kapott adatokat a felülettel kapcsolatos, használható információkká alakítják át. A szkennelést vezérlő algoritmusok illeszkednek a munkadarabok kontúrjához: a görbületek intenzitásához igazítják a szkennelési sebességet (gyorsabban mozogva a síkabb felszínek felett), és az adatgyűjtés sebességét is ennek megfelelően módosítják (a felületi jellemzők gyors változásakor a rendszer több adatot gyűjt).

Motoros és automatikus mérőfejtartók

A motoros fejekkel a mérőfej tájolása automatikus, ismétlőképes módon állítható be, így a munkadarab valamennyi oldalán lévő alakzatok hozzáférhetők lesznek, ami tovább bővíti a koordináta-mérőgép által kínált lehetőségeket, és maximalizálja a termelékenységet.

Motoros, indexálható PH10 PLUS fejek

Indexálható, a főoszlopba vagy a mérőfejre szerelhető fejcsalád

PH10M-iQ PLUS közvetett minősítéssel

A hagyományos PH10M PLUS típus valamennyi előnyén túl a közvetett minősítés (kalibráció) lehetőségét is kínálja.

PHS-2 szervofej

Pozicionálható szervofej végtelen számú szöghelyzet-állítási lehetőséggel

RTP20 automatizált mérőfejtartó

Kedvező árú motoros fej funkció beépített TP20 kapcsoló típusú tapintó mérőfejjel

Fej- és állványvezérlők

Fejek, állványok és a koordináta-mérőgép közötti interfészek

Indexálható fejek

A motoros, indexálható fejek segítségével a mérőfej a 720 lehetséges pozíció bármelyikében rögzíthető, így a mérést számos szögben el lehet végezni. A fej ismétlőképessége révén újrakalibrálás nélkül lehet visszaállni ezekbe a pozíciókba, ami csökkenti a kezelői műveletek időigényét. Azáltal pedig, hogy a mérőfejjel az optimális szögben közelíthetjük meg a mérendő felületet, a lehető legpontosabb eredményeket érhetjük el.

Tapintószárak teljes körű választéka minden alkalmazáshoz

Mit kell tudni a tapintószárakról?

A tapintószár a mérőrendszernek az a része, amely a mérendő munkadarabbal érintkezve mozgásba hozza a mérőfej szerkezetét. Az így létrehozott jel teszi lehetővé a mérés elvégzését. A mérendő jellemző határozza meg, hogy a méréshez milyen típusú és méretű tapintószárra van szükség. Minden esetben alapkövetelmény azonban a tapintószár maximális merevsége és a csúcs tökéletes gömbhűsége.

A tapintószárak fontossága a pontosság szempontjából

A mérés sikere jórészt azon múlik, hogy a mérőfej tapintószára el tudja-e érni a mérendő jellemzőt, és meg tudja-e őrizni mérési pontosságát az érintkezési helyen. A Renishaw-nál a mérőfejek és tapintószárak tervezése terén megszerzett szakértelmünket kamatoztatva fejlesztettük ki koordináta-mérőgépeken és szerszámgépeken használható tapintószáraink széles választékát, hogy ügyfeleink a lehető legnagyobb pontosságot érhessék el.

Moduláris és egyedi befogóeszközök

A Renishaw moduláris és egyedi befogóeszközök és szoftverek széles választékát kínálja koordináta mérőgépekhez és optikai mérőrendszerekhez.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Renishaw tapintók” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolódó szolgáltatások

Forduljon hozzánk kérdésével!

Szakértői csapatunk örömmel válaszol bármilyen felmerülő kérdésre!

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!

Forduljon hozzánk kérdésével!

Szakértői csapatunk örömmel válaszol bármilyen felmerülő kérdésre!

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező!