Reverse engineering – 5 hatékonyságnövelő tényező

Mérnöki rajzok, tervek, egy régen gyártott termék modelljének hiányában vagy a szükséges részletek nélkül a reverse engineering lép működésbe.

Tartalomjegyzék

reverse engineering

Mérnöki rajzok, tervek, egy régen gyártott termék modelljének hiányában vagy a szükséges részletek nélkül a reverse engineering lép működésbe. A visszafejtés/visszamodellezés mindig fontos része volt a mérnöki tervezésnek: a mérnökök egy meglévő, fizikailag megfogható darabot fejtenek vissza és hozzák létre a CAD modellt a folyamat által elérni kívánt funkciónak megfelelően. A visszafejtő mérnöki tervezésnek a célja lehet egy kopott alkatrész gyártási dokumentációjának elkészítése, alkatrész/termék fejlesztése vagy akár művészeti alkotások digitális másának létrehozása is.

Ha egy alkatrész felületének digitális mására van szükség, akkor a későbbi felhasználási módtól függően a mérőgéppel végzett szakasz még csak az első lépés. A szkenneléssel létrehozott pontfelhő a reverse engineeringhez, vagyis a visszamodellezéshez/visszafejtéhez is használható, ez adja majd a munka oroszlánrészét ahhoz, hogy tökéletes, hibák nélküli 3D modellt hozzunk létre. 

Használható versenyképes termékek reprodukálására, vagy például akkor is nagy szolgálatot tehet nekünk, ha sérült, kopott vagy törött szerszámok, alkatrészek újragyártására van szükség. Illetve azokban esetekben is ez a módszer jelenti a megoldást, amikor olyan alkatrészeket kell újra gyártanunk, amelyekhez nincs megfelelő műszaki dokumentáció. Ahhoz is ideális a módszer, hogy egy rosszul megtervezett termék hibáit feltárjuk. Megfelelő mérőgép használatával  drasztikusan csökkenthető a mérési idő, és garantálhatjuk a termékek minőségét. (Számolja ki kalkulátorunkkal!)

Cikkünkben mutatunk öt hatékonyságnövelő tényezőt, nézőpontot, ahol a reverse engineering nélkül nemcsak hosszadalmasabb lenne a folyamat és bizonytalanabb annak kimenetele, de sok esetben költségesebb is. 

1. Rövidülő várakozási idők

 • A visszafejtés révén a gyártó egyszerűen újra előállíthatja azokat a pótalkatrészeket, amelyekre szükség van a gépek zökkenőmentes működéséhez – akár az eredetitől eltérő anyagok felhasználásával, amelyek lehetővé teszik az alkatrészek gyorsabb gyártását vagy hosszabb élettartamát. A gépelemek elhasználódása óriási hatással lehet a termelési gépek rendelkezésre állására. 
 • A meghibásodott és elhasználódott alkatrészek gyors cseréje kulcsfontosságú a gyártógépek működtetésekor, hiszen egy hosszú átfutási idejű alkatrészcsere kényszerű leállást idézhet elő, ami jelentős pénzügyi veszteségekhez vezethet a gyártó számára. 
 • Olyan helyzetekben, amikor kellő dokumentáció nélkül kell karbantartani vagy felújítani egy régebbi rendszert, a visszafejtés szintén nagyban hozzájárulhat a rendszer megértéséhez, ami elősegítheti a gyorsabb felújításokat és módosításokat, időt nyerve mindezzel a gyártási folyamat során. 
 • A visszamodellezés folyamán ráadásul olyan potenciális hibákat, vagy biztonsági réseket fedezhetünk fel, amelyek esetleg nem is látszanak azonnal. Ezek korai kijavítása megelőzheti a később jelentőssé váló problémákat, amivel ismét csak időt és erőforrásokat takaríthatunk meg. 
 • Jelentősen felgyorsíthatja a fejlesztési és integrációs folyamatokat azokban az esetekben is, amikor szabadalmaztatott rendszerrel vagy fájlformátummal kell dolgozni. A visszafejtés segíthet kompatibilis megoldások létrehozásában anélkül, hogy teljesen a nulláról kellene mindent kezdeni.

2. Egyszerűbbé váló gyártás, növekvő pontosság

A reverse engineering használható a régi technológiákról az újabbakra való áttéréskor is. A gyártók tanulmányozhatják a meglévő termékeket, és meghatározhatják, milyen módon építhetik be hatékonyan a legújabb technológiát saját tervezési folyamataikba. 

Összességében a visszafejtés alkalmazása gördülékenyebb gyártási folyamathoz vezethet azáltal, hogy értékes információkat szolgáltat, megkönnyíti a termékfejlesztést, valamint javítja a végtermékek minőségét, pontosságát, hatékonyságát és versenyképességét is.

 • Proaktív karbantartás: Túlhasználattal a gyártóegység sérülhet. Ami korábban jól működött, lehet, hogy a közeljövőben már nem lesz túl hatékony. A proaktív karbantartás elengedhetetlen annak megállapításához, hogy hol romlottak el a gépek, és még a termelékenység elvesztése előtt megtervezzük a probléma megoldását. 
 • Hibajavítás: Összehasonlítjuk az eredeti berendezéssel a szkennelt tárgyat. A tervezőmérnökök ez alapján azonosítják, hol történt a károsodás, és újratervezik az adott tárgy továbbfejlesztett változatát, hogy elkerüljék az okozott veszteséget.
 • Visszakövetés: Előfordulhat, hogy van egy régi termék, amely javításra szorul, de a gyártó már nem létezik. Ilyen körülmények között visszafejtés szükséges a gép alkatrészeinek újbóli gyártásához. A visszafejtett alkatrészek CAD modelljei lementhetők és későbbi fejlesztések vagy karbantartások során használhatók.
 • Gyártási folyamatok optimalizálása: Egy termék gyártási módjának elemzésével optimalizálhatja saját gyártási folyamatait. Ez magában foglalhatja a munkafolyamatok egyszerűsítését, a hulladék csökkentését és a költséges kézi munka szükségességének minimalizálását.
 • Kompatibilitás és cserealkatrészek: A már nem gyártott vagy elavult alkatrészeket tartalmazó termékek esetében a visszafejtés segíthet ezeknek az alkatrészeknek az újraalkotásában, vagy a megfelelő cserealkatrészek megtalálásában, biztosítva a folyamatos gyártást és a meglévő termékek támogatását.

3. Költségmegtakarítás: Reverse engineering, a hatékonyabb és olcsóbb termékek titka

Egy gépalkatrész továbbfejlesztett változatának elkészítése nemcsak a berendezések maximális hatékonyságát biztosítja, hanem hozzájárul a berendezés élettartamának meghosszabbításához is, hiszen a gyártónak csak egy alkatrészt kell kicserélnie a teljes gépcsere helyett. Mit jelent ez egy gyártó számára? Természetesen költségmegtakarítást.

 • Költséghatékony megoldások azonosítása: a visszafejtés lehetővé teszi egy meglévő termék elemzését, és annak megértését, hogyan működik és hogyan gyártották. A termék tervezésének és felépítésének tanulmányozásával költséghatékony alternatívákat, anyagokat vagy gyártási folyamatokat azonosíthatunk, amelyek ugyanazt a funkcionalitást biztosítják. Ez hatékonyabb gyártási módszereket és alacsonyabb anyagköltségeket eredményezhet.
 • A kutatás-fejlesztési költségek elkerülése: ahelyett, hogy a semmiből fektetnénk be jelentős mértékben a kutatásba és fejlesztésbe, a visszafejtés lehetővé teszi, hogy tanuljunk a meglévő termékek sikereiből és hibáiból. Ez jelentős költségeket takaríthat meg az új termékek tervezésével és prototípus-készítésével kapcsolatban.
 • A reverse engineering arra ösztönzi a gyártókat, hogy szakértő mérnök csapattal dolgozzanak együtt a szükséges cserealkatrészek megtervezésében és kivitelezésében, hisz ez idő- és költségmegtakarítást is jelent.
 • A visszafejtés elsődleges célja, hogy a mérnököket a siker és az innováció felé vezesse. A visszafejtés alkalmazása segíthet a mérnököknek csökkenteni a gyártási költségeket, miközben a lehető legnagyobb mértékben növeli a termék hatékonyságát.
 • Elavult alkatrészek reprodukálása: sok gyártó szembesül azzal a kihívással, hogy pótalkatrészeket gyártson régebbi termékekhez, amelyek esetleg már nem kerülnek gyártásba. A visszafejtés felhasználható ezeknek az alkatrészeknek az újbóli létrehozására, így nincs szükség drága, elavult készletek megőrzésére.

4. Javuló minőségből versenyelőny 

Reverse engineeringgel – főleg, ha első osztályú gépet használunk – minőségi javulás is elérhető hosszú távon. A reverse engineeringgel a piacon fellelhető csúcstermékek is analizálhatók, mely által új ötletek nyerhetők. 

 • Minőségellenőrzés és benchmarking: A visszafejtés révén a gyártók összehasonlíthatják a versenytársak termékeit, vagy értékelhetik saját termékük minőségét a versenytársakéhoz képest. Ez az elemzés iránymutatást nyújthat a termelési folyamatok és a termékminőség javításában. Hasonló technikák vagy anyagok alkalmazása jobb minőségű termékekhez vezethet a kiterjedt próba és hiba költsége nélkül.
 • A tervezési folyamatok egyszerűsítése: A visszafejtés leegyszerűsített megközelítést kínál azáltal, hogy módosítja a meglévő terveket, hogy megfeleljenek a konkrét követelményeknek. Ezzel időt takarít meg, csökkenti a költségeket és felgyorsítja a teljes gyártási folyamatot, lehetővé téve a gyártók számára, hogy a fokozatos fejlesztésekre összpontosítsanak.
 • Prototípust gyorsan: Ezen a gyorsan változó, modern fogyasztói piacon a vállalatoknak gyorsabban kell új termékeket fejleszteniük és bevezetniük ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak. Mivel a gyorsabb termékfejlesztés és technológiai innováció kulcsfontosságú egy vállalat sikeréhez, a gyors prototípus-készítés az új termékfejlesztés legfontosabb elemévé válik.
 • Anyagok és alkatrészek korszerűsítése: Feltárhatja a versenytársak által használt anyagokat és alkatrészeket, lehetővé téve a vállalat számára, hogy felmérje, hogy a jobb minőségű anyagok vagy a megbízhatóbb alkatrészek használata javíthatja-e saját termékeinek minőségét.
 • Hamisított termékek észlelése: Segíthet a piacon lévő hamisított termékek azonosításában. Az eredeti tervezés és specifikációk megértésével a vállalat észreveszi a különbségeket, és felléphet a jogosulatlan sokszorosítás ellen, amely veszélyeztetheti a minőséget és ronthatja a márka hírnevét.
 • Termékfejlesztés és innováció: Nemcsak abban segít a vállalatoknak, hogy megértsék a meglévő termékeket, hanem innovációra és saját termékeik jobb verzióinak létrehozására is inspirálják őket. Azáltal, hogy megértik, mi működik jól a piacon, “feszegethetik terveik határait”.

5. Alkotás- és innovációközpontú gondolkodás, a hatékonyság mozgatórugója

Egy bonyolult, gyorsan változó világban az innováció kiemelten számít, mert ez hozza el és tartja nálunk az ügyfeleket. Az ügyfélközpontú megközelítés résztevékenységi szintig mindenhol biztosítja az innovációt. A megfelelő termékinnováció nemcsak megmenthet egy szervezetet a végtől, hanem segítheti növekedését, hisz gyorsabban behatol a piacokra, jobb kapcsolatot teremt az ügyfelekkel, megragadja a jó lehetőségeket, sőt, akár versenyelőnybe kerül. 

 • Up to date: Érdemes naprakésznek lenni a reverse engineering trendjeivel, hogy mindig tudjuk, mi a legjobb, leggyorsabb megoldás. A visszafejtés megnyitja az utat az innovatív tervezés előtt és inspirálja is azt. A tervezési folyamat során a visszafejtés segíthet a mérnöknek felfedezni egy olyan rendszert, amely hasznos lehet egy teljesen más projekthez is. A visszafejtés segíthet a mérnököknek összekapcsolni a projekteket korábbi tudásukkal, és új ötleteket találni.
 • Örökölt rendszerek frissítése: A régi technológiát vagy örökölt rendszereket használó vállalatok számára a visszafejtés költséghatékony módja lehet ezeknek a rendszereknek a modernizálására vagy új technológiával való integrálására, elkerülve a teljes újjáépítéssel járó magas költségeket.
 • Kísérletezzünk új eszközökkel és technikákkal: Próbáljunk ki különböző visszafejtési eszközöket és módszereket! Az új eszközökkel való kísérletezés segíthet újszerű megközelítések felfedezésében a problémák más irányú megoldásában, és akár egyszerűsítheti is a munkafolyamatot.

Válassza a legjobbat!

A Werthnél kiemelkedő pontosságú, csúcsminőségű mérőgépeket talál. A reverse engineering megváltoztatta a gyártás világát, a vállalatok számára lehetővé téve az interoperabilitás és a kompatibilitás biztosítását a védett formátumok vagy protokollok elemzésével, a mérnökök számára pedig, hogy javítsák a tervezés hatékonyságát és ösztönözzék az innovációt. 

Ezen túlmenően előmozdítja a termékfejlesztést és az innovációt azzal, hogy meghatározza a fejlesztésre szoruló területeket a meglévő termékekben. Ezenkívül költséghatékony alternatívákat kínálhat azon keresztül, hogy hasonló funkcionalitási minőséget képes létrehozni, alacsonyabb költségek mellett. Csak pozitív érveink vannak, így ha már ma versenyelőnyre tenne szert és elkezdené a mérések optimalizálását, kérjen ajánlatot!

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!