CT mérőgép vásárlása: a 7 legfontosabb szempont

A CT mérőgép még mindig viszonylag ritkán alkalmazott technológiának számít a hazai kkv-k között. Miért hasznos, mire figyeljünk a kiválasztáskor?

Tartalomjegyzék

ct mérőgép

Roncsolásmentes szkennelés, belső hibák vizsgálata, strukturális anyagelemzés, az első és teljes munkadarabok hatékonyabb és gyorsabb mérése, selejt árucikkek minimalizálása: a komputertomográfiás mérőgépek számos módon járulnak hozzá a termelési hatékonyság maximalizálásához és a termékminőség javításához. Habár az elmúlt évek ipari trendjei egyértelműen a hatékonyság növelésére és a korszerű gyártástechnológiák bevezetésére fókuszálnak, a CT koordináta-mérőgép még mindig viszonylag ritkán alkalmazott technológiának számít a hazai kkv-k között. 

Saját CT mérőgép birtokában a vállalat összes gyártási folyamata átláthatóbb, így az eszköz bevezetése jelentősen hozzájárul a cég átfogó költség- és minőségoptimalizálásához. Arról nem is beszélve, hogy a CT technológiával felvértezett koordináta-mérőgépek jóval hatékonyabb mérési folyamatokat tesznek lehetővé. 

A széles kínálatban való kiigazodás és a vállalati célokhoz legmegfelelőbb CT mérőgép kiválasztása azonban még azok számára is okozhat némi fejtörést, akik már tisztában vannak a technológia kínálta előnyökkel. A vásárlás megkönnyítéséhez összegyűjtöttük az Ön számára a hét legfontosabb szempontot.

Milyen területeken használhatóak a CT koordináta-mérőgépek? Milyen alkatrészeket szeretnénk vizsgálni a CT koordináta-mérőgépekkel? 

A CT mérőgépek használata számos iparágban tölt be fontos szerepet: a műanyagipari termékek mérésétől kezdve a könnyűfém öntésen és megmunkáláson át az orvostechnikai eszközök vizsgálatáig számos területen alkalmazható, a minőségellenőrzési folyamatok mellett egészen új alkalmazási területek előtt nyithat utat. Legfontosabb előnye, hogy lehetővé teszi a darabok térfogatjellegű (belső) anyagfolytonossági hibák roncsolásmentes vizsgálatát és dimenzionális mérését a teljes külső kontúron, így elsőminta darabok vizsgálatához egyértelműen a munkadarab minden jellemzőjét rögzítő komputertomográfia a legjobb választás.

Az autóiparban például a CT koordináta-mérőgépek segítségével vizsgálni lehet különböző öntött, fröccsöntött fém és műanyag alkatrészek minőségét, a kipufogórendszer alkatrészeinek integritását, valamint a fékrendszer alkatrészeinek kopását. 

Az élelmiszeriparban lehetővé teszik a termékek belső szerkezetének vizsgálatát, míg a műanyagiparban az alkatrészek dimenzionális mérése, zárványvizsgálata (lunkervizsgálat), anyagszerkezeti vizsgálata végezhető el segítségükkel. A műanyagok különböző típusai mellett a CT technológia fémekből (pl. alumínium, réz, bizonyos anyagvastagságig acél és réz), kerámiákból és az ezekből készített kompozitokból gyártott munkadarabok mérésére, vizsgálatára is alkalmazható. 

A modern CT koordináta-mérőgép képes gyors gyártásközi mérések elvégzésére, hiszen a szkennelési térfogatban egyszerre több alkatrészről is lehet felvételt készíteni és azon automatizált mérési programot futtatni. A CT technológia olyan mérési feladatokhoz kiváló választás, amelyeknél fontos az automatizáltság, rövid időn belül kellenek az eredmények és szükséges sok jellemző folyamatos monitorozása.

A megfelelő típusú CT mérőgép kiválasztása: Werth TomoScope® termékcsalád

  • Werth TomoScope® XS FOV: A TomoScope® XS FOV (Field Of View – látómező) egy rugalmas és könnyen használható eszköz az ipari komputertomográfiás gyors mérésekhez. A 3D mérések közvetlenül a detektor látómezejében történnek, tengelyek mozgatása nélkül, és teljesen automatizálhatók. Több kis munkadarab, például fedelek vagy tiplik együttesen mérhetők a megfelelő rögzítők segítségével. A TomoScope® XS FOV ideális a nagy mennyiségben gyártott műanyag munkadarabok folyamat közbeni méréséhez.
  • TomoScope® XS Plus: Lehetővé teszi nagyobb munkadarabok (kb. 450 mm hosszig) és kisebb tárgyak nagyfelbontású vagy gyors mérését. A szkennelés és rekonstrukció során a munkadarabról nagy felbontású térfogati kép keletkezik (akár 60 milliárd voxel). A geometriai nagyítás tetszőlegesen állítható  a munkadarab-tartó, a röntgencső és a detektor mozgatásának köszönhetően. Az alkalmazások közé tartoznak például a csatlakozók, műanyag házak és burkolatok, 3D nyomtatott munkadarabok, csomagolások, PET-palackok és előformák 3D mérései.
  • TomoScope® XS: A TomoScope technológia kompakt kivitelben: mérések röntgentomográfiával a detektor látómezejében gyártósorokra és mérőszobákba. A transzmissziós csőnek köszönhetően – a piacon először először monoblokk kivitelben – nagy csőteljesítmény mellett is kis fókuszfolt érhető el, így gyors mérések végezhetők nagy felbontással. A röntgencső, a feszültség- és a vákuumszivattyú monoblokkos kombinációját először valósították meg nyitott kivitelben. Ez hosszú karbantartási időközöket és elméletileg korlátlan élettartamot eredményez. Az alkalmazások közé tartoznak például a csatlakozók, műanyag házak és burkolatok, 3D nyomtatott munkadarabok, csomagolások, PET-palackok és előformák 3D mérései.
  • TomoScope® S: Nagy teljesítmény és kompakt külső méretek jellemzik. A rendelkezésre álló röntgencsövek a transzmissziós anóddal még nagy csőteljesítmény és mérési tartomány mellett is nagyon kis fókuszfoltot és így a legnagyobb felbontást kínálják, egyidejűleg a nagy mérési sebességgel. Alkalmazási területek a kis és nagy sűrűségű munkadarabok: alumínium, acél, titán, réz, polimerek, kerámiák, multimateriális darabok pl. kompozitok (szén és üvegszál erősítéssel), csatlakozók (pl. rézből és üvegszál erősítésű polimerből).
  • TomoCheck® S HA: A 225 kV-os gyorsítófeszültségű transzmissziós csövek és a nagyméretű, nagy felbontású detektorok kombinálásával a TomoCheck ® S HA (High Accuracy – nagy pontosság) lehetővé teszi mind a több anyagból készült szerelvények, mind a nagy térfogatú munkadarabok 3D mérését, nagy felbontással és példátlan pontossággal. A gránitból készült komputertomográfiás koordináta-mérőgép alapkonstrukciója, a nagy pontosságú gépmechanika és a légcsapágyas technológia lehetővé teszi a mikrométer alatti tartományba eső pozicionálási hibákkal történő gépi mozgásokat. Alkalmazási területei a mikroalkatrészek, valamint a műanyagból, könnyűfémből és grafitból készült munkadarabok.
  • TomoScope® L: Alkalmas nagyon nagy méretű, kicsi és nagy sűrűségű munkadarabok, például alumínium, acél, titán, kompozitok, kerámiák és üvegszál-erősítésű műanyagok 3D mérésére. Fejlett modularitás jellemzi: a különböző bővítési fokozatok lehetővé teszik az adott követelményekhez való optimális alkalmazkodást. A tomográfiával végzett teljes körű mérés kiegészíthető a funkcionális méretek további, nagy pontosságú szenzorokkal végzett méréseivel, egyetlen befogás és egyetlen koordinátarendszer alkalmazása mellett.
  • TomoScope® XL: Masszív, nagyméretű munkadarabok mérési és vizsgálati feladataihoz is használható. Az alkalmazási kör bővítése érdekében a röntgentomográfiával ellátott multiszenzoros koordináta-mérőgépben automatikus váltással egy második röntgenforrás is használható, például a kisebb alkatrészek további, nagyobb felbontású méréséhez. Alkalmazási területek a kis és nagy sűrűségű munkadarabok, pl. alumínium, acél, titán, polimerek, kompozitok, 2K, kerámia, több anyagból készült anyagok (pl. csatlakozók), szerelvények, üvegszál erősítésű műanyagok.
  • TomoScope® XL NC: A 450 kV-os csőfeszültségnek köszönhetően a TomoScope® XL NC masszív, nagyméretű munkadarabok mérési és ellenőrzési feladataira is alkalmas. Az alkalmazási kör bővítése érdekében egy második röntgenforrás automatikus váltással használható ebben a röntgentomográfiával (CT) ellátott multiszenzoros koordinátamérőgépben, például a kisebb alkatrészek kiegészítő méréséhez a legnagyobb felbontással. Az alkalmazások közé tartoznak az öntvények (motorblokkok, hengerfejek) és kerámia munkadarabok 3D mérései.

Mekkora legyen a mérőgép? Mérőgépek felbontása, mérési tartománya, mérési sebessége

A megfelelő méretű CT mérőgép kiválasztása alapvető fontosságú a hatékony mérési feladatok elvégzéséhez: a méret egyeztetésénél tulajdonképpen a hasznos méréstartományról beszélünk. Első ránézésre, biztos ami biztos alapon, adja magát az a megoldás, hogy a lehető legnagyobb méréstartománnyal rendelkező gépet válasszuk: ez azonban könnyen lehet, hogy csupán egy  feleslegesen nagy kiadást és túl sok elfoglalt helyet eredményez. 

Elsősorban azt szükséges figyelembe vennünk, hogy mekkora alkatrészek mérését kívánjuk elvégezni a géppel. A szükséges méréstartomány meghatározásához jó módszer a szerszámgépek különböző méretcsoportokba sorolása, illetve több méretben gyártott alkatrészek esetében a különböző méretek arányainak összehasonlítása.

A Werth kínálata az egészen nagy méretű munkadarabok (pl. motorblokkok) mérésére alkalmas, 450 kV csőfeszültségű gépektől az 1,5 kW-nál is nagyobb csőteljesítményű megoldásokon át a TomoScope XS-hez hasonló kompakt méretű, kevesebb helyet foglaló, ugyanakkor nagy teljesítményű berendezésekig terjed.

A CT mérőgépek esetében elsődleges szempont a mérési pontosság, a felbontás és a lehető legrövidebb mérési idő (ebben a megfelelő szoftver is szerepet játszik), illetve az egyszerű és időtakarékos működés. Mindehhez tudni kell, milyen tűrésekkel és geometriákkal és anyagokkal kell dolgoznunk, milyen pontosságra van szükségünk. 

A CT technológia segítségével egyetlen gombnyomással mérhetők teljes munkadarabok csaknem végtelen számú geometriai jellemzővel, ezek számától tehát tulajdonképpen független a mérési idő. A különböző szoftveres megoldások emellett lehetővé teszik a felbontás fokozását és a mérési tartomány kitolását is. A bonyolult, gyakran több napot is igénybe vevő hagyományos módszerekkel ellentétben a komputertomográfiás mérőgépek segítségével néhány percen, legfeljebb pár órán belül elérhetővé válnak az eredmények.  

A Werth TomoScope koordináta-mérőgépek nagy előnye, hogy segítségükkel akár néhány tíz másodperc alatt elvégezhetők a CT-mérések; a mérési pontfelhő kiszámítása és kiértékelése automatizáltan történik. Ennek köszönhetően a Werth TomoScope CT koordináta-mérőgépekkel az időtakarékos és pontos mérések mellett kiváló termékminőség érhető el.

A mérőszoftver kiválasztása

A megfelelő mérőszoftver kiválasztásánál elsősorban a vállalat igényeit és költségvetését kell figyelembe venni. Egy nagyobb vállalat esetében a mérőszoftverekre fordított költségek (amibe érdemes a szoftverek használatához szükséges oktatás és frissítések költségeit is belekalkulálni) hosszabb időn keresztül is nagyobbak lehetnek, mint a készülék ára. Előfordulhat, hogy 5-7 év alatt több pénzt fektet a licenszekbe és az alkatrész programokba, mint magába a mérőgép megvásárlásába.

A Werth TomoScope gépekhez elérhető WinWerth TomoAssist szoftvermodul segítségével automatikusan meghatározhatók az adott mérési feladathoz optimális beállítási paraméterek. Az eljárás figyelembe veszi a munkadarab tulajdonságait, pl. geometriáját, helyzetét és anyagát, valamint a szükséges szerkezeti felbontást, a kritikus ellenőrzési méretek függvényében. A modul ezután értéket javasol a csőteljesítményre, a feszültségre, a szűrő anyagára és a megvilágítási időre, valamint a projekciós képek számára is. A TomoAssist segítségével kiváló ismételhetőség és rövid mérési idő érhető el.

A WinWerth szoftver segítségével remote módon is létrehozhatunk mérési műveletsorokat. A CAD munkaállomáson meghatározható mérési módszerek és grafikusan szimulálható műveletsorok segítségével már a gyártás indítása előtt rendelkezésünkre állhatnak a programok, minimálisra csökkentve a programozás miatti állásidőt.

Hol használjuk a mérőgépet? A mérőgép helye 

CT koordináta-mérőgép vásárlása előtt adja magát a kérdés, hogy hol fogja tudni elhelyezni a berendezést. A munkafolyamat optimalizálásához általában az az igény, hogy a műhelyben használt mérőgép minél közelebb lehessen a megmunkálás helyéhez. Ez azonban nem feltétlenül a legideálisabb választás: akárcsak az alkatrészek, a koordináta-mérőgépek is érzékenyek a körülményekre.

A legalkalmasabb helyszín kiválasztásához a műhely hőmérsékletét, páratartalmát és egyéb környezeti adottságait (ilyen a műhelypor, az esetleges szennyeződések és a fellelhető rezgések) szükséges megvizsgálni és összevetni a mérőgépre vonatkozó adatokkal. Ezek a tényezők mind nagyban befolyásolják a gépek működését és pontos mérését, ezért elengedhetetlen, hogy a CT mérőgépnek olyan helyet válasszunk ki, amely megfelelő hőmérsékleti és páratartalmi viszonyokkal rendelkezik, és ahol minimalizálhatók a környezeti hatások.

Ha a műhely körülményei nem teszik lehetővé a pontos méréseket, hatékony megoldás lehet egy külön mérőlabor létrehozása. Ez különösen olyan nagyvállalatok esetében javasolt, amelyek nagy számban végeznek méréseket, és ahol a lehető legpontosabb eredmények elengedhetetlenek a munkafolyamatokban.

Ki fogja használni a mérőgépet? 

A megfelelő CT mérőgép kiválasztása előtt érdemes figyelembe venni, hogy ki fogja használni a készüléket, ennek megfelelően pedig a készülék kezelhetőségét, felhasználóbarát kialakítását is mérlegelni. A modern szoftverek, mint például a WinWerth TomoAssist szoftvermodulja, ma már olyan felhasználók számára is könnyen elsajátíthatóak, akik korábban nem kezeltek mérőgépeket. Néhány lépéssel meghatározhatják az optimális mérési paramétereket a tomográfiához, így könnyebben és hatékonyabban végezhetik a munkájukat. 

Mindezzel együtt nem kérdés, hogy a mérőgépek használatának megfelelő elsajátítása kulcsfontosságú a pontos és megbízható munkához. Ezért a Werth Magyarország Kft. méréstechnikai és minőségügyi oktatást is nyújt ügyfeleinek, hogy a méréseket végző kollégák magabiztosan kezelhessék és maximálisan kihasználhassák a rendelkezésükre álló gép tudását. 

Valóban megéri az árát? Mérőgépek megtérülési kalkulátora

A mérőgépek használata jelentősen gyorsíthatja a termelési folyamatot és javíthatja a termelékenységet. Az általuk kínált előnyök közé tartoznak a vizsgálati idő csökkentése, a gépbeállítások hatékonyabbá tétele és a termelő gépek kihasználtságának javítása. Az előzetes minőségellenőrzés során azonnal felfedezhetők a hibák, így kiküszöbölhető az esetleges selejtes bejövő vagy kimenő szállítmányok kockázata. Azonban a mérőgépek ára általában magasabb, mint az egyszerűbb minőségellenőrző berendezéseké, így a beruházás előtt érdemes elvégezni a mérőgépek megtérülési kalkulációját, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy valóban megéri-e a befektetés az árát.

A Werth koordináta-mérőgépek megtérülési kalkulátorának segítségével könnyedén kiszámolhatjuk, hogy az adott mérőgép ára mennyi idő alatt térül meg a termelésben. Az eszköz konkrét példa bemutatásával segít abban, hogy pontosan megértsük, hogyan járul hozzá a mérőgép a termelékenység javításához, milyen mértékben csökkenti a selejtes termékek számát, és mennyivel növeli a hatékonyságot. Így Ön pontosan tisztában lesz a mérőgépek befektetésének várható megtérülési idejével, és könnyebben dönthet arról, hogy melyik CT mérőgép lesz a legmegfelelőbb választás.

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!