Univerzális 3D mérőszoftver a Metrologic Group-tól

Tartalomjegyzék

A Metrologic Group megalakulása

 

1980-ban egy fiatal francia villamosmérnök, Philippe Cimadomo azzal a céllal alapította meg kisvállalkozását Grenoble-ben, hogy a minőségellenőrzés területén végezzen fejlesztéseket; így született meg a Metrologic Group. Amikor a 80-as évek elején megjelentek az asztali számítógépek és a Windows operációs rendszerek, a vállalkozás bemutatta az első Windows alapú 3D mérőszoftvert, a Metrolog-ot.  Akkor még kevesen tudták, hogy ez mérföldkőnek számít majd a 3D mérőrendszerek világában. A vállalkozás mára egy 40 millió angol font forgalmú, világszerte irodákat és viszonteladói pontokat üzemeltető nagyvállalattá nőtte ki magát. A legújabb szoftvert, a Metrolog X4-et szakemberek ezrei használják napi szinten a legfőbb gyártóipari területeken.

2018-ban a Metrologic Group vállalatot a Sandvik Group több mint 300 millió angol fontért vásárolta fel, ami rekordnak számít a metrológiai szektorban, különösen úgy, hogy a Metrologic Group alapvetően egy szoftvercég.

 

A Metrolog  szoftver új korszaka: egyszerű csatlakozás szinte bármilyen gyártási évű,  márkájú,  kivitelű,  mobilitású koordinátamérő géphez

 

A Metrolog X4 az egyetlen szoftver, amely közvetlenül képes csatlakozni CNC koordináta mérőgéphez, hordozható mérőkészülékhez, lézeres követőhöz, szkennelő rendszerhez vagy ipari robotcellához, függetlenül ezen mérő berendezések gyártási évétől (!). A többi szoftvernél szükség van bizonyos csatlakozási követelményre, hardver-konfigurációra vagy frissítésre, de a legtöbb esetben ez egyszerűen nem lehetséges.

A felvásárlást követően a Metrologic Group teljesen új, áttekinthető, egyszerű licencelési sémákkal igyekezett eloszlatni a szoftver ára kapcsán kialakult érzetet, miszerint a szoftver drága. Az állítás abból a szempontból igaz, hogy léteznek olcsóbb megoldások, különösen a mérőkészülék-gyártók szoftverei, jóllehet azok közel sem olyan sokoldalúak mint a Metrolog X4. A szoftver jelenleg két verzióban kapható: Essential és Expert. A kettő között a különbség az, hogy az X4 Expert verzió bonyolult mérési követelményeknek is képes megfelelni az olyan fejlett programozási utasításokkal, mint pl. a változók használata, a magas szintű nyelv, a feltételes utasítások stb., amelyekre tényleg csak a legnehezebb koordináta mérőgépes programozási feladatoknál van szükség. A legtöbb esetben azonban az X4 Essential minden praktikus igényt kielégít és alapkivitelben tartalmaz egy komplett GD&T rendszert, fejlett többjellemzős és összetett tűrésekkel, a Metrologic szakmailag elismert jegyzőkönyv- készítő és szerkesztő moduljával, többféle adatimportálási és exportálási formátummal, minden típusú igazítással az egyszerű 3-2-1 módszertől a legfejlettebb Best-Fit elemzésig, valamint STEP és IGES CAD importálással. Ma már az alapcsomag részét képezik olyan funkciók, melyek korábban csak külön-külön voltak megvásárolhatók.

 

Soha nem volt egyszerűbb a szoftver átjárhatóság a hordozható mérőgépek között

 

A tapasztalat szerint a koordináta mérőgépekkel szemben, amelyeket tipikusan 20 vagy még több évig használnak a tulajdonosaik, a vállalatok manapság folyamatosan követik a legújabb hordozható metrológiai megoldásokat. A készülékek interfésze szintén teljesen megváltozott az idők során. Amikor egy felhasználó úgy dönt, hogy megvásárolja a Metrolog X4 szoftvert egy hordozható készülékéhez, az összes hordozható készülék interfészét is megkapja. Emellett megtalálható benne az ilyen készülékeknél megszokott összes funkció, pl. a kötegbeállítások, felépítés/vizsgálat, leapfrog stb. Ez főként akkor jelent előnyt, ha a felhasználó több készülékhez kívánja használni a szoftvert. Ha a felhasználó lecseréli a készülékét, tovább használhatja a szoftvert, az új készülékkel is, további költség nélkül. A Metrologic azokra is gondolt, akik csak egy készülékhez választanának programot. Utóbbi esetben a felhasználó egy adott készülékre pl. egy Creaform HandySCAN egységre korlátozhatja a szoftver tudását, jelentősen csökkentve ezzel az árát.

 

Sokoldalú mérőszoftver,

elképesztően rugalmas árszerkezettel:

megveheti vagy előfizetheti

 

Ma, egy új gép árának töredékéért újraéleszthet szinte bármilyen gyártmányú és típusú koordináta mérőgépet, a legfrissebb szoftverrel, GD&T és CAD funkciókkal; mivel a Metrolog X4, hardveres átalakítás nélkül csatlakoztatható egy koordináta mérőgép CNC-vezérléséhez (pl. egy I++kontrollerhez).

A költségmegtakarítás azonban nem ér véget itt. Mai modern világunkban, ahol a számítógépek és az operációs rendszerek szinte naponta frissülnek, és nehéz lépést tartani a CAD fejlődésével, életbevágóan fontos, hogy a mérőszoftver is naprakész, kompatibilis és hatékony maradjon. Régebben erre az egyetlen megoldás az volt, hogy a felhasználó komoly éves karbantartási díjat fizetett a szoftver árának arányában, így nem meglepő, hogy a Metrologic Group is ezt a sémát követte. Az új árstratégia értelmében – a korábbi gyakorlathoz képest – az első éves támogatás és frissítés díjmentes, az első év után pedig többféle opció közül választható ki a legmegfelelőbb karbantartási és támogatási szolgáltatás. Az első magától értetődő: a felhasználó dönthet úgy, hogy nem fizeti tovább a karbantartási díjat. Ebben az esetben az adott verziójában, további segítség és frissítések nélkül használható tovább a szoftver. De a felhasználó úgy is dönthet, hogy hagyományos éves karbantartási szerződést köt, amelyet előre fizetve további 12 hónapra jogosulttá válik a szoftverfrissítésekre és a terméktámogatásra. A szerződést bármikor felmondhatja, és azután a szerződéses időszak utolsó kiadott verziójában tovább használhatja a szoftvert.

A kezdeti licencköltséghez hasonlóan a karbantartási költségeket is drasztikusan csökkentették.

A Metrologic Group is felismerte, hogy a kisebb vállalkozások költségvetése sokszor korlátozott. Ilyen esetben a felhasználó éves felhasználói jogosultságot kérhet, ami gyakorlatilag egy éves karbantartási díj, azzal a különbséggel, hogy itt az éves karbantartás megfizetése kötelező, ellenkező esetben a szoftver az időszak végén inaktívvá válik. Ez a megoldás rendkívül hasonló ahhoz, amit számos CAD szoftverrendszernél használnak.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tendenciát sem, hogy egyre több szoftvervállalat tér át a szoftver mint szolgáltatás típusú licencelésre (gondoljunk pl. a Microsoft és az Adobe termékeire). Ebben az esetben megszűnik a szoftver „beszerzési költsége”, viszont helyette a szoftver előfizetéses alapon használható. Ilyenkor a felhasználó éves díjat fizet a szoftver használatáért, beleértve a karbantartást és a terméktámogatást is, ami jelentős költségmegtakarítást jelent rövidtávon.

 

Mi a Metrolog X4?

 

A Metrolog X4 az a metrológiai iparban, mint a Google az internetes böngészésben. A felhasználók olyan szoftvert akarnak, amely minden alkalmazásban használható, minden mérőkészülékkel működik, egyszerűen értelmezhető formátumban ad eredményeket és fennakadás nélkül működik.
A legfrissebb Metrolog X4 szoftver 30 év fejlesztését, tapasztalatát jeleníti meg; teljesen egyedi igényekre szabható felhasználói felületével, közvetlen csatlakoztathatóságával, szinte minden ma használt CNC vezérelt vagy manuális koordináta mérőgéphez, függetlenül annak korától. Ezt az egyedülálló koordináta mérőgépes örökséget vették alapul ahhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki a mai mérési technológiákból. A Metrolog X4 minden mérőkészüléket XYZ adatpontgyűjtőként kezel, így legyen szó hagyományos tapintófejes, percenként 10 pontot bemérő koordináta mérőgépről, vagy másodpercenként 1 000 000 pontot beolvasó 3D szkennerről, a szoftver mindig ugyanúgy működik. A megszokott interfészen a felhasználó mindig „otthon” érzi magát.

A Windows 10-zel teljesen kompatibilis Metrolog X4-et úgy tervezték, hogy maximálisan kihasználja a legújabb Microsoft Windows operációs rendszer és számítógépes hardverarchitektúrák nyújtotta lehetőségeket. A párhuzamos feldolgozásnak hála a legnehezebb feladatok is könnyen elláthatók, így például nagy CAD fájlok és adatpontfelhők is gyorsan betölthetők és kezelhetők a szoftverrel, ami leginkább az intelligens processzor- és memóriakezelésnek, valamint az ipari szabvány OpenGL grafikus motor használatának köszönhető. Ennek köszönhetően a Metrolog X4 olyan komoly, hosszú távon használható szoftveres megoldást jelent, amely sok évig képes megfelelni a kihívásoknak, és nem csupán egy – a legfrissebb widgeteken alapuló –  gyorsjavítás.

A Metrologic Group sok éve fejlesztett szoftverei előre vetítik, sőt, néha kijelölik a méréstechnika jövőjét, amellett, hogy követik a hardvergyártók termékfejlesztéseit. A kezdeti időkben, koordináta mérőgépekkel – az elméleti modellen alapuló mérés elavul módszerét kiváltva – elsősorban prizmatikus vagy geometriai jellemzőket mértek. A Metrologic viszont már ebben az időben is a szabálytalan alakzatok (pl. járműkarosszériák) 3D CAD adatokkal való közvetlen összehasonlítására fókuszált. Ilyen mérések korábban nem voltak lehetségesek, sőt, egyáltalán elképzelhetők. A napjainkban használt mérőszoftverek számos funkciója, úgymint a színtérképek, a címkékkel vagy matricákkal ellátott grafikus eredmények és az egyedi igényekre szabható jegyzőkönyvek ezekből a korai Metrologic szoftverekből származnak. Ezenkívül a Metrologic volt az első vállalatok egyike, amely sikeresen kombinálta a lézeres szkennelő fejeket a CNC koordináta mérőgépekkel, miközben a szkennerek gyártói inkább a hordozható mérőkarokra fókuszáltak.

Az újabb fejlesztések közé tartozik a Metrolog X4 i-Robot szoftver, amely bármilyen gyártmányú ipari robotból teljes körűen programozható koordináta mérőgépet varázsol. A Metrologic a németországi Control Show vásárban közel 5 éve mutatta be, hogyan lehetséges programozni egy hagyományos méréstechnikai szoftvercsomaggal bármilyen gyártmányú ipari robotot és 3D szkennert speciális PLC robotprogramozás nélkül. Akkor a legtöbben nem is értették, miért lenne létjogosultsága egy ilyen megoldásnak, mára viszont számos gyártó ösztönzi a felhasználókat a szkennerek ipari robotokkal való használatára, miközben a legtöbbjük a Metrolog X4 i-Robot szoftvert használja ennek megvalósításához. A koordináta mérőgépekhez fűződő hozzáállásához hasonlóan a Metrologic csoport szoftvereinek robotos vizsgálatokkal kapcsolatos filozófiája sem változott semmit: a cél egy olyan, minden felhasználó számára ismerős és nehézség nélkül használható szoftver, amellyel közvetlenül összekapcsolható és vezérelhető bármilyen gyártmányú robot és mérőkészülék.

 

A Metrolog X4 előnye

 

Amikor egy cég úgy dönt, hogy egyetlen szoftverplatformhoz igazítva szabványosítja mérőkészülékeit, és alkalmazásait, a kezdeti, magasnak tűnő bekerülési költség– a megoldás előnyeinek köszönhetően – rövid időn belül megtérül. Szabványosítás nélkül viszont számolni kell a rendszeres szoftvercserével, és folyamatos betanítással; a mérnökök soha nem lesznek egy adott rendszer szakértői, ha több különböző szoftver között kell megosztaniuk a figyelmüket. A Metrolog X4 rugalmassága kimeríthetetlen: beszerzésével a felhasználók nem csupán egy mai, hanem egy hosszú távú megoldásba fektetnek, melyet sok éven át sikerrel tudnak használni.

 

A Werth Magyarország Kft. 2013 óta a Metrologic Group értékesítési partnere Magyarországon.

A Metrolog X4 használatának előnyeit legjobban Kijácz Péter értékesítési vezető foglalja össze: „Sokéves együttműködésünk alatt azt láttuk, hogy rendszeresen berobbannak a piacra új vállalatok, technológiák és koncepciók, amelyek végül a süllyesztőben végzik. Eközben a Metrologic Group folyamatosan a méréstechnikai szoftverek fejlesztésének úttörője volt, szoftvereit máig a világ legnagyobb gyártói használják komplex mérési problémák megoldására. Sok olyan ügyfelet ismerek, akik az elmúlt években többször is kénytelenek voltak szoftvert váltani azért, mert a fejlesztése nem folytatódott vagy nem kaptak hozzá terméktámogatást. Ez soha nem költséghatékony a felhasználónak”.

A Metrolog X4 alkalmazása számos olyan előnnyel is jár, ami elsőre talán nem szembeötlő. Például a felhasználóknak csak minimális képzést kell kapniuk. Emellett nincs szükség sem átfogó kezelői tréningre sem körülményes adatcserére. A különböző gyártóktól származó készülékek, a közös szoftvernek hála, egyszerűen kombinálhatók, ami azt is jelenti, hogy a felhasználók nincsenek egyetlen eszközgyártóhoz se kötve a szoftver korlátozásai miatt, hanem ízlésük, pénztárcájuk és szükségleteik szerint választhatnak eszközöket.

A Werth Magyarország Kft. szakembere készséggel ellátogat a mérőszoftver vásárlásán gondolkodó felhasználókhoz, és egy laptoppal szinte bármelyik mérőberendezésükre rácsatlakozva élőben is bemutatja a rendszer működését. „Nagy élmény látni az ügyfelek hitetlenkedő arcát, amikor a Metrolog X4 szoftverrel pár perc után méréseket tudunk végezni a saját berendezéseiken.” meséli Kijácz Péter. „Ez talán a CNC koordináta mérőgépeknél és a robotos rendszereknél a leglátványosabb, ahol rendkívül gyorsan és magabiztosan tudjuk átvenni az irányítást a mérőrendszer felett egyetlen szoftverrel. Nincsen „talán” vagy „remélem”, a szoftverünk mindig működik”.

A Werth Magyarország Kft. szívesen tart helyszíni bemutatót a legújabb Metrolog X4 szoftverrel. További részletekért hívja Kijácz Péter értékesítési vezetőt a 06/70/423 3675-ös telefonszámot.

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!