Újító gondolkodók

Tartalomjegyzék

Az Emil Arnold GmbH & Co. KG név több mint 75 éve egyet jelent a csúcsminőségű szerszámokkal. A megfelelő minőségbiztosításra a kezdetektől fogva nagy szerep hárult ebben. Ehhez pedig olyan partnerre van szükség, aki segítséget nyújt az egyedi megoldások fejlesztésében. Az Emil Arnold és a Werth Messtechnik régóta gyümölcsöző együttműködést folytat, amit az együtt gondolkodás tesz különösen hatékonyabbá.

Napjainkban az Emil Arnold GmbH & Co. KG (Emil Arnold) és az Arno Werkzeuge megközelítőleg 200 embernek ad munkát egy 10 000 m²-es üzemben. A vállalat alapjait 1941-ben fektette le a Boschnál vezető gépmesterként dolgozó Emil Arnold, amikor a németországi Esslingenben megalapította saját vállalkozását, az Emil Arnold Lehrenbaut. Fia, Karl-Heinz Arnold 1962-ben hozta létre a gyártóműhelyből a ma Arno Werkzeuge néven ismert vállalatot karbid szerszámok értékesítésével.

 width=

Ma az Emil Arnold elsősorban különböző anyagú forgácsoló szerszámok, valamint bonyolult befogási megoldások gyártásával foglalkozik. A nagy pontosságú indexálható betétek és vágólapkák természetesen máig megtalálhatók a vállalat kínálatában.

„Elsősorban az Arno Werkzeuge számára gyártunk darabokat, egyebek mellett indexálható betéteket, hornyoló szerszám tartókat, belső esztergáláshoz való és speciális szerszámokat. Emellett gépalkatrészeket és szerkezeti egységeket is készítünk több ismert vállalat számára.” mutatja be a cég profilját Christian Schartl, az Emil Arnold termelési igazgatója. Összesen 51 gépével – amelyek olyan nagynevű gyártóktól valók, mint a Stama, a DMG, a Hermle és a Weiler, valamint köszörülés terén a Studer, a Schaudt, az Agathon és a Haas – az Emil Arnold gépparkja valóban egyedülálló. Az ISO 9001:2015 szabvány szerint tanúsított és nagynevű vállalatok kiemelt beszállítójaként számon tartott Emil Arnold a lehető legmagasabb reprodukálható minőségre helyezi a hangsúlyt. Ez persze nem lenne lehetséges megfelelő minőségbiztosítás nélkül, ezért szerszámipari termékeinek méréséhez az Emil Arnold régóta hatékony együttműködést folytat a Werth Messtechnik vállalattal.

 

A hosszú távú együttműködés kifizetődő

Az első Werth projektort 1988-ban szerezte be az Emil Arnold. Az első Werth koordináta mérőgép (CMM) 2001-ben, míg a legújabb 2015-ben került a vállalat tulajdonába.

Christian Schartl így folytatja: „Az évek alatt szoros, bizalomra és együttműködésre épülő kapcsolat alakult ki közöttünk. A Werth Messtechnik támogatásával kifejezetten a mi igényeinkre szabott megoldásokat fejleszthetünk és valósíthatunk meg. Jó tudni, hogy ötleteinkkel bármikor fordulhatunk a Werth-hez és a vállalat velünk együtt gondolkodva segít felmérni annak megvalósíthatóságát. Rendkívül elégedettek vagyunk a Werth által szállított megoldások pontosságával és a két vállalat közötti párbeszéddel.”

Hogy ez mennyire jól működik arról Christopher Morcom, a Tool MT GmbH ügyvezetője és résztulajdonosa így nyilatkozik: „Közepes méretű vállalatokkal együtt dolgozni kellemes élmény. Személyesen beszélünk egymással, a döntések gyorsan megszületnek. Ezután pedig pont ilyen gyors és hatékony a közösen kidolgozott ötletek megvalósítása is.”

 width=

Innovatív koncepciók

A Tool MT GmbH a multiszenzoros koordináta mérőgépek egyik piacvezetőjének számító Werth Messtechnik és a forgácsoló szerszámok mérésére szakosodott mt microtool GmbH fúziójával jött létre. A partnerség egyik eredménye az az újszerű befogókészülék, amelyet az Emil Arnold használ.

„Az ötlet az volt, hogy a szerszámot különböző tájolásokkal lehessen befogni, meggyorsítva ezzel a mérést. Persze további lehetőségeket is látunk, például szögmérő optika használatára.” ismerteti az alapkoncepciót Christopher Morcom.
A külső kontúrokhoz használt oldalnézetből függőleges pozícióba váltva rendkívül gyorsan végezhetők szögmérések. Az Emil Arnold köszörülő műhelyében dolgozó Thomas Hermann mutatja be részletesen, hogy működik ez esztergaszerszámok esetén. Ő alaposan körüljárta e szerszámok mérési műveletét: „Először a térbeli elhelyezkedést határozzuk meg, majd elfordítjuk a szerszámot és optikai megoldással megmérjük a profil kontúrját. A szerszám nyak profilját szintén meghatározzuk, mivel nagyon fontos a legkisebb belépési átmérő pontossága.” Ez a saját fejlesztésű egyedi

 

befogókészülékkel lehetséges, ahogy Thomas Hermann is megerősíti: „Ha ugyanezt a darabot befogóba tesszük, megmérjük, aztán kivesszük és újból megmérjük, pontosan reprodukálni tudjuk a mérést.” A cél világos volt: a mérés minél gyorsabb elvégzése maximális rugalmasság mellett. A zökkenőmentes gyártás érdekében a mérési időnek optimális esetben rövidebbnek kell lennie a köszörülési ciklusnál.

A drága selejtek elkerüléséhez és nagy kihozatal eléréséhez a mérési időnek rövidebbnek kell lennie a gyártási időnél. A megoldásnak pontosan kell tudnia mérni a köszörülő műhely által gyártott 150 különböző szerszámméretet és -geometriát. Ehhez az Emil Arnold a Werth VideoCheck S multiszenzoros kialakítású, állandó feszítettségű görgős vezeték rendszerrel ellátott koordináta mérőgépet használja. A multiszenzoros rendszer megfelelő rugalmasságot biztosít.

 

 width=

 

 

Lézerek a legkisebb átmérőkhöz

A hagyományos bemérő rendszerek mellett az integrált (szabadalmaztatott) Werth Laser Probe egységgel ellátott képfeldolgozó szenzor is használható. Ez az Emil Arnold számára ideális, mivel náluk a legkisebb mérendő szerszámátmérő 0,6 mm. „A tapintóval nem hozzáférhető felületek könnyedén mérhetők a lézeres távolságérzékelővel, mivel a mérési folt csupán néhány mikrométeres” magyarázza Thomas Hermann.

Christopher Morcom így egészíti ki: „Több mint 15 különböző szenzort kínálunk. Számunkra az sem okozna nehézséget, ha az Emil Arnold szerszámai még kisebbek lennének, mert ehhez is megvannak a megfelelő szenzoraink, pl. a szabadalmaztatott Werth Fiber Probe, amelynél a mérőgömb csupán 20 µm átmérőjű.”

 width=

A különböző szenzorok anélkül cserélhetők a Werth multiszenzoros rendszerben, hogy közben csökkenne a mérési tartomány. Hogy a mérés igazán gyors legyen, a felhasználónak a lehető legrövidebb időn belül el kell tudnia végezni a beállításokat „Ehhez a cserélőállványt az eredeti háromról hat helyesre cseréltük. Ennek hála az optimális tapintó  rendszer automatikusan beváltható a különböző méretű szerszámokhoz.” jegyzi meg Christian Schartl.

 

Rövidebb mérési ciklus

Ennek eredményeként a mérési ciklus „rövidebb, mint a hozzá tartozó köszörülési ciklus” teszi hozzá Thomas Hermann, aki speciális időelemzéssel egészítette ki a mérőprogramot, hogy ellenőrizhesse a tényleges eredményeket. „Ez számomra ideális, mert a mérőfejek kibővített palettájával el tudom kezdeni a mérőprogramot, ami magától lefut, én pedig visszatérhetek a köszörüléshez,” folytatja.

A külső kontúr gyors és részletgazdag szkenneléséhez a gép automatikusan átvált a szabadalmaztatott Werth Zoom egységre. A munkatávolság 20 és 220 mm között állítható, így az ütközések még nagy átmérőjű szerszámoknál is elkerülhetők. A Werth Messtechnik a kapcsolódó mérőszoftvert is kidolgozta. A WinWerth programmal az Emil Arnold olyan konzisztens szoftverprogram birtokába jutott, amely lehetővé teszi a mérési eredmények problémamentes követhetőségét.

 width=

 

 

Egyedi konfiguráció

A Werth úgy tartja, hogy az egyedi konfigurációk felhasználóbarát megoldást jelentenek. A szoftvert folyamatosan fejlesztik és az ügyfelek mindig a legfrissebb verzióval dolgozhatnak. „A szoftver minden verzióval újabb opciókat kínál. A terméktámogatás is kimagasló. Ha probléma adódik, az ügyfélszolgálat közvetlenül hozzáfér a számítógéphez és segít megoldani a problémát” osztja meg pozitív tapasztalatait Thomas Hermann.

A mérőprogram létrehozásakor a szoftver megfelelő javaslatokkal szolgál pl. arra vonatkozóan, melyik mérőfej használható a kívánt felület méréséhez.

A szoftver kiváló alapot nyújt az Emil Arnold vállalat jövőbeni terveihez. „Ideális volna, ha hálózatban tudnánk kötni a programot a köszörűgéppel, és egy 3D-s adatállományt tudnánk használni a mérőgépekhez és a köszörűgépekhez.” mondja Christian Schartl a jövőbe tekintve. Ez egy olyan projekt, amire Christopher Morcom is teljesen nyitott, végül is a Werth már megoldott ilyen feladatokat. Persze ehhez a gépgyártót is be kell vonni az együttműködésbe.

 width=

 

Forrás: Werth Messtechnik GmbH.

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Ismét Werth-siker az Ipar Napjai szakkiállításon

2024-ben az Ipar Napjai elismerő oklevelében részesült WRT szenzortartó fejünk, ami egyedi technológiájával lehetővé teszi az optikai mérést, minden pozícióban. Ismét kiemelten büszkék vagyunk, hogy ilyen kiemelkedő termékekkel és termékcsaládokkal dolgozhatunk együtt!

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!