Koenigsegg-Creaform együttműködés a legjobb hiperautókért

Tartalomjegyzék

A Koenigsegg hiperautói az elmúlt időszakban nagy figyelmet kaptak az APEX: The Story of the Hypercar (APEX: A hiperautó története) című dokumentumfilmnek köszönhetően, mely alkotás jelenleg is elérhető a Netflix-en. Egy piacon, ahol olyan márkák vannak jelen, mint a Ferrari, McLaren, Porsche vagy a Bugatti egy dolog biztos: a Koenigsegg egyértelműen irigylésre méltó hírnevet tudhat magáénak. Hogyan lehet biztosítani egy ilyen kiemelkedő autó gyártásának állandó magas minőségét?

A Koenigsegg-nél az autók fejlesztése során már jelenleg is alkalmazzák a 3D nyomtatási és 3D szkennelési technológiákat. A Koenigsegg autógyár úgy döntött, hogy mind a tervezési, mind a gyártási folyamat során megerősíti a minőségellenőrzési rendszerét.

A svéd cég a Creaform minőségellenőrzési megoldásai mellett döntött, hiszen nem csak a mérőeszközökre, de a Creaform által felhalmozott tudásra és dokumentált tapasztalatra is számíthat, melyek segítségével korszerűsítheti tervezési folyamatait, egészen az autó végleges összeszereléséig bezárólag. Svéd viszonteladója, az MLT Maskin & Laser Teknik AB segítségével a Koenigsegg egy olyan megoldást dolgozott ki, amely zökkenőmentesen illeszkedik bele abba a magas szintű rendszerbe, ahogyan a Koenigsegg-nél dolgoznak.

Metrológia és minőségellenőrzés az autógyártásban, hordozható eszközökkel

Figyelemmel arra, hogy minden egyes autóba több mint 300, kézzel készített, szénszálas alkatrész kerül beépítésre, nélkülözhetetlen volt, hogy a minőségellenőrzést végző eszköz hatékonyan tudja elvégezni sötét, illetve nagy visszaverő képességű felületek szkenneres vizsgálatát is, mivel – szkennelési szempontból – ezek a felületek jelentik a legnagyobb kihívást (a sötét tárgyak elnyelik a fényt, a csillogó felületek pedig zajt idéznek elő az elemzésben). A Creaform kifejlesztett egy olyan eljárást, amit kifejezetten úgy terveztek meg, hogy megbirkózzon az előbb említett nehézségekkel.

Sőt mi több, a Creaform a MetraSCAN 3D szkennerek legújabb generációjának megalkotása során tovább javította a szkennerek csillogó felületek esetében elérhető teljesítményét. Így az új 3D szkenner a maga 7 keresztlézerével, jóval pontosabb eredményt képes elérni, 12-szeres sebesség mellett. Az új HandyPROBE hordozható koordináta mérőgép pedig 2-szer nagyobb pontossággal képes azonnali mérések elvégzésére. Új, áramvonalas kialakításának, és erősebb, szénszálas kompozit anyagú kivitelének köszönhetően mindkét vizsgálóeszköz kiválóan alkalmas a megbízható, műhelyszintű használatra.

Ön kér, a Creaform Metrology biztosítja a megoldást

Louis-Olivier, a Creaform Metrology szervizcsapatának egyik műszaki alkalmazástámogató mérnöke segédkezett a Koenigsegg-nek a legújabb modell, a Koenigsegg Regera teljes körű szkenneres vizsgálatában. Amikor megbízást kap, a Creaform Metrology szervizcsapata viszi magával az adott projekthez szükséges felszerelést. A Koenigsegg-nél elvégzett munka esetében a szervizcsapat a teljes körű szkennelést kiegészítette egy fotogrammetriai vizsgálattal is (a tárgyakról készített fényképek alapján a képeken végzett mérések és számítások segítségével meghatározza a képeken látható valós tárgyak kiterjedéseit), melyhez a MaxSHOT 3D optikai koordináta mérőrendszert használta. Ez a kulcsfontosságú lépés segítséget nyújt a maximális pontosság biztosításához a letapogatások során, mely utóbbi elvárás a minőségellenőrzési alkalmazások esetében.

A Creaform műszaki szakértőivel való találkozás arra is remek alkalmat kínált, hogy a Koenigsegg mérnökei kapjanak pár tippet, illetve ellessenek néhány trükköt a fenti megoldásokkal kapcsolatban, és szót ejtsenek olyan egyéb alkalmazásokról is, amelyek fejlesztésén jelenleg is dolgoznak annak érdekében, hogy fokozzák a gyártási hatékonyságot, és erősítsék a minőségellenőrzési folyamatokat.

A MetraSCAN 3D és a HandySCAN 3D szkennerek tökéletesen eleget tesznek azoknak a rendszerteljesítményre és adatgyűjtési pontosságra vonatkozó elvárásoknak, melyek sötét felületek, illetve kizárólag szénszálas anyagból készült autókarosszériák vizsgálata esetében szükségesek.

Koenigsegg és Creaform: Két cég, amit az innováció köt össze

A nagyteljesítményű sportautók egyik világszínvonalú gyártójaként, Christian von Koenigsegg és csapata folyamatosan tágítja a technológia és innováció határait annak érdekében, hogy a piacon elérhető legjobb hiperautókat fejlessze ki. Ennek, a Christian elképzelései által inspirált, elhivatott, kiváló mérnökökből álló csapatnak köszönhető a cégre jellemző előre tekintő szemléletmód, és teszi a Koenigsegg-et az autógyártás egyik valódi vezető autógyártójává.

Christian von Koenigsegg kikezdhetetlen lendülete, újra és újra megnyilvánuló leleményessége, találékonysága pontosan rímel a Creaform olyan alapvető értékeire, mint az innováció, szenvedély és eltökéltség. Christian és csapata azon dolgozik, hogy a HandySCAN 3D-t integrálja a tervezési és gyártási folyamatba, valamint, hogy minél inkább kihasználja a Creaform rendszereiben rejlő adottságokat a gyártási folyamat során is.

Forrás: CNC MÉDIA

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!