Az új standard, a HandyProbe NEXT és MetraScan

Tartalomjegyzék

A Werth Magyarország Kft. a németországi Werth Messtechnik GmbH leányvállalataként 2010-ben kezdte meg tevékenységét a hazai piacon, de cégünk jelenléte és tapasztalata a cégalapító és műszaki kollégák révén közel évtizedes múltra tekint vissza a magyarországi koordináta méréstechnika piacán.

Cégünk legújabb bővülése eredményeképpen 2012 december óta kizárólagosan képviseli itthon a kanadai Creaform céget, amely 2002-es megalapítását követően – köszönhetően innovatív technikájának és készülékei széles körű alkalmazhatóságának – tíz év alatt a világ élvonalába emelkedett a hordozható optikai szkennerek területén. 2016 áprilisában azonban forradalmi újításokkal állt elő a Creaform melyeket Magyarországon először az Ipar Napjai 2016 kiállításon, standunkon tekinthettek meg a látogatók.

A Creaform, a hordozható 3D mérési megoldások és mérnöki szolgáltatások első számú globális szállítója bejelentette új, hordozható koordináta mérőgépét (CMM), a HandyPROBE Next készüléket. Ezt az új generációs, optikai alapú tapintós vizsgálati megoldást a gyártósorok mellett végzett szigorú minőségellenőrzések egyre fokozódó elvárásaira válaszul tervezték.

A HandyPROBE Next növelt termelékenysége és hatékonysága a gyártásközi használatra alkalmas kivitellel párosulva egyedülállóan pontos munkadarabmérést tesz lehetővé, pontosan ott, ahol arra szükség van. Az új rendszer a következő előnyöket nyújtja azoknak a minőségellenőrzési szakértőknek, akik hordozható készülékkel ellenőrzik a gyártószerszámok, befogókészülékek, szerelvények, részegységek és a végtermékek méreteit a gyártásban.

 • 2-szer pontosabb mérés: ASME B89.4.22 szabvány szerint 0,064 mm volumetrikus pontosság a környezeti feltételek ingadozásától függetlenül, a TRUaccuracy technológiának hála
 • Azonnali mérés: A HandyPROBE Next vezeték nélküli mérőkészülékkel fix mérési elrendezés nélkül határozhatók meg koordináták, ami nagy segítséget jelent a gyártók számára az egyre szigorúbb minőségi elvárások teljesítéséhez
 • Nagyobb, bővíthető mérési térfogat: Egyszerűen és dinamikusan bővíthető, szemben a mérőkarokkal, amelyek időről időre nagyobb fejlesztéseket igényelnek
 • Új, ergonomikus és masszív kivitel a megbízható műhelyszinti használathoz: Nagyobb felhasználói élmény, kevesebb állásidő és kedvezőbb költségek
 • Standard és Elite változatban: A felhasználók egyedi igényekhez választhatnak modellt

„A gyártók számára mind nagyobb terhet jelent az, hogy egyre szigorúbb minőségellenőrzési műveleteket kell beiktatniuk gyártási eljárásaikba, miközben fenn kell tartaniuk termelési folyamataik hatékonyságát. A csúcsminőségű termékek hatékony gyártására vonatkozó modern elvárások teljesítéséhez a HandyPROBE Next olyan sokoldalúságot, műhelyszinti pontosságot és hordozhatóságot garantál, amely csuklós karos vagy fix koordináta mérőgépekkel egyszerűen elérhetetlen. A készülék átfogó megoldást kínál olyan minőségügyi problémákra, amelyek ha megoldatlanok maradnak, késedelmes gyártást és munkadarab-ellenőrzést, gyártási hibákat és extra költségeket jelenthetnek.” mondja Daniel Brown a Creaform senior termékmenedzsere.

A Creaform átfogó minőségellenőrzési megoldási rendszerének részeként a gyártásban dolgozó gépkezelők a MetraSCAN 3D hordozható CMM-szkenner révén 3D-szkenneléssel egészíthetik ki eddigi vizsgálati műveleteiket. A megoldás minden szempontból kompatibilis a Creaform VXinspect méretellenőrző szoftverrel.

A Creaform tovább tökéletesítette MetraSCAN 3D lézerszkennerének kivitelét és teljesítményét.

Az új változat 12-szer gyorsabban, méréstechnika pontossággal, közvetlenül a műhelyszinten képes mérni fekete, többszínű és csillogó felületeket.

Az egyre szigorúbb gyártási minőségi szabványokhoz igazodva újratervezett készülék optimálisan ötvözi a műhelyszinti 3D szkenneléshez fontos pontosságot, sebességet és flexibilitást.

A MetraSCAN 3D használata magától értetődő és egyszerű, így kezelése gyakorlottságától függetlenül gyorsan elsajátítható. A gyártásban, autóiparban és repülőgépiparban érdekelt felhasználók nagyra fogják értékelni a következő újításokat:

 • 1,5-szer nagyobb pontosság: 0,064 mm volumetrikus pontosság a környezeti feltételek ingadozásától függetlenül
 • A leggyorsabb 3D-s szkenner a piacon: A lézerszkennerek között egyedülálló 480 000 mérés/másoderces teljesítmény, ami 12-szer gyorsabb az előző generációnál
 • Új, könnyű és masszív kivitel a megbízható műhelyszinti használathoz: Fokozott felhasználói élmény, kevesebb állásidő és kedvezőbb költségek
 • 350-es 750-es típusként, Standard és Elite változatban: A felhasználók kiválaszthatják az igényeinek megfelelő sebességet és pontosságot

A TRUaccuracy megoldásnak köszönhetően a MetraSCAN 3D optikai alapú adatgyűjtő folyamata a környezeti körülmények ingadozásától függetlenül kimagasló mérési pontosságot garantál kis és nagy munkadaraboknál egyaránt. A fekete, többszínű és csillogó felületeken is kiválóan használható rendszerrel a gyártók a gyártási folyamat bármely pontján gyorsan azonosíthatják a lehetséges minőségellenőrzési problémákat, függetlenül a munkadarab bonyolultságától és anyagától.

„Olyan sokoldalú és hordozható mérési megoldást találni, amely a fix gépekkel megegyező pontosságra képes a zsúfolt és leterhelt gyártási környezetekben, igazi kihívást jelent minden minőségellenőr és gyártásfelügyelő számára.” mondja Marco St-Pierre a kutatás-fejlesztési részleg alelnöke. „Célunk, hogy ügyfeleink alkalmazási igényeit szem előtt tartva a műhelyszinti minőségellenőrzés első számú készülékévé tegyük optikai CMM 3D szkennerünket.”

A részletesebb minőségellenőrzéshez a vizsgálati eljárások egypontos mérésekkel egészíthetők ki az új HandyPROBE Next hordozható koordináta mérőgéppel, amely a MetraSCAN 3D-hez hasonlóan szintén kompatibilis a Creaform VXinspect méretellenőrző szoftverrel.

A rendszer előnyei közé tartozik az egyszerű használat, kiemelkedő sebesség (480 000 pont /sec) kitűnő ár-érték arány és a kiemelkedő hatékonyság és kezelhetőség.

Lényeges előnyök:

 • egyszerű használat
 • minimális oktatás szükséges
 • 2 perc beüzemelési idővel „mérésre kész”
 • az ergonomikus design és a könnyű tömeg valóban hordozhatóvá teszi
 • standard USB 3.0 csatlakozás
 • kitűnő ár-érték arány
 • kiemelkedő hatékonyság és sebesség

Alkalmazási példák:

 • érintésmentes méréses vizsgálat
 • csillogó felületek szkennelése
 • minőség-ellenőrzés
 • gyártósori mérések
 • a mért pontfelhő CAD modellel történő összehasonlítása
 • Scan to CAD és Scan to 3D printing a VXmodel segítségével
 • elsőmintázás
 • öntészeti alkalmazások
 • reverse engineering
 • design
 • stb.

Forrás: CNC MÉDIA

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!