3D szkennelés a téli sportokban – a svájci SCOTT cég

Tartalomjegyzék

3D modellalkotás a kézzel készült prototípusokból

A svájci SCOTT világszerte ismert télisport-, kerékpár- és motorsport-kiegészítőiről, amelyek tervezésénél a cég filozófiája egy mondatban foglalható össze: nincsenek rövidebb utak és kiskapuk a lehető legjobb megoldás megtalálásában.

A mérnöki tudás a sisak mögött

A profi sportfelszerelések tervezésekor a felhasználó biztonsága még a komfortérzet kérdését is megelőzi. A megnövekedett biztonsági követelmények és a sportolók rekordéhsége a gyártókat a legmodernebb mérnöki megoldások alkalmazására sarkallja.

 

Bertrand Didier, a SCOTT Sports SA sportosztályának főmérnöke szerint a 3D szkennelés tökéletes megoldást jelent a legfejlettebb bukósisakok megtervezéséhez, amelyek egy időben teljesítik a biztonsági elvárásokat, valamint a sportolók komfortigényét. A sisak egy olyannyira komplex geometria, amihez a tervező a legegyszerűbb megközelítésként néha egy kézzel készült vagy egy korábbi típus módosított modelljét használja. A 3D fájlokká könnyen alakítható fizikai modellek segítségével a mérnökök maximális rugalmasságot élveznek a tervezés során, amíg el nem érik a tökéletes formát. A SCOTT-nál évek óta használtak külsős cégeket és belépőszintű 3D szkennereket, így a technológia nem volt ismeretlen számukra. A belépőszintű 3D szkennerek előnyeit ismerő Didier és csapata úgy látta, hogy a 3D szkennelés lehetőséget ad a modellek formáinak, összetett alakzatainak CAD-modellekké történő gyors és hatékony alakításához. A sokoldalú és felhasználóbarát megoldás utáni keresés vezetett el a HandySCAN 3D szkenner alkalmazásához, ami a hosszadalmas mérések és a költséges prototípusgyártás szükségességét is megszüntette.

 width=

HandySCAN 3D a sisak tervezésében

A Creaform HandySCAN 3D használatával Didier csapata jelentősen csökkentette a tervezési ciklusidőt. A 3D szkenner segítséget nyújtott a forma integrálásának megkönnyítésében és a teljes tervezési hatékonyság javításában, valamint a piacra jutási idő lerövidítésében. A szkenner mérete és hordozhatósága lehetővé tette azt a korábban lehetetlennek tűnő feladatot, hogy a SCOTT formatervezői a saját irodájukban alkossanak 3D modellt a kézzel készült prototípusokból, ami szintén jelentős időmegtakarítással járt.

 

 

A Creaform szkennerei és a VXelements szoftverek által kínált felbontás és nagy pontosság tökéletesen megfelel a gyár elvárásainak. Mindezek lehetővé tették, hogy tökéletesen beazonosítsák a nyomásmérő pontokat, valamint az egyéb biomechanikai jellemzőket és geometriákat, amelyek a komfortérzetet biztosítják. A 3D szkenner a végleges CAD-modellméretek betartása révén az alkatrészgyártás minőségének javításában is szerepet játszott.

 width=

Az iparágban megszokott divatos formákon és színeken túl – amelyek szintén elengedhetetlenek egy versenytársakkal zsúfolt piacon – a SCOTT így erősítette meg előnyét a gyorsabb és hatékonyabb tervezés és gyártás biztosításával.

Hasonló áttöréseket tapasztaltak ügyfeleink, amikor belépőszintű 3D szkennerekről ipari megoldásra váltottak, amely befektetés rövid időn belül visszahozza az árát. Mindezen tapasztalatokat a Creaform segítségével összegyűjtötték egy magyar nyelvű műszaki tanulmányba, amely a www.werth.hu/3dszkenner címen érhető el.

 

Forrás: Techmonitor

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Ismét Werth-siker az Ipar Napjai szakkiállításon

2024-ben az Ipar Napjai elismerő oklevelében részesült WRT szenzortartó fejünk, ami egyedi technológiájával lehetővé teszi az optikai mérést, minden pozícióban. Ismét kiemelten büszkék vagyunk, hogy ilyen kiemelkedő termékekkel és termékcsaládokkal dolgozhatunk együtt!

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!