3D szkennelés a téli sportokban – a svájci SCOTT cég

Tartalomjegyzék

3D modellalkotás a kézzel készült prototípusokból

A svájci SCOTT világszerte ismert télisport-, kerékpár- és motorsport-kiegészítőiről, amelyek tervezésénél a cég filozófiája egy mondatban foglalható össze: nincsenek rövidebb utak és kiskapuk a lehető legjobb megoldás megtalálásában.

A mérnöki tudás a sisak mögött

A profi sportfelszerelések tervezésekor a felhasználó biztonsága még a komfortérzet kérdését is megelőzi. A megnövekedett biztonsági követelmények és a sportolók rekordéhsége a gyártókat a legmodernebb mérnöki megoldások alkalmazására sarkallja.

 

Bertrand Didier, a SCOTT Sports SA sportosztályának főmérnöke szerint a 3D szkennelés tökéletes megoldást jelent a legfejlettebb bukósisakok megtervezéséhez, amelyek egy időben teljesítik a biztonsági elvárásokat, valamint a sportolók komfortigényét. A sisak egy olyannyira komplex geometria, amihez a tervező a legegyszerűbb megközelítésként néha egy kézzel készült vagy egy korábbi típus módosított modelljét használja. A 3D fájlokká könnyen alakítható fizikai modellek segítségével a mérnökök maximális rugalmasságot élveznek a tervezés során, amíg el nem érik a tökéletes formát. A SCOTT-nál évek óta használtak külsős cégeket és belépőszintű 3D szkennereket, így a technológia nem volt ismeretlen számukra. A belépőszintű 3D szkennerek előnyeit ismerő Didier és csapata úgy látta, hogy a 3D szkennelés lehetőséget ad a modellek formáinak, összetett alakzatainak CAD-modellekké történő gyors és hatékony alakításához. A sokoldalú és felhasználóbarát megoldás utáni keresés vezetett el a HandySCAN 3D szkenner alkalmazásához, ami a hosszadalmas mérések és a költséges prototípusgyártás szükségességét is megszüntette.

 width=

HandySCAN 3D a sisak tervezésében

A Creaform HandySCAN 3D használatával Didier csapata jelentősen csökkentette a tervezési ciklusidőt. A 3D szkenner segítséget nyújtott a forma integrálásának megkönnyítésében és a teljes tervezési hatékonyság javításában, valamint a piacra jutási idő lerövidítésében. A szkenner mérete és hordozhatósága lehetővé tette azt a korábban lehetetlennek tűnő feladatot, hogy a SCOTT formatervezői a saját irodájukban alkossanak 3D modellt a kézzel készült prototípusokból, ami szintén jelentős időmegtakarítással járt.

 

 

A Creaform szkennerei és a VXelements szoftverek által kínált felbontás és nagy pontosság tökéletesen megfelel a gyár elvárásainak. Mindezek lehetővé tették, hogy tökéletesen beazonosítsák a nyomásmérő pontokat, valamint az egyéb biomechanikai jellemzőket és geometriákat, amelyek a komfortérzetet biztosítják. A 3D szkenner a végleges CAD-modellméretek betartása révén az alkatrészgyártás minőségének javításában is szerepet játszott.

 width=

Az iparágban megszokott divatos formákon és színeken túl – amelyek szintén elengedhetetlenek egy versenytársakkal zsúfolt piacon – a SCOTT így erősítette meg előnyét a gyorsabb és hatékonyabb tervezés és gyártás biztosításával.

Hasonló áttöréseket tapasztaltak ügyfeleink, amikor belépőszintű 3D szkennerekről ipari megoldásra váltottak, amely befektetés rövid időn belül visszahozza az árát. Mindezen tapasztalatokat a Creaform segítségével összegyűjtötték egy magyar nyelvű műszaki tanulmányba, amely a www.werth.hu/3dszkenner címen érhető el.

 

Forrás: Techmonitor

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!