3D koordináta méréstechnika stratégiai szemlélettel: így optimalizálja cégében a minőségellenőrzést!

Tartalomjegyzék

méréstechnika 3d

A koordináta mérőgépek (CMM) döntő szerepet játszanak a vállalaton belüli minőségirányításban. A CMM-ek speciális mérőeszközök, amelyeket a gyártott alkatrészek és termékek méretpontosságának ellenőrzésére használnak. Ezek a mérések első kézből befolyásolják a minőségellenőrzés hatékonyságát. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb, 3D koordináta méréstechnikához tartozó szempontokat, hogy miért és hogyan használjuk a technológiát a legnagyobb produktivitás mellett! 

Honnan tudhatjuk, hogy optimálisan, vagy épp ellenkezőleg, nem elég hatékonyan működik cégünkben a minőségellenőrzés?

A mért méreteknek a tervezett tervezési specifikációkkal való összehasonlításával a vállalatok már a korai szakaszban azonosíthatják az esetleges eltéréseket vagy hibákat, így megelőzhetik a hibás alkatrészek gyártását, és minimalizálhatják az utómunkálatokat vagy a selejtet. Ezek a gépek lehetővé teszik a gyártók számára, hogy biztosítsák termékeik szükséges előírásoknak és minőségi szabványoknak való megfelelését

 • Nehéz a termékek (vagy szolgáltatások) időben történő leszállítása? 
 • Gyakran kap negatív véleményeket, vásárlói panaszokat?
 • Sok a visszaküldött termék? 

Ha e kérdések bármelyikére vagy mindegyikére igen a válasz, akkor a vállalkozás valószínűleg problémákkal küzd a 3D méréstechnika és minőségellenőrzés területén, és fejlesztenie kell ezen folyamatait. Az áruk és szolgáltatások előállítása során előfordulhatnak hibák. Ez mind a fogyasztók, mind a gyártók számára frusztráló lehet, de minél hamarabb észleljük a problémákat, annál jobb.  A szerződéses gyártás világában a precíz és megbízható mérés elengedhetetlen a minőségi gyártási folyamat ellenőrzéséhez. 

Tipikusan észlelhető hibák, visszajelzések: 

 • Sok a selejt
 • Meglévő mérőeszközök mérési korlátai
 • Késnek a részegységek

A koordináta mérőgépek stratégiai megközelítéssel történő használata gondos tervezést, végrehajtást és elemzést igényel a pontos és hatékony mérési folyamatok biztosítása érdekében, de megéri, hiszen ők kínálják az egyik leghatékonyabb módszert a szigorú minőség-ellenőrzés kialakítására és adminisztrálására. Más mérőrendszerekhez képest egy első osztályú CMM képes gyorsan és pontosan rögzíteni és kiértékelni a méretadatokat, így a kezelő számára érdemi információkat szolgáltat a gyártási folyamat állapotáról. 

Megkerülhetetlenek a minőségellenőrzésben – 3D koordináta méréstechnika hősei

A CMM gépek gyakorlatilag minden precíziós 3D mérési alkalmazást lefednek, így megtérülő befektetést jelentenek a termelékenység, a sokoldalúság és a szerviztámogatás szempontjából. Vállalata minőségellenőrzési mérőszámainak javítása nem csak a kiváló minőségű termékek és szolgáltatások nyújtásáról szól. Ez magában foglalja a hatékonysági hiányosságok kiküszöbölését és a működési költségek csökkentését is. Mindkettőt elérhetjük egy koordináta mérőgéppel.

A gyártott termékek méretpontosságának, megbízhatóságának és konzisztenciájának folyamatos biztosítása alapfeltétele a magas termékminőségnek és a versenyelőnynek. Pontos és átfogó mérési képességeikkel az alkatrészek méret- és geometriai jellemzőinek precíz értékelését teszik lehetővé:

 • Érintésvezérlésű szondák

Minden alkalommal, amikor a szonda a munkadarab egy pontját érinti, jelet küld. Ezek a szondák leginkább 3 dimenziós geometriai alkatrészek vizsgálatára alkalmasak.

 • Pásztázó szondák

Ezek a CMM-szondák folyamatos adatáramlást továbbítanak a mérőrendszerbe, miközben áthaladnak a célpont felületén.

 • Érintésmentes szondák

Ezek hasonlóan működnek, mint a pásztázó szondák. De a lineáris változó differenciál transzformátorok (LVDT) helyett ezek a szondák lézeres, kapacitív vagy videós mérési technológiát használnak. Ezeknek a szondáknak a képességét feltétlenül figyelembe kell venni, ha Ön CMM mérőberendezést szeretne használni minőségellenőrzési műveleteihez.

További optimalizációs technikák  

A mérés megbízhatóságának megőrzése érdekében rendszeresen ellenőrizzük a CMM pontosságát időszakos kalibrációval. Ennek a stratégiai megközelítésnek a követésével biztosíthatjuk, hogy a használat hatékony és eredményes, ami pontos mérésekhez és jobb minőség-ellenőrzéshez vezet a gyártási folyamatokban. Ez megköveteli a teljesítménymutatók folyamatos monitorozását és az állandó visszajelzést az üzemeltetőktől. 

Ugyanígy alapvető fontosságú a helyes méretek biztosítása minden egyes gyártandó termék esetében. A termék bonyolult részeinek kézi ellenőrző eszközökkel történő mérése azonban időigényes és több hibára hajlamos lehet. Egy CMM kevesebb idő alatt képes pontos méréseket végezni különböző szögekből. Segíthet továbbá olyan termékek létrehozásában, amelyek megfelelnek az ügyfél által preferált mintáknak és tervrajz-specifikációknak. A CMM használatával biztosíthatja, hogy minden alkatrész hibátlan legyen, függetlenül attól, hogy mennyire összetett a termék. Ez a stratégiailag átgondolt 3D koordináta méréstechnika “alapja”.

A berendezések meghibásodása minden típusú vállalkozásnál gyakori probléma. A körülmények súlyosságától függően teljesen megszakíthatja a termelést és késleltetheti a szállítási ütemtervet. A CMM értékes adatokat szolgáltat a gépromlásról. Az összetett felületek mérése és a termékminőség ellenőrzése mellett lehetővé teszi a berendezések állapotának nyomon követését is. Naprakészen tájékoztat a szerszámkopásról, a termikus sodródásról és más lehetséges hibákról. Így segíthet Önnek sok időt és pénzt megtakarítani, hiszen a hirtelen és költséges termelésleállásoktól már nem kell tartania.

Hogyan csináljunk ebből stratégiai előnyt?

Hogyan pörgessük a maximumra a 3D méréstechnikában a modern gyártástechnika öt trendjét, amelyek meghatározzák egy adott vállalkozás versenyképességét? 

 1. GYORSASÁG: Használjon nagy sebességű szkennelő és tapogató rendszereket a vizsgálati idő csökkentése és az áteresztőképesség növelése érdekében! Optimalizálhatjuk a CMM programozását is hatékony programozási technikákkal és szoftverekkel a mérési ciklusidő minimalizálása és a vizsgálati sebesség növelése érdekében. A gyorsaságot segítik a többérzékelős CMM-ek is, több érzékelővel (pl. tapintással és optikával) rendelkező gépek alkalmasak a különböző mérések egyidejű elvégzéséhez, ami tovább gyorsítja a vizsgálati folyamatot.
 2. PONTOSSÁG: Biztosítsa a mérőgép rendszeres kalibrálását és karbantartását a pontosság és precizitás fenntartása érdekében! A pontosságot növeli a megfelelő szondák és tapintók kiválasztása: a nagyobb pontosság elérése érdekében válassza ki az adott mérési feladatokhoz legmegfelelőbb szonda- és tapintókonfigurációkat. Továbbá végezze el a megfelelő hőmérséklet- és környezetszabályozást a mérési területen az ingadozások okozta mérési bizonytalanságok csökkentése érdekében.
 3. MEGBÍZHATÓSÁG: Hozzon létre megbízható minőségbiztosítási folyamatokat a megbízható mérések biztosítása és a hibakockázat csökkentése érdekében! A mérések konzisztenciájának és megbízhatóságának javítása érdekében a kezelők folyamatos képzése elengedhetetlen. Jó, ha rendelkezik tartalék CMM-rendszerekkel vagy alternatív mérési módszerekkel a folyamatos működés biztosítása érdekében a rendszer nem kívánt meghibásodása esetén.
 4. FLEXIBILITÁS: Automatizált mérési rutinok kidolgozása a különböző alkatrészek és mérések közötti gyors váltáshoz növeli a termelés rugalmasságát. Használjon CAD-modelleket a gyors programozási változtatások megkönnyítése és a mérések új terméktervekhez való igazítása érdekében! A rugalmasság érdekében biztosítsa, hogy a CMM képes legyen más gyártási rendszerekkel és adatformátumokkal való kapcsolódásra, hogy zökkenőmentesen integrálódjon a gyártási munkafolyamatba!
 5. RENDSZERSZEMLÉLET: Alkalmazza a metrológia holisztikus megközelítését, integrálva a CMM-adatokat más minőségellenőrzési és gyártási rendszerekkel, hogy átfogó képet kapjon a gyártási folyamatról! Ösztönözze a tervezési, mérnöki és gyártási csapatok közötti együttműködést az optimalizálandó területek azonosítása és a rendszerszemléletű megközelítés előnyeinek maximalizálása érdekében!

3+1 terület, ahol a CMM verhetetlen

 • Nyomonkövethetőség és dokumentáció: A CMM-ek pontos és megismételhető méréseket biztosítanak, lehetővé téve a termékminőség nyomon követhetőségét a teljes gyártási folyamat során. A mérési adatokat gyakran rögzítik és tárolják egy minőségirányítási rendszerben vagy adatbázisban, ami lehetővé teszi a megfelelő dokumentációt és ellenőrzési nyomvonalakat.
 • Tanúsítványok és megfelelőség: Számos iparágban kötelező a meghatározott minőségi szabványoknak és tanúsítványoknak való megfelelés. A CMM-ek segíthetnek a vállalatoknak megfelelni ezeknek a követelményeknek, mivel biztosítják, hogy a termékek megfeleljenek az előírt tűréshatároknak és előírásoknak.
 • Folyamatfejlesztés: A CMM-adatok elemzésével a vállalatok azonosíthatják a gyártási folyamataikban javítandó területeket. A cég adottságaira szabott 3D koordináta méréstechnika hozzájárul, hogy az adatokból kinyert meglátások alapján folyamatos fejlesztési kezdeményezések valósuljanak meg a folyamatok optimalizálása és a termékminőség javítása érdekében.
 • Beszállítói minőségirányítás: A CMM-eket a külső beszállítók által szállított alkatrészek minőségének értékelésére is használják. A gyártók ellenőrizhetik, hogy a beérkező alkatrészek megfelelnek-e a specifikációiknak, és biztosíthatják, hogy megfelelnek az előírt minőségi szabványoknak, mielőtt beépítik őket a termékeikbe.

Hiába van azonban csúcstechnológiánk, ha megfelelő szakértelem hiányában nem tudjuk kellően hatékonnyá tenni a folyamatokat. A csúcstechnológiás CMM gépek kifinomultak, és fejlett funkciókkal, képességekkel rendelkeznek. E funkciók teljes körű kihasználásához és a pontos mérések biztosításához a kezelőknek műszaki szakértelemmel kell rendelkezniük, és mélyen ismerniük kell a gép működését, a szoftvereket és a mérési elveket. A CMM gépekhez képzett kezelőkre van szükség, akik hatékonyan tudják programozni a gépet az adott alkatrészek és komponensek mérésére. A megfelelő programozás biztosítja, hogy a mérések pontosak legyenek és megfeleljenek a kívánt tűréshatároknak. A megfelelő személyzet optimalizálhatja a mérési folyamatot hatékony mérési rutinok kidolgozásával, a legjobb gyakorlatok bevezetésével, valamint a mérési sebesség és pontosság javítását célzó beállításokkal.

A TOP 3 – 3D méréstechnika a legjobbakkal

Stratégiai előnyt jelenleg ezekkel a gépekkel szerezhet könnyedén:

 • Werth CT mérőgépei: Kiemelkedő pontosságú CT szenzoros, röntgenes mérőgépek, amelyeket rugalmasságuk és komplex mérések elvégzésére való képességük miatt kedvelnek partnereink. Kiváló választásnak bizonyulnak a magas színvonalú szabványok és a folyamatok ellenőrzésére összpontosító vállalatok számára. 
 • CREAFORM hordozható rendszerei: A Creaform HandyPROBE készüléke a hordozható koordináta mérőgépek legújabb generációját képviseli. A fejlesztések során a kitűzött cél az egyszerű használat, a gazdaságosság és a mérés sebességének növelése mellett a teljes mobilitásra való törekvés volt.
 • ABERLINK Extol mérőgép: A gyártásközi mérőgép az üzemi körülmények közé fejlesztett 3D koordináta mérőgépek következő generációja, amely még ellenőrizhetetlen környezetben is olyan riportot készít, mintha a mérések 20 °C-on történtek volna.

A stratégiai szemléletű optimalizálás hosszabb távú hatásai

Az optimalizált CMM technikák hozzájárulnak a hatékonyan működő minőségbiztosítási folyamatokhoz. A kritikus méretek és jellemzők következetes és pontos mérésével már korán felismerhetőek és kezelhetőek a minőségügyi problémák, így megakadályozható a hibás termékek eljutása az ügyfélhez, növelve az általános vásárlói elégedettséget. Több iparág is átélte már az optimalizálásból származó minőségi ugrást. Az alábbi négy fő területen hamar érezni fogjuk a stratégiai szemléletváltás eredményeit: 

Minőségellenőrzés: A CMM-ellenőrzési szolgáltatások segítenek biztosítani, hogy a termékek és alkatrészek megfeleljenek az előírt tervezési előírásoknak, csökkentve a termékvisszahívások kockázatát és biztosítva a vásárlói elégedettséget.

Időmegtakarítás: Ezek a szolgáltatások a hagyományos mérési technikákhoz képest gyorsabb és hatékonyabb módját kínálják a termékek és alkatrészek mérésének.

Nagy pontosságú eredmények: A CMM-ellenőrzési szolgáltatások pontos és precíz méréseket biztosítanak a termékek és alkatrészek számára.

Költséghatékonnyá válás: A szolgáltatások segítenek azonosítani a lehetséges problémákat a gyártási folyamat korai szakaszában, csökkentve a költséges utómunka szükségességét, és javítva a termelés általános hatékonyságát.
Összefoglalva, a CMM gépek olyan alapvető eszközök, amelyek megkönnyítik a vállalat minőségirányítását azáltal, hogy pontos és megbízható mérési adatokat szolgáltatnak, támogatják a folyamatellenőrzést, a mélyben gyökerező okok elemzését, a megfelelőséget és a folyamatos fejlesztési erőfeszítéseket. A CMM megoldások stratégiai optimalizálása jobb mérési pontosságot, fokozott hatékonyságot, költségcsökkentést, gördülékenyebb folyamatszabályozást, adatvezérelt döntéshozatalt, jobb nyomon követhetőséget, nagyobb vevői elégedettséget és folyamatos innovatív gondolkodásmódot eredményezhet. A vállalat minőségirányítási rendszerébe integrálásuk javítja a termékminőséget, csökkenti a potenciális hibák számát, és ezekkel közvetve hozzájárul a szervezeti sikerhez és a vállalat piaci versenyképességének fenntartásához.

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!