Vadonatúj Creaform termékek a Werth Workshop-on

Tartalomjegyzék

8. alkalommal került megrendezésre a Werth Workshop, ahol a méréstechnika hazai és nemzetközi szakértői bepillantást nyújtottak az iparág új technológiáiba és eszközeibe.

Ahogy ma már minden iparágra, úgy a méréstechnikára is közvetlen hatással van a gyors ütemű ipari növekedés által előidézett nyomás. A folyamatosan változó és szigorodó piaci követelmények minden eddiginél nagyobb mértékű felkészültésget és rugalmasságot igényelnek a gyártócégek részéről. Az Ipar 4.0, a digitalizáció és automatizáció világában, aki nem képes fejlődni és gyorsan reagálni az új kihívásokra, hamar elveszítheti versenyelőnyét. Ebben a nehéz helyzetben minden segítség jól jön a vállalatoknak, és kiváltképp fontossá válnak azok a rendezvények, ahol a döntéshozók és szakemberek közvetlenül egy adott terület szakértőitől tanulhatnak, tájékozódhatnak.

Ezzel a céllal került 2019-ben is megrendezésre a Werth Workshop, amelynek – a vevői visszajelzésekre hallgatva – ismét az esztétikus környezetet és tágas teret kínáló Nádas Pihenőpark adott helyt. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is számos érdekes előadás, bemutató, kapcsolatépítési lehetőség és természetesen szakmai workshop várta az érdeklődőket, hogy ízelítőt kapjanak a modern méréstechnika aktuális helyzetéről.

Változó elvárások

A kétnapos rendezvény keretein belül szó esett arról, hogy a gyártásközi mérések miatt egyre több esetben mutatkozik igény arra, hogy a mérési folyamatok a mérőszobák helyett közvetlenül az üzembe, a gépek közé kerüljenek. A nagy koordináta-mérőgépek használata nehéz, pontosságukhoz folyamatos kalibrációkra van szükség, ezzel szemben a hordozható 3D szkennerek és mérőgépek egyszerűbb használatot, nagyobb mozgásteret és azonnali visszajelzéseket adnak a minőségről, ezáltal jelentősen rövidítik a gyártási időt. Ezek a hordozható berendezések ugyan nem tudják teljesen kiváltani a professzionális CMM-eket, de egyrészt nagyszerű kiegészítő berendezésekként tudnak funkcionálni, másrészt gyorsan fejlődnek, így idővel akár komolyabb változást is hozhatnak a területen.

Ezek az igények persze szoftver oldalról is választ követelnek. E tekintetben a kulcs az univerzális használaton van, hiszen felhasználói oldalról értelemszerűen sokkal kedvezőbb egy platformot megtanulni és használni, mint eszközönként különböző szoftvereket. Ha ráadásul egy szoftvert több mérőberendezéshez is használhatunk, az a minőségre és a költségekre is pozitív hatást gyakorol. Ilyen megoldást kínál a rendezvény keretein belül bemutatott Metrolog X4 szoftver is, amely közvetlenül képes csatlakozni CNC koordináta mérőgéphez, hordozható mérőkészülékhez, lézeres trackerhez, szkennelő rendszerhez vagy ipari robotcellához, függetlenül a mérő berendezések típusától és gyártási évétől. Ez egyben azt is jelenti, hogy használatával szinte bármilyen gyártmányú mérőgép modernizálható, ami lényegesen kevesebb költséggel jár, mint egy új, korszerűbb berendezés.

Csúcstechnológia életközelből

A szoftveres bemutatók mellett a látogatók a Werth, a Creaform és az Aberlink berendezéseivel is megismerkedhettek. Az első napon a látogatók élőben is megtekinthették a Werth CT koordináta-mérőgépét, a TomoScope XS-t, illetve a multiszenzoros ScopeCheck S-t. Előbbit kiváltképp nagy érdeklődés fogadta, a számítógépes tomográfia (CT) ugyanis még sok hazai kkv számára ismeretlen technológia, a vevői igények azonban egyre inkább megkövetelik használatát. A TomoScope XS egy kis helyigényű, kompakt berendezés, amely a nagy felbontású transzmissziós mikrofókuszos röntgenforrásának és OnTheFly technológiájának köszönhetően rendkívül gyors méréseket tesz lehetővé.

A ScopeCheck S az egyre szélesebb körben alkalmazott multiszenzoros koordináta-méréstechnika apropóján került bemutatásra. A gép gyártási környezetekben és mérőszobában egyaránt elhelyezhető; műanyag csatlakozók és csatlakozóházak, stancolt/hajlított alkatrészek és elektronikus kapcsolások méréséhez éppúgy alkalmazható, mint óraalkatrészek vizsgálatához.

A Creaform részéről két teljesen új termék mutatkozott be a workshopon, amelyek a méréstechnikában újonnan kialakuló igényekre kínálnak megoldást. A HandySCAN BLACK™ Elite hordozható 3D szkenner, amely a széria harmadik generációját testesíti meg. Nagyteljesítményű optikával kiemelkedő szkennelési minőséget biztosít, a nehezen elérhető területeket kiegészítő vonallézerrel éri el, ISO 17025, valamint VDI/VDE 2634 szabvány 3. része szerinti pontosságú, a leggyorsabb mérésekhez 11 lézer szálkeresztet használ, mérési sebessége 1,3 millió pont/mp.

A Go!SCAN SPARK 3D™ a Creaform új hordozható 3D szkennere, amelynek használatával már a termékfejlesztési fázistól hatékonyan mérhetők a komplex geometriák, így már első próbálkozásra tökéletes alkatrészek gyárthatók le. A Go!SCAN SPARK 3D™ előkészítés nélkül képes bármilyen tárgy pontos szkennelésére, és valós idejű mesh megjelenítéssel azonnali eredményeket biztosít a szkennelés során. A Go!SCAN SPARK™ a gyorsabb működés érdekében négy beépített kamerával, ergonomikus dizájnnal, lehetővé teszi különféle felületek és textúrák  mérését és digitalizálását.

Az előadásokon és bemutatókon túl az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy a Werth, a közeljövőben tervezi bővíteni szolgáltatásait és elindítja a Werth Akadémiát. Az Akadémián csoportos oktatások keretein belül ismertetnék a méréstechnika alapjait, a rajzi szabványokat, rajzolvasást, valamint a forgalmazott szoftverek és berendezések használatát.

A programokban gazdag, mozgalmas két nap újfent bizonyította, hogy a látogatók fontosnak tartják, hogy átfogó képet kaphassanak a méréstechnika jelenlegi állásáról és, hogy megismerhessék az új megoldásokat, technológiákat és eszközöket, amelyek segíthetnek versenyképességük megtartásában.

Forrás: CNC Media

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Ismét Werth-siker az Ipar Napjai szakkiállításon

2024-ben az Ipar Napjai elismerő oklevelében részesült WRT szenzortartó fejünk, ami egyedi technológiájával lehetővé teszi az optikai mérést, minden pozícióban. Ismét kiemelten büszkék vagyunk, hogy ilyen kiemelkedő termékekkel és termékcsaládokkal dolgozhatunk együtt!

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!