Teltház mellett zajlott a Werth kétnapos méréstechnikai workshopja

Tartalomjegyzék

Festői környezetben, a horgászok korábbi közkedvelt pihenőhelyének számító Nádas Pihenőparkban került sor október 10-én és 11-én a Werth Magyarország Kft. hagyományos méréstechnikai workshopjára. A rendezvényen a Werth, Aberlink, Creaform és Metrolog méréstechnikai megoldásokról szóló szakmai előadások mellett a gépek valós körülmények között végzett mérési teljesítményének kipróbálására is lehetőség nyílt.

A rövid bevezető után Csontos Tamás, a Werth Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Tristan Schubert, a Werth Messtechnik GmbH CT értékesítési vezetője tartott előadást a koordináta mérőgépek és a CT technológia előnyeiről. Ezt követően gyakorlati bemutatók, demo mérések és szakmai kérdezz-felelek zajlott a Werth TomoScope XS CT gép és ScopeCheck S multiszenzoros koordinátamérő gép főszereplésével. A rendezvény végén beszélgetés kötetlen beszélgetés mellett lehetőség nyílt az Xtreme koordináta mérőgép és a teljes termékportfólió megismerésére is.

 

Erősödik a verseny a hazai beszállítók között

A kompakt kialakításnak köszönhetően rendkívül alacsony helyigényű TomoScope XS koordinátamérő géppel számítógépes tomográfiával készíthetők 3D mérések. A nagy felbontású transzmissziós mikrofókuszos röntgenforrás és a mozgás közben végzett (OnTheFly) technológia gyors mérések végrehajtását teszi lehetővé, az alacsony mérési bizonytalanságot pedig a rendkívül pontos légcsapágy-forgótengely is elősegíti. Tristan Schubert a modern méréstechnika által nyerhető versenyelőnyről külön is beszélt a TechMonitor olvasóinak.

Hogyan segítheti a Werth egy hazai kis- és középvállalkozás beszállítói státuszának megerősítését?

Magyarország igen erős a műanyag fröccsöntött és a forgácsolt alkatrészek gyártásában, ugyanakkor kissé lemaradt a high-tech iparágak terén. Az előadásban bemutattuk például egy okostelefon kameralencséjének CT-felvételét, de tisztában vagyunk azzal, hogy ez a gyártási szektor nem meghatározó sem Magyarországon, sem máshol Európában. Az autóipar azonban domináns és éppen ez a Werth egyik fókuszterülete is. Az Audi és a Daimler után már a BMW is épít gyárat Magyarországon, így mindhárom nagy német autógyártó rendelkezik majd itt komoly gyártási kapacitással. Az autógyártás azonban nem elsősorban a márkákról szól, hanem a mögöttük álló beszállítókról.

Ez nagy lehetőség a magyar kkv-k számára is. A német Werth egy nyelvet beszél ezekkel az autógyárakkal, gyakran előfordul, hogy a németországi Werth gépeket Magyarországra hozzák. Az azonos gyártótól származó technológia pedig megkönnyíti az együttműködést, hiszen nem kell azon tanakodni, ahogy a mérési adatokban mutatkozó eltérések az alkatrészek, vagy a mérőgépek különbözőségéből adódnak-e. Az azonos programok és algoritmusok használata a kommunikációt is megkönnyíti, így minden magyar kis- és középvállalkozás egyszerűbben válhat autóipari beszállítóvá. A német háttér azonban nem jelentene semmit, ha maguk a termékek nem lennének kiváló minőségűek és elismertek – ez eredményezi az igazi előnyt a beszállítók számára. Van olyan ügyfelünk, amelynek termékét az USA-ban tervezik, Magyarországon, vagy Csehországban gyártják, Németországban mérik be és Indiában értékelik ki. Ebből is látszik, hogy a megfelelő technológiával a gyártási folyamat bármely eleme bárhol elvégezhető.

 

Mennyire nyitottak a magyar gyártócégek a modern technológiák adaptálására?

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy bemutassuk a komplex technológiák működését. Az erre vonatkozó tudás nem képzésfüggő, sokkal inkább függ attól, hogy mennyire elkötelezett az adott cég, vagy szakember az új technológiák használata iránt. Ezzel nincs probléma Magyarországon. A CT technológia ugyan még nem számít elterjedtnek, mert sokan bérmérésekre hagyatkoznak és csak a kiértékelést végzik el saját maguk. Fontos azonban tudni, hogy saját mérőgép birtokában a vállalkozás minden gyártási folyamata átláthatóvá válik.

Mi az elkövetkező évek fejlesztés iránya a méréstechnikában?

A jövőre vonatkozó fejlesztésekről annyit elmondhatok, hogy igyekszünk olyan rendszereket gyártani, ahol a mérési adatokra még kevesebb hatása lehet a gépkezelő szakmai képzettsége és tapasztalata. A mérési folyamatnak ugyanakkor még gyorsabbnak kell lennie.  Ehhez fejlett szoftveropciókra és magasabb automatizálási szintre lesz szükség. A cél az, hogy a mérőgép egyetlen gombnyomásra elvégezze a teljes mérési folyamatot – de az eredmények kiértékeléséhez ekkor is szükség lesz a szakmai ismeretekre. A mérőgépeknek ugyanakkor szervesebben kell integrálódniuk a gyártási folyamatba, össze kell azokat kapcsolnunk a szerszámgépekkel és a robotokkal. A csúcstechnológiás mérőeszközök terén cél a kedvezőbb árszint elérése is, amire jó példa a TomoScope XS CT gép, ahol a technológia nem új, a forma és az ár azonban jóval kedvezőbb.

A fejlesztési csapat egyetemekkel és kutatóintézetekkel működik együtt annak érdekében, hogy megőrizzük a technológiai előnyünket. Fejlesztési ötletekből nincs hiány, még ha ezek nagy része nem is válhat termékké. Az OnTheFly technológiával végzett CT mérés korábban is megjelenhetett volna, de a PC-hardverek számítási teljesítménye elmaradt a szükségestől, nem tették lehetővé a valós időben végzett képrekonstrukciót. Két éve jutottunk el arra a szintre, hogy elérhetővé tettük a röntgenes mérést egy multiszenzoros mérőgép részeként. Meggyőződésem, hogy az élvonalban elfoglalt helyünk hosszú időre be van biztosítva.

 width=

Automatizálás, intelligencia és kiterjesztett valóság

A modern méréstechnika megléte minden beszállító számára kötelező, már az alacsonyabb szinteken is, mert a növekvő minőségi elvárások közepette csak így garantálható az alkatrészek megfelelősége. A közvetlen és közvetett költségek figyelembe vétele elengedhetetlen, de ugyanilyen fontos arra is tekintettel lennünk, hogy a beruházással készen állunk-e a jövő kihívásaira, a mérőszoftverekkel és -gépekkel vajon 5, vagy 10 év múlva is versenyképesek leszünk-e a megrendelésekért folytatott harcban? Jean-Baptiste Launay, a Metrologic Group S.A.S export értékesítési mérnöke a mérőszoftverek világának legújabb fejlesztéseiről beszélt a TechMonitornak.

Melyik méréstechnikai területeken a legerősebb a Metrologic?

A megkereséseink legnagyobb része a koordináta méréstechnikából származik, de egyre nagyobb az ikerkaros mérőgépek és a robotos alkalmazások részaránya is. Ez utóbbi arra sarkall minket, hogy egyre több innovációt vezessünk be az automatizálás terén, például egy szoftvercsomaggal vezéreljük egyszerre a robotot és magát a mérőeszközt. Több mint 35 éves tapasztalatunk van a 3D méréstechnológia terén és a Werth-tel kötött együttműködésünk is sokéves múltra tekint már vissza. Számos autóipari szereplőnek szállítunk be globális szinten és természetesen ilyenkor a magyar leányvállalatnak is mi nyújtjuk a támogatást.

A kis- és középvállalkozások körében is erősödik a mérőrendszerek iránti igény?

Az automatizálás egyre inkább előtérbe kerül Magyarországon már kkv szinten is. A múltban sok méréstechnikai igényt és megoldást külföldön állítottak össze és úgy telepítették be az országba. Mostanában azonban több önállóságot kaptak a hazai gyárak, autonóm döntéseket hozhatnak, vagy éppen javasolhatnak is technológiákat az anyacég számára. Ez jó tendencia számunkra, hiszen úgy adjuk el a szoftvermegoldásainkat, hogy a programokat a felhasználók saját maguk készíthetik el, vagy módosíthatják. Kedvező, hogy az országban meg is vannak ehhez a kellő szakmai ismeretek.

 width=

Hogyan festenek majd a jövő mérőeszközei?

A Metrologic kutatási és fejlesztési csapata már 2011-ben elkezdte kifejleszteni a Metrolog X4 i-Robot szoftvert, amikor az ipar 4.0 koncepció még elméleti szakaszban sem járt. A Metrologic robotokra alkalmazható inspekciós megoldásában az ipar 4.0 jelenleg teljesen integrált, és más eszközökhöz is elérhető. A Metrologic X4 szoftvere jelenleg egyedülálló módon kombinálja a nagy számítási teljesítményt és nagyfokú funkcionalitást, így bármilyen iparágban megoldást nyújt a 3D mérési feladatokra kezdve az egészen kis daraboktól, mint az óra fogaskerekei, a karosszéria vizsgálaton keresztül egészen egy repülőgép komplex hajtóműéig. E megközelítés az i-Robot funkciókkal egyesítve segít leendő és már meglévő ügyfeleinknek a termelési és vizsgálati folyamatok fejlesztésében.

Az új IT-technológia sikeres integrálásának volt köszönhető az X4 i-Holo tavalyi bemutatása is. A modern HoloLens technológia lehetővé tette a kiterjesztett valóság integrálását a Metrolog X4 szoftvercsaládhoz. A Metrologic X4 i-Holo közvetlenül az operátor szeme előtt egy élő hologramon emeli ki az alkatrész jelentős hibáit és ad útmutatást a gépkezelőnek. Az interaktív humán interfész, a szemkövetés, a hangaktiválás és az önálló újrapozícionálás révén az X4 i-Holo a számított eredményeket a valódi alkatrészre exportálja, így a nagyobb hibák gyorsabban felismerhetők és a gyártásban korrigálhatók.

Forrás: Techmonitor

 

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!