Örökség 3D-ben: a Vaux-le-Vicomte kastély szobrainak megőrzése

Tartalomjegyzék

A szkenneléssel nyert digitális modellek révén a műalkotások mindörökre az emberiség kollektív örökségének részévé válnak

A 17. században épült Vaux-le-Vicomte kastély a korszak három legnagyobb művészének – André Le Nôtre tájépítőnek, Louis Le Vau építésznek és Charles Le Brun festőnek – állított örök emléket. E három művész zsenialitásának köszönhetően jött létre az egyedülálló harmónia az építészet és a környezet között.

A klasszikus francia építészet történelmi műemléke a palota és a terek monumentalitásával is lenyűgözi a látogatókat. A medencékben a számos gyönyörű szoborral díszített hatalmas park tükröződik vissza. Vaux-le-Vicomte példamutató modellé vált Európában, és belőle merítettek ihletet a Versailles-i kastély megálmodói is. Bár a csodás épület ma már a francia örökség részét képezi, a művészek egészen biztosan nem gondoltak arra, hogy alkotásaik egy nap, évszázadokkal később 3D-ben reprodukálhatók lesznek.

 width=

A kastély lélegzetelállító szobrai felett nem múlt el nyomtalanul az eltelt 110, sőt nem egy esetben 360 év. Az időjárási elemek és a zöld környezet hatására a szobrokat az erózió, valamint mohák, zuzmók és törések károsították, ami már a 61 alkotás integritását veszélyeztette. A szobrok megmentéséért indított kezdeményezést magánszemélyek és vállalkozások is támogatták.

Az alkotások megőrzése

A Vaux-le-Vicomte kastély helyreállítási projektje tíz évvel ezelőtt vette kezdetét, amikor Michel Anguier 17. századi szobrai közül három jelentős mértékben károsodott. A kezdeményezés sikere arra bátorította a projekt elindítóit, hogy az örökségvédelmet mind a 61 szoborra kiterjesszék. 2015-ben tehát elindult a két éven keresztül tartó második helyreállítási hullám.

A memória élettartama 3D memória az örökkévalóságnak

Bár a restaurálás elsősorban a műalkotások megtisztítását célozta, a szakemberek megoldást kerestek arra is, hogy a 61 szobor örökre az emberiség kollektív örökségének részévé váljon. A 3D modellezésre specializálódott Gexpertise hordozható 3D szkennereket használt az örökségarchívum létrehozására. A műalkotások törékeny részeinek eróziós vagy balesetből fakadó eltűnése még fontosabbá teszi az eredeti formák megőrzését a jövőbeni reprodukálhatóság érdekében. A 3D digitalizálás napjainkban már egy költséghatékony és modern eljárásnak számít. Kiválóan helyettesíti a gipszöntést, feleslegessé teszi a formák fizikai tárolását, és a digitális adathalmazból bármikor létrehozható ez eredeti műalkotások másolata.

 width=

A 3D digitális örökség lehetővé teszi:

  • Egy 3D adatbázis létrehozását.
  • A munkák mérését és elemzését.
  • A helyreállítási munkálatok számszerűsítését.
  • Egy örökségarchívum létrehozását.
  • 3D replikák készítését.
  • Károsodás esetén egy virtuális múzeum létrehozását a rekonstrukcióhoz.

 width=

Érintésmentes, egyszerű technológia

A projekt első szakasza 2016 májusában vette kezdetét 30 szobor 3D digitalizálásával. A fennmaradó 31 szobor szkennelése 2016 júliusa és 2017 januárja között történt meg, a második fázisban. A digitális másolatok létrehozása a szkenneléssel párhuzamosan, valós időben történt, a nyers adathalmazt közvetlenül a szkennerről dolgozták fel. A létrejött fájl utófeldolgozását speciális szoftverek segítségével végezték el, ezáltal módosítva az eredeti nyers modellt. A 3D nyomtatáshoz ugyanis a szobor hálóját le kell tisztítani, így a fájl véglegesítése előtt kitöltötték azon a lyukakat, simítással csökkentették a zajt és textúrázták a számítógép által létrehozott modellt.

 width=

Go! SCAN 3D az örökségvédelemben

A Go! SCAN 3D hordozható szkenner 3D színadatokat olvas be a geometriák és a textúrák részletgazdagságának kiszélesítéséhez, a digitális modell így megtévesztően hasonlít a fizikai műalkotáshoz. Az eszköz nagy objektumok modellezését is lehetővé teszi 0,1 mm pontosság mellett. A szkenner automatikusan hozza létre a hálót, és mindenre kiterjedő adathalmazt épít fel egyetlen szkenneléssel, így ideális megoldásnak bizonyult Vaux-le-Vicomte aprólékos műalkotásainak nagy pontosságú és nagy felbontású örökségvédelmi munkálatai során is.

 

Forrás: Werth Magyarország Kft.

 

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Ismét Werth-siker az Ipar Napjai szakkiállításon

2024-ben az Ipar Napjai elismerő oklevelében részesült WRT szenzortartó fejünk, ami egyedi technológiájával lehetővé teszi az optikai mérést, minden pozícióban. Ismét kiemelten büszkék vagyunk, hogy ilyen kiemelkedő termékekkel és termékcsaládokkal dolgozhatunk együtt!

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!