Kis cégek nagy tudással

Tartalomjegyzék

A mikrovállalkozások számára is lehetséges a technológiai továbblépés

2018. május 23., szerda, 06:00

Címkék: Aberlink KKV koordináta méréstechnika mérés méréstechnika mérőgép Renishaw Werth Magyarország Kft.

A magyarországi viszonyokra sajnos még mindig jellemző, hogy a mikrovállalkozások gyakran nem rendelkeznek a beszállítóvá váláshoz, vagy az ügyfélkör kiterjesztéséhez szükséges tőkével és technológiai háttérrel. A vevők legfontosabb értékdimenzióinak – az ügyfél által a beszállító fontosnak tartott jellemzőinek – pontos azonosításával azonban aránylag kis befektetéssel is új utak nyílhatnak meg egy mikrovállalkozás előtt.

Magyarország a mikrovállalkozások országa

Magyarországon a vállalkozások 90 százaléka 10 fő alatt foglalkoztat. Előnyük a nagyobb vállalkozásokkal szemben, hogy gyorsan tudnak alkalmazkodni a piaci igényekhez, hátrányuk viszont, hogy nehezen érik el a gazdaságos méretnagyságot, illetve a nagyobb méretűekhez képest nem tőkeerősek. Így rendszerint csak helyi szinten tudnak érvényesülni, amely korlátozhatja a fejlődés útját és ütemét. Az Európai Unióban a kisvállalkozás fogalma tágabb körre vonatkozik, ezért a támogatásokra pályázói kör meghatározásában gyakran nem a magyar sajátosságoknak megfelelő mikro- és kisvállalkozás fogalma szerepel.

A technológia fejlesztése azonban életbevágó a mikrovállalkozások versenyképessége szempontjából. Az autóipari beszállítói körbe nap, mint nap lépnek be új vállalkozások, így a megrendelők már bátran fogalmaznak meg olyan elvárásokat, hogy például ne kézzel írt, vagy Excelben készített jegyzőkönyvet, hanem a mérőgép által generált hiteles dokumentumot kapjanak az alkatrészek mellé. Ennek megfelelően a technológiai színvonal a kkv-k leginkább fejlesztendő területei közé tartozik (1. ábra).

 width=

(1. ábra): dr. Kadocsa György: A hazai kis és közepes vállalkozások helyzete és fejlesztési lehetőségei, 2012

Aki mér, az nyer!

A fentiekben már jeleztük, hogy a szerszámgyártó mikrovállalkozások számára a korszerű méréstechnika beszerzése is eredményezheti a beszállítói láncban történő előrelépést. „A saját elhatározásunk volt, hogy elébe megyünk az elvárásoknak és igyekszünk megfelelni minden elvárásnak, ami a megrendelők részérül felmerül, vagy felmerülhet – fogalmazta meg Grozdics Péter, a Gro-Ba Bt. ügyvezető igazgatója. – Ahhoz, hogy továbbfejlődjünk, mindenképpen több nagy partnert kell bevonzanunk, akik hosszú távú, stabil megrendelés állománnyal láthatnak el minket. A mérőgép beszerzésével már komplexebb, mérőlappal hitelesített munkákat is el tudunk vállalni – úgy is mondhatom, hogy jelentősen növekedett a cégünk által hozzáadott érték.”

A 2008-ban alakított cég a szerszámgyártáson belül is elsősorban szikraforgácsolással foglalkozik, de új beruházásként egy koordináta mérőgép és egy, az elektródák gyártására szolgáló HSC marógép is beszerzésre került. Az új gépekkel a cég már teljes szerszámbetétek, vagy akár szerszámok legyártására is képessé vált. A vállalat – mint a legtöbb gyártó Magyarországon – főleg autóipari megrendeléseket teljesít zömmel egyedi szerszámok legyártásával.

 width=

A cég az első körben elektróda bemérésre szeretett volna mérőgépet vásárolni, amire egy egyszerűbb modell is megfelelt volna, de a kézi mérőgépek használatáról mindenki lebeszélte őket. Bármilyen jók is egy manuális mérőgép gyári mutatószámai, a pontossága erősen megkérdőjelezhető, hiszen nagyban függ például a kezelő személyétől és tapasztalatától.  Ezért az ár/érték arányban legmegfelelőbb Aberlink Axiom too CNC-koordináta mérőgépet választották ki 2016-ban. A koordináta méréstechnika a méréstechnika hagyományos felosztása szerint már a komplex technológiák közé tartozik.

 

A koordináta méréstechnika előnyei és hátrányai

Előnyök:

  1. Nagy pontosság
  2. Kevesebb élőmunka igény
  3. Pontos dimenziók kaphatók pusztán a két referenciapont közötti távolság ismeretében
  4. Külső behatások elleni rezisztencia

Hátrányok:

  1. Relatíve költséges technológia
  2. A koordináta mérőgépek jórészt fix telepítésűek
  3. Nehézkes a rendszer újraindítása (az Aberlink gépek esetében ezt már sikerült kiküszöbölni

Modern mérőrendszer árérzékeny kkv-knak

A méréstechnikában világszerte ismert Renishaw a 80-as évek végén mérőgépek gyártását is fontolgatta, de erről a szándékáról később letett. A projekten dolgozó fejlesztőmérnökök azonban nem engedték veszni a tudást, ezért 1992-ben megalapították az Aberlink céget és márkát. A gépek szinte minden eleme házon belül készül, így elég kedvező árszint hozható létre – ez valódi aduász az árérzékeny magyar kkv-k esetében. A mérőszoftvert szintén a gyártó fejleszti, így biztosítja, hogy a mérőgép élettartalma alatt ingyenes szofvtverkövetés jár minden mérőrendszerhez. Az idehaza a Werth Magyarország Kft. által képviselt Aberlink gépek belépő szintnek is kiválóak, így a modell ideális választásnak bizonyult a méréstechnikával már évek óta kacérkodó Gro-Ba Bt. számára is.

„A hasonló kategóriába tartozó mérőgépek más beszállítónál jóval drágábban érhetők el. Tetszett a szoftver egyszerű kezelhetősége is és a Werth Kft. megfelelő betanítást nyújtott az Aberlink Axiom too CNC (640 × 600 × 500 mm) gép szállításakor” – jelentette ki Grozdics Péter. A szoftver felhasználóbarát működése fontosabb, mint azt sok gyártó képzelné. A Werth magyarországi képviselete rendszeresen kap olyan megkereséseket, amelyek a mérőprogramok nehézkes írása, vagy módosítása miatt egyszerűbben kezelhető szoftverre, vagy mérőgépre irányulnak.

 width=

 

A mérőszoba felépítése nem volt alapvető elvárás, de a gép tisztántartása és a későbbi mérések pontossága érdekében a Gro-Ba Bt. külön mérőszobát épített az üzemen belül – ami azzal az előnnyel is jár, hogy a vállalkozás a bérméréseket is könnyebben tudja elvégezni. A gép alumínium hídszerkezete nemcsak alacsony tehetetlenséget és nagy gyorsulást (így rövid ciklusidőket) eredményez, de azt is lehetővé teszi, hogy a mérőgép gyorsan kövesse a környezet hőmérsékletváltozását, így nem feltétel a mérőszoba megléte. Az opcionálisan elérhető hőmérséklet kompenzáció funkció abban segít, hogy az eredmények olyanok legyenek, mintha azokat 20°C-on mérték volna.

Ha egy üzlet beindul…

A Gro-Ba Bt. az elérhető mérőfej opciók közül a Renishaw RTP20-as félautomata mérőfejet választotta, amellyel 2,4 mikron pontosság érhető el – az időközben elvégzett kalibrálás szerit a gép továbbra is a pontossági tartományon belül üzemel.

A mérőgép alkalmazásával nagymértékben csökkent a minőségbeli problémák száma és a dokumentáció folyamata is felgyorsult. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy azzal, hogy az elektróda beméréseket nem a gépen kell elvégezni, jelentősen csökkent a tömbszikraforgácsolók állásideje. A szerszámgép tehát azzal foglalkozhat, ami az eredeti rendeltetése: forgácsolhat.

„Egyelőre nem használjuk ki 100%-osan a gép kapacitását, ehhez további munkatársat is fel kell majd venni és az ügyfélkört bővíteni – osztotta meg a jövővel kapcsolatos elképzeléseit Grozdics Péter. – Technológiai fejlesztés mindig tervbe van véve nálunk – a mérőgéppel kapcsolatban például a tapintók körét tervezzük bővíteni és a CAD-modellből történő mérési opció beszerzése is napirenden van – de jelentős hátrányt jelent, hogy Budapesten nem érhetők el megfelelő eszközbeszerzési pályázatok. Így az ügyfelek igényei és a megrendelésállomány dönti majd el, hogy milyen technológiával lépünk majd még feljebb.

Forrás: Techmonitor

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!