Just in Time

Tartalomjegyzék

Elsőminta-darab ellenőrzés

 

Alkatrészek mérése komputertomográfiával Az elsőminta-darab vizsgálata dönti el, hogy az adott szerszám használható-e a gyártásban. A szerszámgyártóknál a darabok részletes vizsgálata több napot is igénybe vehetett hagyományos 3D mérési technológia alkalmazásával. Komputertomográfiával viszont az ehhez szükséges időt néhány órára lehet csökkenteni.

Az ausztriai Höchst városában székelő Blum vállalat 1952 óra gyárt csúcsminőségű bútorvasalatokat.

 width=

Világszerte kb. 5000 munkatársával a vállalat régóta megbízható partnere a bútorgyártóknak és a vasalatkereskedőknek. Hogy meg tudjon felelni ügyfelei magas minőségi elvárásainak a nagynevű vasalatgyártó sok éve sikerrel használja a Werth multiszenzoros koordináta méréstechnikáját. A nagy számban használt mérőgépek között Video-Check, Inspector és TomoScope típusokat találunk. Mindegyik mérőgép el van látva WinWerth szoftvercsomaggal a gépek vezérléséhez és a mérési adatok kiértékeléséhez. A vállalat korábban hagyományos 3D mérési technológiát használt az elsőminta-darabok vizsgálatára, a szerszám gyártásban történő használatának engedélyezéséhez. Ez a művelet gyakran több napot vett igénybe. A szükséges idő drasztikus lerövidítéséhez egy ideje a koordináta mérőgépeket tomográfiás szenzorokkal látták el. A mérési eredmények így néhány óra alatt rendelkezésre állnak, az eltérések pedig színkódolt 3D-felvételek formájában jeleníthetők meg. A mérőberendezés képességeinek maradéktalan kiaknázásához csúcstechnológia szükséges.

 

Integráció koordináta mérőgépbe

A megbízható komputertomográfiás méréshez szükséges nagy mechanikai és hőstabilitás csak úgy biztosítható, ha a tomográfiás szenzort teljesen integráljuk egy koordináta mérőgépbe. A stabil gránit gépalapon kívül a koordináta méréstechnikában már bevált alkatrészek és módszerek használatosak.

ilyen alkatrészek pl. a hagyományos mérőgépek vezetőelemei és hajtásai. Nagy pontosság intelligens rekonstrukciós folyamatokkal és raszteres elvű képalkotással érhető el. Az elv növelt felbontású méréseket tesz lehetővé a legkisebb jellemzők meghatározásához még nagyobb darabok esetén is, továbbá kibővíti a komputertomográfia mérési tartományát. Visszakereshető mérési eredmények a VDI/VDE 2617 szabvány 13. részéhez hasonló kalibrálással garantálható. A kalibrálás gömb, idomszer vagy körteszt etalon használatával történik. Az így elért pontosság, azaz az előírt megengedhető maximális hiba (MPE) a 4,5 μm nagyságrendbe esik vagy kisebb ennél. E specifikációk azonban csak akkor alkalmazhatók valódi mért tárgyakra, ha „kooperatív” darabokról van szó. A tényleges darabok falvastagságának ingadozása, a komplex geometriák és az eltérő anyagjellemzők befolyásolják a mérési eredményeket. Ennek okai a fizikai mérési eltérések, az úgynevezett röntgen árnykép műhibák, amelyek a röntgensugarak mért tárgyba hatolásakor jelentkeznek. A műhibák miatti eltérések erősen függenek a tárgy geometriájától és magától az anyagtól, emiatt analitikus úton nem korrigálhatók megfelelő pontossággal. Viszont mivel a hibák rendszerszintűek, a Werth AutoCorrection (szabadalmaztatása folyamatban) lehetőséget kínál a kapcsolódó mérési pontok nagy pontosságú optikai vagy tapintós szenzorokkal történő meghatározására, továbbá a hibák korrigálására a tomográfiában, a mérési pontok alapján. A gyakorlatban a tomográfiás beolvasás és egy referenciaérzékelő közötti eltérések könnyedén meghatározhatók, természetesen csak megfelelően pontos tűrésű méreteknél, és bármilyen rendszerszintű hiba teljesen automatikusan kompenzálható a szoftverrel az összes későbbi darabra.

 

Egyszerű normál mérések 

Hagyományos méretezésű normál geometriák kiértékeléséhez a 3D pontfelhő területeit a rendszer automatikusan hozzárendeli a kívánt jellemző megfelelő felületeihez. Ez rendkívüli módon megkönnyíti a méretek (pl. egy henger átmérőjének) meghatározását a 3D pontfelhőben.

Ezenkívül megkötés nélkül definiálhatók keresztmetszetek a mért CT pontfelhővel. A szegmensek 2D kontúr kiértékeléssel vizsgálhatók. A megoldással feleslegessé válik a munkadarab felvágása és roncsolása, továbbá idő és pénz takarítható meg. A mérési idő, ami korábban sok óra és néhány nap között alakult, így néhány órára vagy akár percekre rövidíthető.

Az elsőminta-darabok mérési jegyzőkönyveinek rendkívül gyors létrehozásával jelentkező hatékonyságnövekedésnek hála a Blum egy év alatt amortizálni tudta az első mérőgépét. Miután az első megtérült, a vállalat azonnal vásárolt egy másik gépet is.

Bár a hagyományos optikai és tapintós mérési technikák továbbra is pótolhatatlanok a gyártás közbeni gyors mintavizsgálatnál, a modern komputertomográfia teljesen új megoldásokat kínál, és folyamatosan fejlődni fog a jövőben.

 

ÚJ TECHNOLÓGIA – Rövid áttekintés

A tomográfiás eljárás a darab összes belső és külső geometriai jellemzőjét meghatározza. Az eltérések színkódolt megjelenítésével gyorsan megítélhető a mérethelyesség. A CAD-modelltől való eltérések, illetve az aktuális és a mesterdarab közöti eltérések (aktuális-aktuális összehasonlítás) egyaránt ábrázolhatók.

 

 width=

 

Forrás: Werth Messtechnik GmbH.

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!