Bemutatkozik a Go!SCAN SPARK™: műalkotás- és műemlékvédelem élvonalbeli technológiákkal

Tartalomjegyzék

műemlékvédelem

Sajnos még a legcsodálatosabb épületeinken és műalkotásainkon is fog az idő. Hiába tervezték őket úgy, hogy ükunokáink is gyönyörködhessenek bennük, az élet túl gyakran (és olykor túl keményen) szól közbe. Ilyenkor – vagy megelőző jelleggel – érdemes segítségül hívni az élvonalbeli technológiát, hiszen egy hordozható, sokoldalú 3D szkenner csodákra képes a műalkotás-védelem, műemlékvédelem terén (is).

Cikkünkben bemutatjuk, mire képes a forradalmi Creaform Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner, amely ergonomikus kialakításának, több fogású markolatának, könnyen kezelhető okosgombjainak és a kézi 3D szkennerek között világújdonságnak számító, úgynevezett haptic feedback rendszernek köszönhetően élen jár a művészeti alkotások digitalizálásában és kulturális örökségünk megőrzésében.

De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a műemlékvédelmi alapoknál!

Mi is az a műemlékvédelem, és miért fontos?

A műemlékvédelem egy olyan tevékenység, amelynek célja a történelmi vagy kulturális jelentőséggel bíró épületek, műemlékek megőrzése, restaurálása, illetve azok állapotának dokumentálása. Hazánkban is építészek, művészettörténészek, régészek és mérnökök százai szentelik munkájukat a nemzeti kulturális örökség védelmének annak érdekében, hogy a későbbi generációk is tökéletes állapotban tekinthessék meg a védett, illetve a kiemelten védett műemlékeket.

A műemlékvédelem, illetve a különféle művészeti alkotások (pl. szobrok) esetén műalkotás-védelem számos kihívást tartogat.

Ilyenek például:

– az idő múlása

– a változékony időjárás 

– rosszul végrehajtott korábbi felújítások, emberi beavatkozások

– katasztrófák, balesetek

Világszerte egyre több vállalkozás szakosodik arra, hogy műemlékvédelem alatt álló, impozáns épületek ablakpárkányait, különböző domborműveit beszkennelve segítsenek a fenntartóknak a modern műemlékvédelemben. Akár olyan esetben is, amikor egy-egy elem sérült vagy hiányos. 

Hogyan?

A szkennelés után digitálisan megrajzolják a hiányzó részt, részeket, és műkőből kinyomtatják, majd pótlásként használják. 

Sőt, a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően a méréstechnikusok egy digitális tárba töltik fel a különböző épületelemeket, ahonnan – a fájlok megvásárlását követően – azok szabadon letölthetők, felhasználhatók a műemlékvédelemhez, vagy például szobrok esetén a műalkotás-védelemhez.

Milyen kihívásokkal küzdenek a műemlékek fenntartói?

Az épületek, vagy komplex művészeti alkotások állapotának folyamatos monitorozása nem olyan egyszerű feladat, mint elsőre hinnénk, hiszen léteznek látható és nem látható elváltozások. Míg egy repedés vagy törés szabad szemmel is jól kivehető, egy kopás/elvékonyodás már nem feltétlenül, márpedig mindkét elváltozás veszélyes a műemlékre nézve.

A megfelelő finanszírozás biztosítása is gyakran ütközik akadályokba, hiszen a támogatók jogosan várhatják el, hogy egy műemléképület kifogástalan állapotban várja a látogatóit. Olyan műemléket, amelyik omladozik, korszerűtlen, nem szívesen támogatnak.

Szerencsére léteznek olyan pályázatok, amelyek segítségével a fenntartók hatalmas lépést tehetnek az élvonalbeli műemlékvédelem felé.

A műemlékek sérüléseiért sajnos gyakran éppen a látogatók felelősek. A korábbi állapot rekonstruálása vagy egy fontos, sérült elem reprodukálása hatalmas kihívást jelenthet, ha valaki nem az optimális technológiát vagy felújítási technikát választja.

Hipermodern technológia: a műalkotások és műemlékek hosszú távú védelmének kulcsa

A Go!SCAN SPARK™ 3D szkennerhez hasonló élvonalbeli technológiával megvalósuló műemlékvédelem során a mérnökök részletesen dokumentálják az épületek állapotát, az esetleges sérüléseket, illetve a felújítási vagy karbantartási munkálatok során felmerülő problémás területeket, kihívásokat. 

A 3D szkennelés új lehetőségeket biztosít a műemlékek dokumentálásában és megóvásában. Ismerje meg a Creaform kiemelkedő minőségű, sokoldalú, mégis megfizethető eszközét, a Go!SCAN SPARK™ 3D szkennert!

A Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner műemlékvédelemre (is) „szakosodott” technológiája

A szkennelés hatékony és részletes dokumentálást tesz lehetővé, mely különösen fontos a műemlékek esetében, hiszen pontos mérés nélkül mind az állapotmegőrzés, mind a helyreállítás lehetetlenné válik.

A Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner műemlékvédelemre (is) optimalizált technológiája lehetővé teszi az épületelemek és műalkotások rendkívül gyors és pontos 3D-s modellezését, amelyek alapján azokat nagyon egyszerű digitálisan dokumentálni és tárolni, valamint az eredeti állapotukat könnyebben vissza lehet állítani. 

Azt, hogy a Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner a műalkotások, műemlékek védelme mellett akár az alkotásban is mekkora segítséget nyújthat, jól érzékelteti a kuvaiti művész, Monira Al Qadiri példája, aki a sokoldalú 3D szkenner segítségével alkotta meg bámulatba ejtő, akrilüvegből készült szoborkomplexumát.

Milyen típusú műemlékekre és kihívásokra használható a technológia?

A Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner különösen hatékony a nehezen hozzáférhető helyek felmérésében, például tetőszerkezetek, mennyezetek, díszítőelemek esetén. Olyan műemlék épületeknél és műalkotásoknál pedig, amelyek összetett geometriával rendelkeznek, sok munkanapnyi időt, energiát és pénzt spórol meg a villámgyors, egyszerű működésnek köszönhetően. 

Nem is beszélve azokról az ősrégi, sérült szobrokról és tárgyakról, amelyek rekonstrukciója szinte lehetetlen, de minimum rendkívül költséges és nehézkes lenne a Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner segítsége nélkül.

Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner – A műemlékvédelmi dolgozók megmentője

A Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner lehetővé teszi a műemlékvédelmi szakemberek számára a hatékonyabb dokumentálást, ami segíti és jelentősen felgyorsítja a munkájukat, a helyreállítási folyamatokat. 

A hipermodern szkenner természetesen nem csak azért kiváló választás, mert versenyképes áron képes rendkívül részletes és pontos adatokat szolgáltatni, amelyek alapján a műemlékek állapotát valós időben, villámgyorsan lehet dokumentálni és monitorozni…

A Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner a 99 vetített sávnak és az 5 kiváló kamera képességeinek köszönhetően másodpercenként 1.500.000 pont beolvasására képes. Az innovatív szkenner tökéletes választás különféle felületek és textúrák méréséhez, digitalizálásához, még extrém körülmények közt is. 

És akkor még nem  is beszéltünk a szoftvertámogatásról. A Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner egyik legnagyobb erőssége az eszközhöz járó felhasználóbarát és letisztult VXelements szoftver. A másik pedig a visszamodellezés terén egyedülálló VXmodel, amely a hiányos vagy sérült műemlék épületeket/művészeti alkotásokat megmenteni kívánók legjobb barátja lehet. 

Ez mind szuper, de mi mindenre jó a Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner a műemlékvédelem támogatásán kívül?

Ha egy mondatban kellene összefoglalnunk a Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner előnyeit, azt mondhatnánk, ez az innovatív készülék a hordozható szkennerek svájci bicskája. A különböző szakemberek a műalkotásvédelem mellett az alábbi területeken érnek el világraszóló sikereket segítségével: 

Utángyártás és tuning

Elektromos jármű átalakítás? Kiemelkedő minőségű alkatrészek? Versenyautó és egyéb járműátalakítások? Modernizáció utólagos alkatrészekkel? Sima ügy

Karbantartás, javítás, üzemeltetés – mérnöki tevékenységek

Akár reverse engineering munkafolyamatokról, akár öntőformák vagy védelmi/biztonsági elemek tervezéséről, esetleg pótalkatrészek igény szerinti gyártásáról van szó, a Go!SCAN SPARK™ 3D megállja a helyét.

Terméktervezés

Egy meglévő objektumról tervezni, modellezni, vagy egy kézzel készült modellt digitalizálni, illetve 3D szkennelt modellek villámgyors CFD szimulációját elvégezni nem gyerekjáték. De majdnem.

AR, VR és digitális tartalom

Virtuális kollekciók, egyedi oktatási anyagok, egyedi bútorok megtervezése, speciális effektusok… A Creaform elsőrangú hordozható kéziszkennere a legváratlanabb helyeken válhat élet- vagy projektmentő segítséggé.

Oktatás

Egyedülálló laborfelszerelés (3D nyomtatóval kiegészítve), szemléletes oktatás, kutatási projektek támogatása – a Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner bármilyen, nehezen megfogható témát könnyen feldolgozhatóvá és megérthetővé varázsol.

Egészségügy

Kompressziós ruházat tervezésében, sebészeti beavatkozások megtervezésében és utánkövetésében, koponyaüregi vizsgálatok során, protéziseknél, vagy akár egyéb, gyógyászati kihívásokhoz is kiválóan hasznosíthatóak a modern 3D szkenner előnyei.

Műemlékmegóvó projektek a gyakorlatban 

A hatékony műemlékvédelem során nemcsak az okoz nehézséget, hogy gyakran hatalmas (akár fényes, tükröződő) felületekről, rejtett, nehezen hozzáférhető zugokról, sérült elemekről kell „gondoskodnunk”, hanem az is, hogy adott esetben az egyéb körülmények – például fényviszonyok – sem ideálisak. Persze a világ leginnovatívabb 3D szkennerei ilyenkor is megállják a helyüket, szakértő kezekben.

A hevesi Halász-kúria motívumait még kedvezőtlen fényviszonyok között is remekül szkennelte be az általunk preferált korszerű, hordozható mérőeszköz. A Go!SCAN SPARK™ 3D-nek még a gipszdomborművek szkennelése sem okozott fejtörést. 

A különböző műemlékeknél gyakran találkozhatunk emberekről, embercsoportokról mintázott, részletgazdag szobrokkal. Egy-egy fontosabb részlet, egyedi jellemző (ami éppen az alkotás kiemelkedő minőségét, különlegességét tükrözi) például nagyon hamar lekophat, elvékonyodhat, ezért érdemes egy műalkotás elkészültét követően megfelelő hangsúlyt fektetni a 3D-szkennelésre.

A Werth tapasztalata a műemlékvédelem területén

A Kő Pál szobrászművész állandó kiállításának is helyet biztosító, hevesi Halász-kúria a Werth Magyarország Kft. segítségével válhatott újra Heves talán legszebb műemlék jellegű épületévé.

A teljes felújításra váró épület ornamentikai (díszítőművészeti, a díszítőelemek összességére vonatkozó) 3D szkennelését tapasztalt mérnökeink végezték.

A díszítő elemek érintésmentes szkenneléséhez a CREAFORM Go!SCAN SPARK™ 3D sokoldalú szkennerét használtuk annak érdekében, hogy a szükséges elemek digitálisan álljanak rendelkezésre. Ezzel biztosítottuk, hogy a csodálatos díszítőelemeket makrométeres pontossággal reprodukálhassák, illetve egészíthessék ki. 

Jó hír, hogy a Go!SCAN SPARK™ 3D szkennerrel a jövőben még egyszerűbbé válik a műalkotás- és műemlékvédelem. Minősített oktatóink pontosan ismerik a gyártói előírásokat és professzionális képzést nyújtanak, hogy az üzembehelyezést követően Ön és csapata kiemelkedő eredményt érhessenek el. Ha pedig úgy érzi, hiányzik a maximális tudás a tökéletes méréshez, ebben is szívesen segítünk.

A Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner és a műemlékvédelem jövője

A virtuális, illetve kiterjesztett valóság segítségével lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók virtuális séták keretében járhassanak be/tekinthessenek meg műemlékeket – függetlenül attól, a világ mely pontján élnek – akár akkor is, ha a nagyközönség előtt lezártak egy területet, például felújítás miatt.

A digitális tartalomgyártás (pl. a műemlékekhez kapcsolódó blogcikkek, letölthető anyagok, prospektusok, animációk, videók) területén is számtalan lehetőség áll azok előtt, akik a Go!SCAN SPARK™ 3D kéziszkenner mellett teszik le a voksukat. 

Amennyiben Ön is úgy érzi, hogy a Go!SCAN SPARK™ 3D szkenner lehet a megoldás a vállalkozása előtt álló kihívásokra, szakértő csapatunk Örömmel segít az eszköz azonnali beszerzésében és tökéletes használatának elsajátításában.

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!