2019-ben is telt házzal zajlott kétnapos workshopunk, október 1-én és 2-án.

Tartalomjegyzék

Gyártani? Csak mértékkel!

A modern méréstechnika használata gyakorlatilag kötelezővé vált már a beszállítói piramis alsós szintjein is – erősítették meg a tételt a Werth szakmai napok előadói és résztvevői. A közvetlen és közvetett költségek figyelembe vétele alapvető fontosságú, de aki nem fejlődik, az lemarad. Minden gyártócégnek át kell gondolnia, hogy a meglévő mérőszoftverekkel és –gépekkel vajon a jövőben is versenyképes marad-e, amikor az ipari növekedés dinamikája nem az elmúlt években megszokott meredek módon emelkedik majd.

A Werth méréstechnikai napjai arra is fényt derítettek, hogy Magyarországon már kkv szinten is egyre inkább előtérbe kerül az automatizálás. A szakképezett munkaerő hiányán kívül a trendet az is erősíti, hogy a múltban sok méréstechnikai igényt és megoldást külföldön állítottak össze és úgy telepítették be az országba. Mára azonban a hazai gyárak nagyobb önállóságot kaptak. „Azt tapasztaljuk, hogy az iparban egyre kevesebb a szakképzett munkaerő és ezzel párhuzamosan a minőségre is sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak. Az Ipar 4.0 koncepció ebben az értelmezésben a kevesebb emberi beavatkozás és nem tervezett leállás nélküli gyártás megvalósítását célozza – jelentette ki ezzel kapcsolatban Kovács Zsuzsanna, a Creaform Inside Sales specialistája. – A gépek fejlesztési folyamatában ez a magasabb fokú automatizáltságként és a termelési környezetből fakadó hibák kiküszöböléseként mutatkozik.”

 

 width=

 

A Werth Magyarország Kft. immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő, méréstechnikai esettanulmányokkal és gyakorlati bemutatókkal kísért szakmai workshopja idén is a Werth és a Creaform innovációira fókuszált, de a rendezvény nem lett volna kerek az Aberlink gyártásközi mérőgépének, illetve a Metrologic mérőszoftvereinek bemutatása nélkül. A szakmai napokon négy high-tech mérőkészüléket lehetett működés közben is megfigyelni, valamint egy univerzális mérőszoftvert:

  • TomoScope XS CT (computer tomográf) koordináta-mérőgép
  • ScopeCheck S multiszenzoros koordináta-mérőgép
  • Creaform HandySCAN BLACK™ Elite hordozható 3D szkenner
  • Creaform Go!SCAN SPARK™ hordozható 3D szkenner
  • Metrolog X4 mérőszoftver, amely a metrológiai iparban olyan mint a Goggle az internetes böngészésben

 

 width=

A méréstechnika kiszabadult a mérőszobákból

Nyilvánvaló trend, hogy a mérési folyamatok a mérőszobákból a gépek mellé költöznek, egyre nagyobb igény mutatkozik ugyanis a gyártásközi mérések irányába. Ennek alapvetően három oka van:

  • A koordináta gépek használata nehézkes, gyártókörnyezetben pedig elvesztik pontosságukat;
  • A mérőkarok esetében a kar hossza behatárolja a mérhető alkatrészek körét
  • A hordozható 3D szkennerek és mérőgépek azonnali visszajelzést adnak a minőségre, gyártásközi korrekciókat tesznek lehetővé, ami a gyártási idő lerövidülését eredményezi.

„A hordozható mérőeszközök nem feltétlenül váltják majd fel teljesen a 3D koordináta mérőgépeket, az azonban bizonyos, hogy remekül kiegészítik azokat – tette hozzá Kovács Zsuzsa. – A hordozható lézerszkennerek még nem érték el a fix CMM gépek által garantált pontosságot és a parányi alkatrészek mérését is inkább bízzuk koordináta mérőgépekre. A kézi 3D szkennerek világa azonban elképesztően fejlődik, így hosszabb távon semmit sem zárhatunk ki. Ahol lehet, ott a kézi eszközök már leváltották a CMM gépeket, de a két technológia nem feltétlenül versenyez egymással.”

 

Nincs univerzális megoldás! De hasznosak-e az univerzális szoftverek?

A mérési műveletek a mérőszobából a gyártótérbe „költözése” ugyanazon szoftver használatát feltételezi, de egy szoftvergyártó cégnek folyamatos fejlesztéseket kell végeznie a zökkenőmentes és rugalmas mérések érdekében. A múltban – és sok helyen a mai napig ez a realitás – az ügyfelek rengeteg időt töltöttek azzal, hogy a legyártott termékeket a mérőszobába juttassák, majd ha hibát észleltek, ahhoz is kellett idő, hogy finomítsák a gyártást. Ez idő alatt sok selejt keletkezhetett. A hordozható mérőeszközök a gyártótéren történő felhasználása kiküszöböli ezeket a veszélyeket, de ehhez a szoftverek gyártóinak minden folyamatigényt le kell követnünk.

 

 width=

 

„A Metrologic Group egy híján 40 éve fejleszt és forgalmaz mérőszoftvereket és a hordozható eszközök, koordináta mérőgépek, szkennerek és robotok terén egyaránt egyre kijjebb toljuk a határokat – mondta Jean-Baptiste Launay, a Metrologic Group S.A.S export értékesítési mérnöke. – Az univerzális mérőszoftverek, mint a Metrolog X4, alkalmazása kézzelfogható előnyökkel jár a koordináta méréstechnikában, hiszen ahelyett, hogy minden egyes eszközre egy-egy saját szoftvert tanulnánk meg kezelni, egyetlen szoftverrel felügyelhetjük a gyártásban szereplő összes mérőberendezésünket.” Ez a költségcsökkentés mellett a minőségre is pozitív hatással van, hiszen kevesebb a hibalehetőség. A rugalmasság egyben időmegtakarítással is jár, ami fokozza az univerzális szoftverekkel elérhető versenyelőnyt.

A mérés pedig már nem feltétlenül igényel speciális szaktudást. „Kis- és nagyvállalkozások számára egyaránt fejlesztjük a szoftvereket – ismertette Jean-Baptiste Launay. – Sok cégnél van dedikált szakértői gárda: programozó szakember és külön gépkezelő és van, ahol egyetlen munkavállalót bíznak meg a teljes mérési folyamattal. Ilyen esetekben testreszabott interfészt hozunk létre, ami leegyszerűsíti az üzemeltetést.”

 

 width=

Régiből újat – a retrofit is megfontolandó lehetőség

A gyártócégek a legtöbb esetben azt a kérdést teszik fel magunknak, hogy mi az a pont, ahol jobban megéri egy meglévő mérőgép korszerűsítése ahelyett, hogy új gépet vásárolnának. „Néha, amikor új gépet terveznek beszerezni – amihez új szoftverlicencet is kellene vásárolni –, mi hívjuk fel az ügyfelek figyelmét a retrofit lehetőségre. Sok esetben a vezérlés beállításával, a motorok cseréjével a koordináta mérőgépek még sok évig használhatók maradnak, hiszen a mechanikájuk jellemzően még 2-3 évtized múlva is megengedné azt. A mérőgép szíve a vezérlés, az agya pedig a szoftver és ha ez a kettő működik, akkor nyugodt szívvel adjuk vissza az ügyfélnek további használatra.” – magyarázta Jean-Baptiste Launay.

 

Látogatói vélemények

Heer Ádám, minőségbiztosítási vezető, Mitter és Társa Kft.

Javarészt autóipari beszállítással foglalkozunk. Néhány évvel ezelőtt még nem volt jellemző, hogy az autógyárak és a Tier1-es beszállítók minden alkatrész méretről pontosan dokumentált méréseket igényeltek volna. Ezzel szemben napjainkban egyre többször fordul elő, hogy teljes bemérést kérnek és a pontosság tekintetében is gyakran megközelítjük a mikronos tartományt. Előbb-utóbb az összes autóipari beszállító eljut majd oda, hogy mindent mérniük kell majd.

Munkánkban a leggyakrabban 3D koordináta mérőgépet használunk, de rendelkezünk  optikai mérőgéppel is. A szakmai napokra azért látogattunk el, hogy tájékozódjunk az újdonságokról. Mivel jórészt egyedi termékeket gyártunk, azért a mérések döntő része is a mérőszobában zajlik, bár végzünk gyártásközi méréseket is. Az autógyárakhoz közelebb álló vevőinknél azonban egyértelműen a gyártásközi mérések felé tolódik el a hangsúly.

Évente néhány szakmai rendezvényre látogatok el – döntően autóipari témakörökben – és azonnal feltűnt, hogy nagyon nagy energiát fektettek abba, hogy a szakmai napokat professzionális szinten rendezzék meg. Ez látszik az előadók felkészültségén, a helyszín kialakításán vagy éppen a kiállított gépválasztékon.

 

 

Fluck Miklós, minőségbiztosítási csoportvezető, Hauni Hungária Gépgyártó Kft.

Mivel a gyártásunk egyik sarokpontja a folyamatosan magas minőség biztosítása, ezért március óta rendelkezünk egy Creaform 3D lézerszkennerrel is. Nagyon korszerű eszköz, de engem már a jövő érdekel, ezért szeretnék tájékozódni az újabb és újabb fejlődési lehetőségekről és az innovációk gyakorlati alkalmazhatóságáról. A mi gyárunkban is megfigyelhető a gyártásközi mérések térhódítása, mert bár rendelkezünk 3D koordináta mérőgépekkel is, de egyre szélesebb körben alkalmazzuk a kézi szkennert, amivel a komplexebb alkatrészeket is gyorsabban, megfelelő pontosság mellett tudjuk vizsgálni.

Nincs az a pénz, amit ne költenénk el arra, hogy fejlődjünk és jobbak legyünk, ezért esetünkben elvárás is, hogy minden releváns szakmai rendezvényen részt vegyünk. Az angol nyelvű előadás sem okozott gondot számomra, és a felmerülő kérdésekre is válaszokat kaptam, így csak javasolni tudom a részvételt mindenki számára.

 

Pintér Zsolt, programozó, Audi Hungaria Zrt.

Nem túl sűrűn jutok el hasonló szakmai rendezvényekre, de azt egyből megállapíthattam, hogy a Werth szakmai napok magas szintet képviselnek. Jelenleg is dolgozunk hordozható lézerszkennerekkel és jó volt látni az új technikai vívmányok gyakorlati bemutatóját. Biztos vagyok abban, hogy használni is fogjuk azokat a jövőben. Az Audi Hungaria esetében kulcsfontosságú a gyártásközi mérések végzése, hiszen így az analízis mérnökök azonnal tudnak reagálni a felmerülő problémákra. A zökkenőmentes gyártás pedig rengeteg idő- és költségráfordítástól mentesíti a gyárat. Úgy érzem, a rendezvény teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket, válaszokat kaptam a bennem felmerült kérdésekre is.

 

Forrás: Techminitor

Facebook
LinkedIn

Legutóbbi bejegyzéseink

Értesüljön időben!

A legfrisebb hírek, kedvezmények, iparági újdonságok: iratkozzon fel hírlevelünkre és legyen naprakész, hogy rátaláljon az új üzleti lehetőségeket!